4 minutes reading time (738 words)

De Nieuwste Versie van de Footbonaut: Skills.lab

196

Wat zijn de trainingseffecten van de Footbonaut? Ontdek hier de wetenschappelijke cijfers en maak ook kennis met zijn opvolger de Skills.lab.  

De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op, zo ook in de sport. Wat enkele jaren geleden nog nieuwe en innovatief was is misschien nu al oud en achterhaald. Bijna 10 jaar geleden was de Footbonaut dan ook een revolutionaire machine om voetbalvaardigheden te verbeteren. Deze multifunctionele hal dat 64 verschillende pass opties heeft werd ontworpen door de Duitse uitvinder Christian Güttler. Voor een kleine €3,5 miljoen staat er dan ook wat. Voetbalclubs Hoffenheim en Dortmund beschikken al enkele jaren over de Footbonaut. Ook buiten de Duitse landgrenzen is deze machine gebouwd zoals in Qatar bij de Aspire Academy, waar ik de Footbonaut zelf ook heb bekeken. Het is een imposant bouwwerk om te zien. Maar hoe zit het met de trainingseffecten?

De winnende goal van PSV'er Mario Götze in de WK finale van 2014 wordt gelinkt aan jaren training in de Footbonaut (Economist, 2015). Verder heeft de Duitse onderzoeker Adam Beavan en zijn collega's onderzoek gedaan naar de effecten van de Footbonaut. Uit de vele verschillende test mogelijkheden hebben de onderzoekers zich gefocust op de technische controle (Balaanname), passen en schieten in een onvoorspelbare omgeving van 360 graden. De Footbonaut vertoonde een acceptabele test-hertest betrouwbaarheid in alle leeftijdsgroepen en was in staat om onderscheid te maken tussen jongere (U12-U14) en oudere (U15-U23) spelers (Beavan et al., 2019a). Ondanks dat de Footbonaut in staat is om onderscheid te maken tussen jongere en oudere spelers, zijn de factoren die bijdragen aan deze verschillen in perceptueel-motorische prestatie bij de Footbonaut onduidelijk aldus hoofdonderzoeker Beavan. De onderzoekers concluderen dan ook dat er nog een vertaalslag nodig is tussen wedstrijden en trainingen op het veld en Footbonaut. Perceptuele aspecten uit het spel zullen nog beter gekwalificeerd moeten worden om een 'Verbeterde Slagingsprestatie' in de Footbonaut te creëren aldus de onderzoekers.

Gezien de kosten van de Footbonaut had ik goeie hoop op nieuwe inzichten en conclusies. Echter het bovenstaande onderzoek van Adam Beavan kun je ronduit teleurstellend noemen. Spelers zullen ongetwijfeld technisch vaardiger geworden zijn maar dat kan niet gezegd worden over het cognitieve aspect. Uit ervaring kan ik ook wel zeggen dat dit gedeelte zeer lastig te onderzoeken is. Of het maximale rendement uit de miljoenen euro's gehaald worden vraag ik mij af. De Footbonaut is niet de enige machine die ontwikkeld is om spelers in een 360 graden omgeving te verbeteren. Benfica heeft bijvoorbeeld de 360s ontwikkeld:

Deze voetbalkooi is een vernieuwde versie van de Footbonaut. In plaats van het schieten door gaten mikt de speler hier op bewegende items op een grote interactieve wand. Ook hier is een nieuwe versie van uitgekomen namelijk de Skills.lab:  

 Het Skills.Lab veld heeft een speeloppervlak dat overeenkomt met ongeveer een half voetbalveld, wat overeenkomt met de gemiddelde hoeveelheid ruimte die een speler heeft in een echt spel. Met vier supersnelle balmachines en omliggende HD-schermen, stelt het systeem gebruikers in staat om een reeks virtuele wedstrijdsituaties te oefenen op vijf moeilijkheidsgraden, met een gedetailleerde analyse van hun bewegingen, balcontrole, nauwkeurigheid van passen en schieten. Bayern Munchen heeft een Skills.lab laten bouwen op hun campus. Hasan Salihamidzic sportief directeur van de club vertelt in een interview het volgende over deze multifunctionele hal: "Ons doel is om de prestaties van onze jonge talenten beter te begrijpen en een extra basis te leggen zodat individuen vooruitgang kunnen boeken." "In een normale trainingssessie is het niet mogelijk om gedetailleerde wedstrijd- en bewegingsgegevens van individuele spelers te vergelijken", aldus Jochen Sauer, directeur van FC Bayern Campus. "'Skills.Lab is het enige uitgebreide voetbaltrainingssysteem waarin we de voetbalvaardigheden van spelers kunnen testen en individueel kunnen trainen."

De eerste wetenschappelijke resultaten van bijvoorbeeld de Footbonaut worden gedeeld. Ondanks dat de resultaten misschien wat tegen vallen is het wel tof om lezen wat de effecten van deze dure technologieën nu precies zijn. In navolging van de Footbenaut ben ik zeer benieuwd naar de resultaten van 360s in Benfica en de resultaten van de Skills.Lab, al zal dat nog wel even duren voordat deze publiekelijk beschikbaar zijn..

Bronnen:

Adam Beavan, Job Fransen, Jan Spielmann, Jan Mayer, Sabrina Skorski & Tim Meyer(2019)The Footbonaut as a new football-specific skills test: reproducibility and age-related differences in highly trained youth players,Science and Medicine in Football,3:3,177-182,DOI: 10.1080/24733938.2018.1548772

https://www.economist.com/books-and-arts/2015/10/03/the-making-of-a-fussballwunder

https://www.bundesliga.com/en/bundesliga/news/bayern-munich-announce-new-skills-lab-football-simulator-for-youth-campus-7537

Fotobron: Youtube: 

‘BreinTraining’ bij voetballers, wat een Onzin!
Één keer raken in Voetbal, het Brein en Wetenschap...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/