Groeps Training

Automatisme inslijpen

Wekelijks zijn trainers druk bezig om het elftal optimaal voor te bereiden op de wedstrijd in het weekend. Spelers moeten elkaar ‘automatische’ kunnen vinden om het maximaal resultaat te halen. Die automatismen en patronen probeert men via constante herhaling te creëren, vaak ook nog zonder weerstand…

Niet Verassend en Saaie Trainingen!

Na een week hard werken breekt dan eindelijk de wedstrijd aan. Trainers herhalen de patronen die in de voorgaande week getraind zijn. Vervolgens begint de wedstrijd en de automatisme komen totaal niet terug in het spel, en misschien loop je wel rechtstreeks in de val door het tactische plan van de tegenstander. Met als resultaat dat je met een 3-0 verliest. Vervolgens wordt er in de kantine ook nog eens geklaagd over 'saaie' patroontrainingen…

De jongste uit de historie van de Duitse Bundesliga is Julian Nagelsman waarschuwt over het inslijpen van patronen. Geen wedstrijd is immers hetzelfde. Stel, je hebt vijf of zes varianten bedacht om een aanval op te zetten. Die kun je er proberen in te slijpen. Maar als de tegenstander een halve meter anders staat dan in de training, dan heb je niks meer aan je automatisme.‘Sterker, dan is het automatisme zelfs een nadeel. Het gevaar is dat je iets gaat doen omdat je het nu eenmaal hebt getraind, en niet omdat het de passende oplossing voor een probleem is.’ (De correspondent, 2016)

Sportbrein maakt gebruik van SMARTGOALS

SMARTGOALS zijn mini 'doeltjes' met daarop LED lichtjes. Speel je door een 'doeltje' dan gaat op een ander doeltje een lichtje branden..

Meer Dynamiek in de training

Bij Nagelsmann is elke training weer anders. Een reden is het voorkomen dat je automatismen traint. Een andere reden is het voorkomen van verveling. ‘Verveling staat leren in de weg,’ zegt Nagelsmann. ‘Als je een oefening op routine doet, dan leer je er nauwelijks wat van.

Dat dynamiek in de training steeds belangrijker wordt blijkt wel uit het interview (NRC, 2016) met Alfred Schreurder, assistent van Julian Nagelsmann hoofdcoach van Hoffenheim: „Net als de spelers de oefening doorhebben, doen we weer wat anders”, legt Schreuder uit. „We proberen de spelers in stress-situaties te brengen. Voorbeeld: we doen een positiespel met een verdedigende partij in het midden, met daaromheen vier doelen waarop de verdedigers kunnen scoren als ze de bal hebben. Alle doelen hebben een verschillende kleur. Hebben ze de bal veroverd, dan roepen wij bij welke kleur ze kunnen scoren. Door die veranderende omstandigheden moeten ze continu nadenken, wat vermoeiend is. Nieuwe spelers moeten ook erg wennen aan deze manier van trainen.”

Train gericht met SMARTGOALS!

Sportbrein traint doormiddel van SMARTGOALS ook sportteams. Met speciale oefenstof wordt het brein maximaal uitgedaagd en kan het de onderlinge samenwerking en plezier vergroten. In overleg met de trainer/coach kan een trainingsplan opgesteld worden om spelers zo goed mogelijk te ontwikkelen. De oefeningen zijn allemaal gebaseerd op wetenschappelijke kennis naar cognitie en sport. De onderbouwing van de oefenstof wordt straks allemaal beschreven in het Gratis Ebook! Tot die tijd kom ik persoonlijk graag langs om te vertellen over de kansen van gerichte breintraining voor sportteams!

Klaar voor Performance?

Contactgegevens
Volg Sporbrein