3 minutes reading time (656 words)

Cognitieve coaches: Julian Nagelsmann

26

 In deze reeks artikelen staan coaches centraal die gebruik maken van oefenstof gericht op het brein. De eerste coach is direct een bijzondere, namelijk Julian Nagelsman. Op 28-jarige leeftijd debuteerde Julian als hoofdtrainer van Hoffenheim. Hiermee is hij de jongste coach in de historie van de Bundesliga.

De Correspondent en NRC hebben beide een uitgebreid artikel geschreven over de sensatie in de conservatieve voetbalwereld. Julian Nagelsmann nam vorig seizoen de taken over van de Nederlandse oefenmeester Huub Stevens. Op dat punt stond TSG 1899 Hoffenheim op degraderen en was deze trainerswissel vooral een pr-stunt en geen verstandige zet volgens een lokale krant. Niets is minder waar, de jonge trainer wordt inmiddels al vergeleken met de baby-Mourinho.

Wat mij erg aanspreekt is de visie van Julian Nagelsmann. In beide artikelen wordt stil gestaan bij de wijze waarop Julian het brein van zijn spelers probeert te prikkelen. Als eerste probeert hij automatismen te voorkomen in zijn trainingen en wedstrijden. Geen wedstrijd is immers hetzelfde en "als de tegenstander anders speelt dan heb je niks meer aan een automatisme", aldus Nagelsmann. Deze theorie is te koppelen aan het onderzoek dat Masters heeft gedaan in 2012. Masters heeft onderzoek gedaan naar het werkgeheugen en het aanleren van sportspecifieke bewegingen. Proefpersonen moesten leren putten (Golf), waarin ze in twee groepen werden opgedeeld. De eerste groep kreeg instructies met behulp van professionele coaches. Daarbij kregen ze veelvuldig feedback hoe ze het beste konden putten. De tweede groep werd niet begeleid door coaches maar moesten tijdens het putten een willekeurige letter opnoemen op moment dat ze een toon van een metronoom hoorden. Op deze manier werd het werkgeheugen steeds geprikkeld. Op de laatste dag was er sprake van prestatiedruk. De groep die het putten hadden aangeleerd zonder coaches scoorden beter in vergelijking met de andere groep. Maar hoe kan dit nu? De eerste groep kreeg toch les van professionele coaches? Master concludeerde dat 'metronoom' groep het werkgeheugen ter beschikking had om de spanning onder controle te houden. Terwijl de andere groep het werkgeheugen juist gebruikte om te kunnen putten. Omdat het werkgeheugen zo druk was met herinneren van het automatisme had het geen ruimte meer over had om de spanning onder controle te houden.

Om deze reden is elke training anders bij Nagelsmann, waardoor ook verveling voorkomen wordt. Verveling staat leren in de weg, iets waar ik me volkomen bij aansluit. Want als je een oefening op routine doet dan leer je er nauwelijks wat van. Nagelsmann probeert de cognitieve snelheid bij zijn spelers te vergroten, waardoor spelers sneller reageren op een veranderende situatie in het veld. Hierdoor wordt het brein meer getraind dan de voeten en benen. Hiervoor hebben ze speciale oefenstof ontwikkeld. Kenmerkend is dat het brein continu geprikkeld wordt tijdens de oefening (Net als in het onderzoek van Master). Een voorbeeld: 'We spelen twee partijen van zes tegen zes, met twee spelers die meedoen met de partij die de bal heeft. De spelers in de ploegen van zes bestaan uit drie koppeltjes, die bijvoorbeeld witte, groene, en oranje hesjes dragen.

'Bij elke kleur hoort een regel. Bijvoorbeeld dat je de bal twee keer moet raken, of dat je alleen met rechts mag passen. En telkens als een speler een fout maakt, dan schuift hij met zijn partner naar het andere veld, waar dan weer andere regels gelden.'

'Het is ongelooflijk vermoeiend,' zegt Alfred Schreuder, de voormalig trainer van FC Twente, die assistent-trainer van Nagelsmann is. 'Maar dat is precies zijn bedoeling. Als de spelers doorhebben hoe een oefening werkt, stopt hij de oefening en komt hij met nieuwe regels.'

Julian Nagelsmann is in mijn optiek echt een coach die probeert het brein zo te prikkelen dat spelers zelf over keuzes in het veld gaan nadenken. Dus niet meer vertrouwen op automatismen maar op het eigen brein. Iets waar de KNVB nog veel van kan leren in de trainerscursussen die ze aanbieden. Hier later meer over.

Klik hier voor een filmpje over Julian Nagelsmann (In het engels);

Fotobron: Eurosport 

Samsung brainBAND
Microsoft Hololens

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/