3 minutes reading time (670 words)

‘BreinTraining’ bij voetballers, wat een Onzin!

197

Al enkele jaren blog ik over wetenschappelijke literatuur die de positieve effecten benoemen van 'Brein Training'. Niet iedereen is het hier mee eens. Lees hier alles over het onderzoek van Ian Renshaw.

Perceptuele en cognitieve training zijn termen die ik veelvuldig tegenkom. Het verbeteren van visuele waarnemingen en besluitvorming is de meest eenvoudige uitleg van deze termen. Sporters, coaches en clubs zijn altijd opzoek naar mogelijkheden om nét dat stukje extra voorsprong te krijgen. Er zijn dan ook verschillende bedrijven die hier computerspelletjes voor hebben ontwikkeld. Deze games zijn gemaakt met het idee dat het spelers beter, slimmer en alerter maakt. De effecten van deze Brainspelletjes zijn ook veelvuldig in de wetenschappelijke databases te vinden. Echter de kritiek op deze breintraining groeit ook. Zo publiceerde Ian Renshaw en zijn collega's de volgende studie: Evaluating Weaknesses of "Perceptual-Cognitive Training" and "Brain Training" Methods in Sport: An Ecological Dynamics Critique.

Professor Ian Renshaw is werkzaam aan de universiteit van Queensland in Australië. Hij is tevens ook mede auteur van het zeer verhelderende boek: Nonlinear pedagogy in skill acquisition: an introduction. In zijn recente onderzoek focust Renshaw met zijn collega's op de effecten van digitale breintrainingen in sport. De verwachtingen zijn dat de markt voor algemene cognitieve trainers in 2021 zo'n beetje 8 miljard dollar waard zal zijn. Kortgeleden heb ik nog een blog geschreven over de transferwaarde van digitale cognitieve trainers en de (Sport): https://sportbrein.com/blog/dit-is-de-transfer-tussen-wm-en-de-praktijk. Een belangrijk onderwerp in deze blog was de transfer tussen de digitale cognitieve trainers en de praktijk. Renshaw probeert dit proces juist beter te begrijpen en ook te beschrijven.

Een belangrijke term die hij hiervoor gebruikt is Ecologische dynamica. Deze term staat voor de relatie tussen perceptie, actie en cognitie in relatie met de sporter, taak en omgeving. Het omgaan met dynamische situaties is belangrijk in veel soorten sporten. Renshaw bedoelt hiermee het kunnen omgaan met een adaptieve situatie waarin steeds wisselende taken en omgevingen plaatsvinden. De omgeving (taak en weerstanden) en de individu (Lichaam en hersenen) kunnen dan ook niet los van elkaar gezien worden tijdens trainingen en wedstrijden. Dit in tegenstelling tot veel Breintrainers die zich richten op één specifiek element. De opvatting dat visuele informatie voldoende is om de hersenen te trainen is te beperkt vanuit een ecologisch dynamiek standpunt. Er is meer nodig dan alleen oogbewegingen, hersengolven en het indrukken van knoppen aldus Renshaw. Het gaat dus om het hele individu, in plaats van afzonderlijke anatomische delen van het lichaam. De hersenen zijn niet alleen verantwoordelijk voor prestaties. Het is eerder een dynamisch variërende relatie dat ontstaat tussen de weerstanden en taken die opgelegd worden door de omgeving.

Breintrainers zijn voornamelijk ontworpen om specifieke cognitieve functies te verbeteren. Het idee is vervolgens dat deze verbeterde cognitieve functies als dirigent het lichaam zo aanstuurt tot succes. Echter het empirische bewijs voor deze transfer blijft lastig om aan te tonen, aldus Renshaw. Ik kan deze conclusie alleen maar bevestigen met het onderzoek dat we destijds hebben gedaan bij het eerste elftal van MVV.

Spelers hebben gedurende een periode van 5 weken de cogmed werkgeheugen training gevolgd. Mijn taak was de transfer te onderzoeken naar het voetbalveld. Deze was niet of nauwelijks aan te tonen. Wat het bovenstaande onderzoek dan ook leert is dat we ons niet blind kunnen staren op specifieke breintraining. Of het nu een computerspelletje is of een specifieke veldtraining met SMARTGOALS. Om het brein van spelers individueel te verbeteren zal er altijd rekening gehouden moeten worden met de omgeving (weerstanden en de taak).  Al samenvattend heeft dit onderzoek mij ook weer aan het denken gezet. Het cognitieve werkveld blijft mij elke keer weer boeien. Dit kritische onderzoek van Renshaw geeft wederom aan dat je erg goed moet oppassen het etiket Specifieke breintraining. Want train je dan wel daadwerkelijk wat je wil… 

Bron:

Renshaw I, Davids K, Araújo D, Lucas A, Roberts WM, Newcombe DJ and Franks B (2019) Evaluating Weaknesses of "Perceptual-Cognitive Training" and "Brain Training" Methods in Sport: An Ecological Dynamics Critique. Front. Psychol. 9:2468. doi: 10.3389/fpsyg.2018.02468 

Dit is het effect van een (Ultra)Marathon op het B...
De Nieuwste Versie van de Footbonaut: Skills.lab

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/