Anno 2022 zijn er veel geweldige innovatieve middelen ter beschikking om net die 1% te verbeteren waardoor wedstrijden beslist kunnen worden. Lees hier alles over een nieuw snufje.
Trainers coaches in het hedendaagse voetbal zijn veelal op zoek naar dat ene extra procent om het team of individu te verbeteren. Dit kan op het gebied van krachttraining zijn, maar ook op het mentale vlak of met data. Ook op het gebied van neuropsychologie komen er weer nieuwe tools uit om spelers te ontwikkelen. Zo werkt Liverpool met een vorm van Neurofeedback op het trainingsveld. Om even een beeld te geven wat ik precies bedoel, bekijk even het volgende filmpje:
Zoals je kunt zien zijn er verschillende spelers bij Liverpool die met allemaal sensoren op het hoofd vrije trappen en penalty's nemen. Deze apparatuur is van Neuro11, een Duits neurowetenschappelijke startup, opgericht door Dr. Niklas Hauser en Patrick Hantschke. Het doel van de sensoren die de spelers op het hoofd dragen is om erachter te komen welke parameters de spelers echt helpen om in de zone te komen. Dus welke hersengolven worden er geactiveerd bij een perfecte penalty? Alexander-Arnold en andere Liverpool-spelers gebruiken de apparatuur om hun hersenactiviteit te volgen tijdens het nemen van dode spelsituaties op het trainingsveld, om zo de psychologie te begrijpen en in wezen de druk te verminderen tijdens wedstrijden. Hoofdtrainer Jurgen Klopp is zeer tevreden over het werk van het Neuro11-team: "We zijn nu in staat om de mentale en schotprecisie vaardigheden van onze spelers direct op het veld specifiek te trainen, op een manier die tot nu toe niet mogelijk was voor ons. Omdat mentale kracht zo'n belangrijke rol speelt op het hoogste niveau, is de hersendata zeer belangrijk voor de spelers".
In de wetenschap bestaat er een grote twijfel over deze manier van trainen. In de zorg wordt een soortgelijke methode gebruikt, genaamd Neurofeedback. Dr. Martijn Arts wetenschapper die zich al twintig jaar richt op toegepast hersenonderzoek geeft een verhelderend betoog bij Pointer: "Bij neurofeedback meet je hersenactiviteit en door in real time terugkoppeling te geven, vindt er binnen de hersens een leerproces plaats. Net als bij fietsen. Je ouders zeiden niet: "Je moet die spier aanspannen". Dat leer je door vallen en opstaan. En je verleert het nooit meer. Het principe van neurofeedback maakt gebruik van het conditioneren van dat soort complexe zaken in het brein."
Ook in andere kritische artikelen ontbreekt de wetenschappelijke evidentie voor Neurofeedback trainingen. Echter, volgens Martijn Arts, is neurofeedback razend populair aan het worden in de verschillende vakgebieden zoals op het trainingsveld. "Het is meer entertainment aldus Arts. Je sluit een EEG (een methode om de elektrische activiteit te meten, red.) aan en het zal mooie feedback geven. Ze zeggen ook dat je niets van de hersens hoeft te weten want de software die erin zit is zó slim, die doet het allemaal zelf".
Uiteraard durf ik niets te zeggen over de kwaliteit van Neuro11 en de werkwijze bij Liverpool. Er zal ongetwijfeld een onderbouwde trainingsmethodiek aan ten grondslag liggen met de juiste apparatuur.Of deze manier daadwerkelijk toekomst heeft of slechts een hype is zal de tijd uitwijzen…
Bronnen:
https://pointer.kro-ncrv.nl/neurofeedback-werkt-in-brein-net-als-leren-fietsen
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/