4 minutes reading time (791 words)

Coördinatie verbeteren? Kies voor Muziekles, dit volgens een gloednieuw Portugees onderzoek.

123

Het afhankelijk bewegen van benen of armen wordt ook wel bimanuele coördinatie genoemd. In vele sporten is dit van cruciaal belang. In een gloednieuw (2018) Portugees onderzoek worden kinderen getest hoe dit verbeterd kan worden...  

Onderzoek naar de invloed van muziek op gedrag is erg interessant. Zo is er veelvuldig gekeken naar het effect van muziekles bij ontwikkeling van kinderen. Kinderen die bijvoorbeeld muziekles volgen presteren beter in verbale functies, executieve functies en zelfs IQ, in vergelijking met kinderen die geen muziekles volgen. Oog hand coördinatie is erg belangrijk voor musici, die vaak instrumenten bespelen met de handen (soms ook voeten). Om het gewenste geluid te maken moeten vaak meerdere afhankelijke bewegingen tegelijkertijd gemaakt worden, wat dus bimanuele coördinatie genoemd wordt. Denk bijvoorbeeld aan slagwerk (Drummen) of het bespelen van een gitaar. Uit onderzoek blijkt dat er veel overeenkomsten zijn tussen bimanuele coördinatie en aandacht. Vele van deze fijnmotorische vaardigheden ontwikkelen zich rond de 8e levensjaar. De vraag is dan wat de beste methode is om motorische vaardigheden van kinderen te ontwikkelen? Onderzoekster Marta Martins heeft samen met haar collega's van de Universiteit van Porto onderzoek gedaan naar wat de beste methode is om bimanuele coördinatie te trainen.

Het doel van deze studie is om te onderzoeken wat de beste manier is om fijne motorische vaardigheden aan te leren. Wordt het beter door muziekles of basketbal training en vervolgens wordt dit ook vergeleken met een controle groep. Er is voor basketbal gekozen omdat in deze sport verschillende onafhankelijke bewegingen gemaakt worden gedurende het spel. 74 kinderen met een gemiddelde leeftijd van 8.31 jaar zijn geselecteerd voor het onderzoek (40 meiden, 34 jongens). Al deze kinderen zijn onderverdeeld in drie groepen; Muziekles, basketbal training en een controle groep. Als eerste zijn er voormetingen gedaan. Het intelligentie niveau is gemeten middels de WISC 3, vervolgens is er met de Purdue Pegbord en Grooved Pegboard de oog hand coördinatie gemeten. Bij de Purdue Pegbord moeten participanten binnen 30 seconden zoveel mogelijk pinnetjes in een bord steken (Klik hier voor het filmpje). Bij de Grooved Pegboard passen deze pinnetjes slechts op 1 manier in het bord (Klik hier voor het filmpje). Na alle onderzoeken zijn de kinderen gaan oefenen en trainen. Dit 2 keer 90 minuten per week gedrurende een periode van 24 weken. De muzieklessen en basketbal trainingen werden verzorgd door professionals met ervaring in het lesgeven aan kinderen. Vervolgens is met een nameting gekeken naar het effect en is er na 4 maanden een follow up geweest.

Wat zijn nu de resultaten na de 24 weekse interventie? Zie het figuur hieronder voor de resultaten:

Bij de voormeting (Pre-test) is er geen significantie gevonden tussen de groepen. Vervolgens is te zien dat er na 24 een behoorlijk verschil is ontstaan. Zoals je kunt zien zijn de kinderen die de muziekles hebben gevolgd er extreem op vooruit gegaan in vergelijking met de basketbal en controle groep. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit bij vele een significant verschil is. Zelfs bij de follow up, 4 maanden later zonder enige les is er een verbetering te zien. Ook de basketbal groep scoort significant beter op de fijne motoriek. Echter de resultaten zijn niet zo groot als die bij de muziekgroep. De onderzoekers geven aan dat de trainingsperiode te kort is geweest om dezelfde effecten te behalen. Natuurlijk zijn er meer variaties en bewegingen bij basketbal dan met maken van muziek. De conclusie van het onderzoek is dan ook dat muziektraining bij 8-jarigen een sterk effect heft op motorische coördinatie en handvaardigheid / fijne motoriek. De implicatie is dan ook dat breed ontwikkelen van kinderen erg belangrijk is.

Persoonlijk vind ik het een goede gecontroleerde studie, er is namelijk gekozen voor een grote groep met een lange trainingstijd (24 weken). Vele andere studies zijn een stuk korter en hebbeneen kleinere onderzoeksgroep. Dat muziekles sterk bijdraagt aan de ontwikkeling van de fijne motoriek is natuurlijk ook wel logisch te verklaren, echter hierbij dan nu ook echt bewezen. Voor 8-jarigen is het dan ook een aanrader om zich breed te ontwikkelen. Dit onderzoek opent in mijn optiek weer deuren voor nieuwe onderzoeksvragen als: Kun je door bimanuele coördinatie training in muzieklessen, ook verbeteren in een sportspecifieke taak? Bijvoorbeeld in Basketbal. Aansluitend op dit onderzoek zul dan ook kunnen afvragen of bijvoorbeeld keepers in voetbal profijt zullen hebben bij drumles?  Kortom er zijn nog genoeg leuke en interessante vragen te beantwoorden..

Zoals je nu geleerd hebt wordt het afhankelijke bewegen van benen of armen ook wel bimanuele coördinatie genoemd. Maar hoe zit het met jouw Bimanuele Coördinatie? Bekijk het onderstaande filmpje en ontdek zelf…. 

Martins M, Neves L, Rodrigues P, Vasconcelos O and Castro SL (2018) Orff-Based Music Training Enhances Children's Manual Dexterity and Bimanual Coordination. Front. Psychol. 9:2616. doi: 10.3389/fpsyg.2018.02616

https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2018.02616


ACT (Acceptatie & Commitment Therapy), de Methode ...
Studie: Talent identificatie en selectie op basis ...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/