1 minute reading time (198 words)

De Footbonaut

44

De LSPT en de 360s van Benfica zijn geschikte 'voetbalkooien' om beslissingsvaardigheden mee te trainen. Nu heeft Dortmund een eigen variant namelijk de Footbonaut. 

De Footbonaut is een vergelijkbare kooi als de 360s van Benfica. Onderstaand zie je de schematische uitleg. Je ziet de speler in het midden van de kooi staan. Hij krijgt de bal aangespeeld door een machine. Vervolgens licht er een vak op waar de speler de bal doorheen moet spelen. Daarna krijgt hij weer een nieuwe bal aangespeeld en hij moet weer zo nauwkeurig mogelijk mikken. 

Het gaat dan om de visuele en auditieve input, waarmee de voetballer vervolgens in het hoofd 'aan het werk moet'. Hij hoort een signaal waar de bal vandaan komt, kijkt om zich heen, ziet de kleur, gaat met de bal die richting uitdraaien, en schiet de bal zo nauwkeurig mogelijk tegen door een van de gaten. De snelheid van handelen is dan van groot belang, dus hoe snel kan de voetballer de input in zijn executieve systeem (werkgeheugen) kan verwerken. 

Er komen steeds meer vergelijkbare 'machines' om specifiek de executieve functies te trainen. Nu zijn er ook methodes waar amateur voetballers profijt van kunnen hebben.. hier later meer over. 

Het Werkgeheugen door de blender
Straatvoetbal een Cognitief spel

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/