3 minutes reading time (515 words)

De Fitlighttrainer

67

Sportbrein is sinds kort in bezit van een set SMARTGOALS. De 'pionnen' met daarop LED verlichting geeft een trainer/coach eindeloze mogelijkheden om sporters nog beter te maken in het slimmer reageren in steeds wisselende spelsituaties. SMARTGOALS is vooral gericht op voetbal en hockey. Een vergelijkbaar product is de Fitlighttrainer. 

Net als SMARTGOALS is Fitlight een instrument waarmee sporters maximaal uitgedaagd gaan worden. In plaats van 'pionnen' zijn het ronde schijven met daarop LED verlichting. Het is de bedoeling dat een deelnemer de lamp 'uittikt'. Door langs de bewegingssensor te bewegen verspringt het LED licht naar een volgende schijf. De lichten zijn te deactiveren door handen of voeten maar ook met hulpmiddelen zoals rackets, ballen en zelfs rubberen kogels. Vorderingen en resultaten worden allemaal bijgehouden op een tablet. Het product kent zijn oorsprong uit Denemarken en werd met name gebruikt in het handbal. In deze sport is oog- en handcoördinatie van cruciaal belang, hier werd dan ook de Fitlight voor gebruikt. Om je even idee te geven wat nu Fitlight precies is:

Zoals je kunt zien zijn de mogelijkheden eindeloos met de Fitlight. Lampen liggen op de grond, hangen aan een muur of paal. Hierdoor zijn deze lichten ook goed te gebruiken bij diverse sporten. Met een tablet kan alles bestuurd en gemonitord worden. Tevens heeft Fitlight al testen ontwikkeld die coaches rechtstreeks kunnen gebruiken. Neem bijvoorbeeld de 10x 5 meter sprint test. Deze test meet het accelaratievermogen en anaerobe vermogen. Hiernaast zijn er ook testen voor hand- oogcoördinatie of sprongkracht. Op de tablet zijn er direct benchmarks beschikbaar waarmee resultaten vergeleken kunnen worden. Coaches kunnen zelf ook oefeningen bedenken, dit invoeren in de tablet om vervolgens de sporters te testen. Het zal je dan ook niet verbazen dat de hersenen ook goed te trainen is met de Fitlighttrainer. Maar wat is nu het grote verschil met SMARTGOALS? Ik vroeg dit aan Chris Heger eigenaar van SMARTGOALS: "Fitlight is meer gericht op de individu en toch meer indoor. Daarnaast is er heel veel mogelijk met Fitlight, zoals testen en meten. Maar dit maakt het ook direct erg complex, terwijl SMARTGOALS meer voor het simpele gebruik is. Neerzetten en spelen daar komt het eigenlijk op neer. Hiernaast is SMARTGOALS ook meer geschikt voor outdoor, dus regen, zand of harde klappen van ballen." Dit is inderdaad een groot voordeel van SMARTGOALS wat ik persoonlijk ook ervaren heb. Daarnaast is een frame ook erg handig. Dit ontbreekt echter bij Fitlight. Hiermee wil ik niet zeggen dat het geen goed product is. Deze trainingstool wordt dan ook al veel gebruikt in de sport. In het voetbal wordt de Fitlight gebruikt door Roda JC en Vitesse. Internationaal beschikken topclubs, zoals Manchester United of Manchester City, over de Fitlight trainer. Maar ook in de fysiotherapie en revalidatie wordt deze tool gebruikt. De Fitlight geeft een trainer/coach mega veel mogelijkheden om te trainen. De lampen kun je overal neerleggen of hangen. Vervolgens kan met de tablet alles gemeten worden. Ook kunnen bijna alle kleuren van de regenboog gekozen worden. Kortom deze tool is naast SMARTGOALS ook goed te gebruiken om sporters cognitief te ontwikkelen. 

Het Brein verbeteren met Life Kinetik..
Het Unieke Brein van American Football Players..

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/