3 minutes reading time (542 words)

De Angst voor Fouten

264

Van fouten maken leer je dat zal iedereen bevestigen, alleen soms blijkt de angst soms groot om ze te maken..  

In de voetbalpraktijk is het vaak dat speler behoorlijk op de donder krijgen op moment dat een bal verkeerd gespeeld wordt. Maar ook een blunder van de keeper of een grote gemiste kans is vaak een trigger tot commentaar. Dit commentaar wordt vaak groepen uit eigen telleurstelling of emotie. Angst en de stress zorgt voor een Freeze – Fight – Flight reactie. De fight flight freeze reactie is voor het eerst vastgesteld door de Amerikaanse fysioloog Walter Bradford Cannon (1871-1945). Hij ontdekte dat dieren die in het nauw gebracht worden vaak op drie manieren reageren: ze vechten, vluchten of verstijven. In zekere mate komt hetzelfde gedrag ook bij mensen als men stress of angsten ervaart. Even terugkomen op het voetbal, men durft niks meer en speelt alle ballen op safe (Freeze), spelers verstijft en faked een blessure of stopt met voetballen (Flight) of ze gaan vol in de aanval en geven andere de schuld (Fight). Belangrijk om te vermelden dat iedereen weer anders reageert, alsmede door ervaring opvoeding, aanleg ez. Het is heel contextafhankelijk hoe iemand een situatie stressvol of angstige bestempeld.

De wetenschap geeft echter wel aan dat een veilige leeromgeving zeer aan te raden is. Zo heeft havard-hoogleraar Amy Edmonson onderzoek gedaan naar teamwerk en fouten in ziekenhuizen in de jaren negentig. Dit onderzoek was ook de basis van psychologische veiligheid. Haar bevindingen waren namelijk dat wanneer mensen psychologischeveiligheid ervaren op het werk, zeggen ze wat ze denken, delen ze hun zorgen en vertellen ze over hu fouten, zonder angst voor negatieve gevolgen. Dit is ook de reden geweest dat bij Google psychologische veiligheid de blangrijkste succesfactor is binnen het techbedrijf.

Amy Edmonson heeft al haar conclusies ook samengevat in een boek over veilig leerklimaat. De kern is dat teams niet bezig moeten zijn met de schuld vraag, maar wat kunnen we ervan leren? Dit begint allemaal met het idee dat mensen snappen dat fouten maken erbij hoort en dat dit cruciaal is in het leerproces. Als leidinggevende is het dan juist belangrijk om een bescheiden houding te hebben. Nodig het team uit om mee te denken en zich uit te spreken. Daarnaast is waardering een belangrijk punt om een veilig leerklimaat te creëren. Een belangrijke kantekening die Edmonson ook maakt is dat fouten maken geen probleem is mits het binnen de grenzen past. Dus als een fout door gemakzucht moet er uiteraard opgetreden worden. Bekijk hieronder de interresante TED van Amy Edmonson: 

Het bovenstaande is voornamelijk beschreven op teamniveau. Maar hoe kunnen spelers of mensen nu met de angst voor fouten omgaan. De meest verhelderende inzicht komt van Kobe Braynt. De overleden top basketballer heeft namelijk een zeer eenvoudige maar verhelderende visie op leren en daarbij eventuele fouten, bekijk maar:  

In mijn optiek een geweldige visie over hoe er over fouten gedacht wordt. Als je namelijk altijd speelt met de wil om te leren val je nooit in de valkuil van angst om fouten. Ook hier direct weer een disclaimer, na één keer een video bekijken zullen spelers dit natuurlijk dit niet beheersen, ook deze mentale skills kost tijd om eigen te maken…  

High worden van Rennen en Winnen!
Breintraining op het veld bij Liverpool

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/