4 minutes reading time (753 words)

Balverlies, actie ondernemen of balen? Dit alles in een gloednieuw Duits Onderzoek..

132

Cognitieve flexibiliteit is van cruciaal belang voor topvoetballers. Dit betekent dat voetballers snel kunnen omgaan met omschakelmomenten en de wisselende gedachtes. Een nieuw Duits onderzoek gaat hier dieper op in.  

Dat topsport stressvol kan zijn zal niemand ontkennen, zeker naarmate de belangen toenemen zullen sporters moeten kunnen omgaan met stressvolle situaties. Alena Kröhler en Stefan Berti van de Universiteit van Mainz hebben dit verder onderzocht. Dit gloednieuwe onderzoek (Maart 2019) geeft aan dat er verschillende coping-strategieën zijn om om te gaan met stress. Een van de bekendste (Aldus Kröhler en Berti) en uitgeschreven theorieën is de 'Action Control Theorie' dat beschreven is door Beckmann en Kossok. Deze onderzoekers stellen dat een sporter twee mogelijkheden heeft om met fouten of stressvolle situaties om te gaan. Neem bijvoorbeeld een voetballer die de bal verliest: wat gaat hij doen? Direct omschakelen en verdedigen door druk op de bal te geven of gaat hij eerst balen en anderen de schuld geven van zijn balverlies? De speler die direct omschakelt wordt omschreven als 'Action oriëntatie'. Hiertegenover staat de 'State oriëntatie' oftewel toestand oriëntatie. waarbij de speler eerst een baalmoment heeft (door te gaan vloeken op de omstandigheden, teamgenoten of zich schuldig en incompetent te voelen). Een geweldig voorbeeld van Actie gerichte oriëntatie is Mohammed Salah, speler van Liverpool. Zie hier een fragment uit de wedstrijd tegen Manchester City:

 Je ziet bij balverlies Liverpool dat Salah, de aanvaller, direct met een sprint van 34 k/m per uur naar zijn eigen 16 meter gebied gaat. Menige aanvallers zullen gaan drammen of treuren, terwijl Salah juist zijn ploeggenoten gaat helpen in het verdedigen. Er zijn wel meerdere voorbeelden van Sporters die direct actie ondernemen in plaats van meteen in de nativiteit te schieten. Vele studies laten zien dat de zogenaamde 'toestand oriëntatie' een groot nadeel is voor de prestaties. Sporters met een 'toestand oriëntatie' zullen sneller focussen op negatieve gedachtes, waardoor ze ook sneller zullen 'piekeren'.

"Het effectief kunnen omgaan met stress en teleurstellingen kan het verschil maken tussen winst of verlies tegen gelijkwaardige of betere tegenstanders", aldus het onderzoek van Kröhler en Berti. Om deze hypothese te onderbouwen zijn 157 atleten getest uit verschillende sporten (Individuele en teamsporten). Al deze atleten moesten een online vragenlijst invullen over hoe ze omgaan met stress en baalmomenten. Daarnaast werden ook vragenlijsten afgenomen over de mate waarin sporters omgaan met negatieve gedachten en 'piekeren'. Kröhler en Berti willen met deze studie aantonen of er een relatie bestaat tussen de Action Control Theorie en de mate van 'piekeren' over negatieve gedachten.

In voorgaande studies (Kuhl, 1983 en 1994) is er een link gevonden tussen de mate van piekeren over negatieve gedachten en state oriëntatie (Negatief reageren na een fout). Het nieuwste onderzoek van Kröhler en Berti laat een gelijkwaardige relatie zien bij competitieve sporters. Dit wil dus zeggen dat sporters die moeilijk kunnen omgaan met negatieve gedachten en hierover gaan piekeren ook negatief reageren na een fout (state oriëntatie). Terwijl actie gerichte sporters juist minder moeite hebben met negativiteit en direct doorgaan. Simpel gezegd dat de prestaties van competitieve sporters erg afhankelijk zijn van het vermogen om met stress om te gaan. Blijven ze dus in fouten hangen of nemen ze direct actie?

Deze conclusie lijkt meer dan logisch als we naar de praktijk kijken. Ik denk ook anno 2019 dat dit een hot onderwerp is. Zeker nu er meer aandacht komt voor omschakelen in het voetbal.

Maar zijn deze negatieve gedachten dan zo gek? Zeker niet zelfs, onderzoek heeft aangetoond dat 70% van onze gedachten vaak negatief geladen zijn. Dit komt doordat angst de grootste motivator is voor gedrag. De Action Control Theorie die in dit onderzoek gebruikt wordt heeft natuurlijk veel raakvlakken met Fixed en Growth mindset.

Wat is nu de praktische relevantie van dit onderzoek? In mijn vorige blog 2500+- gedachten per wedstrijd illustreer ik dat gedachten een belangrijke rol kunnen spelen in winst en verlies. Het onderzoek van Alena Kröhler en Stafan Berti ondersteunt dit vanuit wetenschappelijk onderzoek. Wat doet je speler op moment van stress en fouten? Belangrijk om te realiseren is dat een moment enkele seconden duurt. Dus wat doen jouw spelers? Zijn ze gericht op negativiteit of kunnen ze, net als Salah, veerkracht tonen? Natuurlijk is alles niet zo zwart / wit zoals ik hier nu schets. Echter wat zie je gemiddeld bij het gedrag van je spelers? Later meer hierover…

Kröhler A and Berti S (2019) Taking Action or Thinking About It? State Orientation and Rumination Are Correlated in Athletes. Front. Psychol. 10:576. doi: 10.3389/fpsyg.2019.00576

Klik hier voor het onderzoek

Dit is de Impact van muziek op het SportBrein!
De 10 leukste Brain Games: Voor wie interesse heef...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/