3 minutes reading time (569 words)

Beïnvloedingstactieken en het Sportbrein

243

Als trainer / coach ben je dagelijks bezig met het beïnvloeden van je spelers. Maar welke tactieken zijn er nu precies? En hoe wordt het brein dan beïnvloed?

Laat ik beginnen met de Japanse vechtkunst jiujitsu. De essentie is dat je zo min mogelijk kracht probeert te gebruiken tegen een tegenstander. In plaats daarvan gebruik je natuurlijk principes zoals zwaartekracht, momentum of een hefboomwerking. Mensen die deze principes succesvol weten in te zetten kunnen moeiteloos een fysiek sterke tegenstander verslaan. Dit geldt ook voor mensen die de technieken van automatische beïnvloeding gebruiken. Denk hierbij aan verkopers, marketeers of goochelaars. Echte experts in dit vakgebied hebben het vermogen om te manipuleren zonder dat het op manipuleren lijkt. Robert B, Cialdini vertelt in zijn boek de zeven geheimen van overtuigen hoe makkelijk wij als mensen te manipuleren zijn.

Volgens Cialdini zijn wij zo makkelijk te manipuleren doordat ons brein 'geprogrammeerd' is met vaste, automatische patronen. Deze automatische gedragspatronen worden vaak getriggerd door een enkel aspect van de relevante informatie die in de situatie aanwezig is. Dit ene aspect, de sleutelprikkel, stelt een individu in staat voor een bepaalde reeks handeling te kiezen zonder alle andere informatie eerst zorgvuldig en grondig te analyseren. Het grote voordeel is dat zo'n snelkoppeling zeer efficiënt is. Neem bijvoorbeeld een middenvelder die de bal aangespeeld krijgt en in een splitseconden een gaatje herkend om de steekbal te geven. Deze automatische reactie is een besparing van kostbare tijd, energie en denkvermogen. Echter het grote gevaar van een reactie is dat deze kwetsbaar is voor domme en kostbare vergissingen. Door op slechts één stukje van de beschikbare informatie te reageren vergroot een individu de kans op fouten, vooral wanneer hij op een automatische manier reageert, zonder na te denken. Even terug naar de middenvelder die de steekpass probeert te geven ziet niet een verdediger die deze bal doorzien heeft en weet dat er vervolgens veel ruimte ligt voor een omschakeling aangezien de meeste spelers van het eigen team voor de bal staan.

Juist het inspelen op deze sleutelprikkels is het succes van beïnvloeden / manipulatie. Chaldini vertelt dat de meeste mensen een stel sleutelprikkels voor volgzaamheid hebben ontwikkeld. Dit zijn specifieke stukjes informatie die ons normaal gesproken vertellen wanneer instemming met een verzoek waarschijnlijk correct en gunstig zal zijn. Elk van die sleutelprikkels voor volgzaamheid kan worden gebruikt als een instrument om mensen in te laten stemmen met verzoeken.

Eind vorig jaar kwam ik een geweldig filmpje tegen die het bovenstaande verhaal fantastische illustreert:

Zoals je hebt kunnen zien worden Bas Smit en zijn vrouw Nicolette van Dam geweldig beet genomen door Goochelaar Victor van Mindfuck. Op verschillende momenten in het gesprek weet hij Bas en Nicolette doormiddel van o.a. taal onbewust te beïnvloeden. Door doelbewust woorden te gebruiken probeerde hij de snelkoppelingen in het brein te activeren. Met als resultaat dat Bas en Nicolette precies dezelfde foto maakten. Persoonlijk was ik behoorlijk onder de indruk hoe makkelijk dit blijkbaar te bewerkstelligen is. Bijna tegen het sceptische aan dat dit een acteer act is.

Met het bovenstaande verhaal heb ik hopelijk een glimp laten zien welke impact mensen kunnen hebben zodra je de juiste woorden / beelden weet te kiezen. Juist het impact maken en beïnvloeden is iets waar wij als trainers / coaches dagelijks mee bezig zijn. Later meer over deze tactieken!

Bronnen:

Cialdini, Robert B. Invloed : de zeven geheimen van het overtuigen. Amsterdam: HarperCollins, 2021. Print.

Het Eindresultaat: Performance Field Longa’30
In Beeld: Neuronen in actie!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/