3 minutes reading time (588 words)

100 miljoen bespaard met Social Learning!

228

Social Learning is een bekende vorm van leren en kan voor sommige organisaties veel geld opleveren.  

In het boek How Learning Happens van Paul A Kirischner en Carl Hendrick worden veel interessante leertechnieken besproken. Één van deze technieken is Social Learning. De definitie van Social Learning die dit boek hanteert is: "Een samenspel tussen sociale bekwaamheid en persoonlijke ervaring". Succes van een organisatie is mede afhankelijk hoe Social Learning of een community geïntegreerd is. Maar wat betekent het dan om bij een Community te horen? Het boek geeft hier drie verschillende antwoorden op: Allereerst betrokkenheid, dingen die je onderling samendoet. Maar ook visie of verbeelding hoe je tegen bepaalde zaken aankijkt (Een visie op opleiden of voetballen). Als laatste moeten er overeenkomsten zijn in de daden of processen. Communities zijn niet nieuw en bestaan al eeuwenlang. Van middeleeuwse gildes tot hedendaagse online groepen. Vele zijn van goede bedoelingen, echter er zijn, uiteraard, ook communities die elkaar op de verkeerde manier beïnvloeden, al dan niet met criminele of zelfs terroristische activiteiten. Maar wat heeft dit allemaal met sport en trainerschap te maken? En hoezo 100 miljoen besparen?

Xerox is een bedrijf dat gespecialiseerd is in verschillende machines. Het probleem is dat deze nog wel eens kapot gaan. Speciale technici werden vervolgens ingevlogen om deze te repareren. Zeker in de beginjaren van printers en kopieerapparaten waren de problemen nog niet altijd bekend. Deze kwamen vaak niet terug in handleidingen of interne training. Dus hoe hebben ze iets voor elkaar gekregen? Onderzoeker Julian Orr bracht tijd door met de medewerkers van Xerox en merkte dat velen van hen elkaar bij het koffiedrinken treffen. Tijdens deze korte momenten bespraken ze de problemen die ze tegen kwamen tijdens het werk. Daarnaast deelden ze ook de manieren hoe ze dit probeerden op te lossen. Orr ontdekte dat de medewerkers van elkaar leerden in een informele sfeer, waar de handleidingen tekort schoten. Vervolgens is Xerox dit gaan uitrollen in Eureka, een soort van eerste online community waarin medewerkers zelf problemen en oplossingen met elkaar konden delen. Dit systeem heeft volgens Whalen & Bobrow Xerox ruim 100 miljoen aan service kosten bespaard.

Wat het boek eigenlijk wil meegeven is dat je als individuen veel van elkaar kunt leren via Social Learning. Dit door een community te starten binnen een organisatie waarin leren centraal staat. In een sportorganisatie kan dit georganiseerd worden door bijvoorbeeld alle jeugdtrainers samen maandelijks de gelegenheid te geven om te discussiëren over verschillende voetbalthema's. Of in het voorbeeld van Xerox dat collega's onderling problemen bespreken wat eventueel tot betere oplossingen leidt. Waarin een belangrijke voorwaarde wordt gesteld dat alle leden als gelijkwaardig worden beschouwd. Dit zal zelfs nog ondersteund kunnen worden met online systemen waarin trainers elkaar van feedback of oefenstof voorzien. Daarnaast kunnen 'problemen' prima besproken worden tijdens teammeetings. Waarin linies bij elkaar gaan zitten en elkaars problemen bespreken zoals; ik vind het lastig om mijzelf vrij te spelen op moment dat de centrale verdediger de bal heeft. Dit kan bijvoorbeeld een middenvelder aankaarten waarin de overige middenvelders hem kunnen helpen met het zoeken van de juiste antwoorden. Er zijn tal val mogelijkheden om social learning in te zetten binnen een teamproces. Vele worden impliciet ook al toegepast. 

Als afsluiter wil ik nog even een leuk filmpje delen van de kracht van groepen als er een slimme, out of the box oplossing gevonden wordt: 

Bronnen:

Kirschner, P. A., Hendrick, C., & Caviglioli, O. (2020). How learning happens: Seminal works in educational psychology and what they mean in practice

Lees hier de Mythe van Universele Emoties
566 fixaties per wedstrijd, lees hier alles over d...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/