2 minutes reading time (469 words)

Cogmed

61

 Voor het onderzoek bij MVV hebben we gebruik gemaakt van de werkgeheugentrainer Cogmed. De Cogmed Werkgeheugentraining (CWT) is een online trainingsprogramma gericht op het trainen van het werkgeheugen. Onderzoek heeft aangetoond dat Cogmed het visueel en auditieve werkgeheugen verbetert. Cogmed is een werkgeheugentrainer die veelvuldig gebruikt wordt om het werkgeheugen te verbeteren:

Gedurende vijf weken traint een deelnemer vijf dagen in de week ongeveer 30 à 40 minuten per keer achter de computer met Cogmed Werkgeheugen Training. Uit twaalf mogelijke oefeningen, wordt er per dag met acht oefeningen het werkgeheugen getraind. Deze twaalftal oefeningen trainen het visueel en auditief werkgeheugen. Door middel van 'spelletjes', waarvan de moeilijkheidsgraad adaptief wordt ingesteld, zal het werkgeheugen worden verbeterd (de Jong & Koomen, 2011). Enkele voorbeelden van 'spelletjes' zijn: de ruimtekubus (Figuur 3), wat een 'spelletje' is om het visueel korte termijn geheugen te trainen. Een aantal panelen van een kubus licht in een bepaalde volgorde op. Het is de bedoeling dat de deelnemer de panelen in de juiste volgorde weer aanklikt. Cijfers omkeren is een oefening voor het verbaal werkgeheugen. Er worden cijfers in een bepaalde volgorde voorgelezen door de computer. De deelnemer moet vervolgens de cijfers in omgekeerde volgorde aanklikken. Het programma zorgt ervoor dat de score bijgehouden wordt, waarbij nauwkeurig te zien is hoeveel de spelers het werkgeheugen hebben verbeterd? Cogmed omschrijft dit als de 'improvement index.

Met Cogmed is men in staat om het werkgeheugen te verbeteren, bij alle leeftijden. De gemiddelde verbeteringen van een niet getraind persoon zijn 26% voor het visueel werkgeheugen en 23% voor het auditief werkgeheugen. Ook zijn er studies gedaan naar Cogmed training en het dagelijks functioneren, waarin is aangetoond dat Cogmed de concentratie in het dagelijkse leven verbetert. Voor kinderen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is Cogmed een effectief middel om het werkgeheugen te trainen, het resultaat is dat kinderen zich beter kunnen concentreren, een reactie op prikkels beter kunnen remmen of betere redeneervaardigheden ontwikkelen.

Het grote voordeel van Cogmed is dat er al heel veel onderzoek naar gedaan is (Klik hier voor de onderzoeken). Het nadeel van Cogmed is echter wel dat het niet sportspecifiek is. Er zijn namelijk ook werkgeheugentrainers speciaal ontworpen voor sporters. Deze specefieke trainers zal ik later nog bespreken

Om de training goed en succesvol af te ronden zijn doorzettingsvermogen en motivatie belangrijke elementen. Coaching is cruciaal in het succes van Cogmed. Elke deelnemer die de Cogmed Werkgeheugen Training volgt krijgt een coach toegewezen die je begeleidt in het proces. Hij of zij kan de resultaten inzien en je hierdoor motiveren en feedback geven wanneer dit nodig is. Tevens is de coach ook cruciaal voor de transfer naar de praktijk. Cogmed en andere werkgeheugentrainers zijn geen medicijnen en het effect is alleen langer merkbaar als het werkgeheugen uitgedaagd blijft. "If you don't use it, you lose it", geldt voor alle breinactiviteiten.

Microsoft Hololens
MyBrainSolutions

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/