2 minutes reading time (478 words)

De positieve effecten van FIFA op je cognitie.

20

 In Nederland kennen we de Eredivisie én sinds kort hebben we ook de E-Divisie. In deze competitie strijden eSporters van de 18 eredivisieclubs virtueel om het FIFA 17 kampioenschap. Maar heeft het spelen van FIFA nog enig effect? Of is het volgens menige ouder verspeelde tijd..

 Computers spelletjes zijn niet meer weg te denken in deze tijd. Vooral onder jongeren is het populair om achter de PlayStation of Xbox even lekker los te gaan. In de wetenschap wordt er dan ook met veel belangstelling gekeken naar de effecten van computer games. Zo blijkt dat actie spelletjes zoals Call of Duty positief kan zijn voor reactiesnelheid, concentratie en aandacht. Aan de andere kant, spannende, stressvolle of enge spelletjes werken negatief op ons zenuwstelsel. Verslaving (World of Warcraft) of agressie in het dagelijks leven (GTA) zijn helaas ook het gevolg van uren achter een scherm staren. Even weer terug naar de 'sport', de universiteit van Iran heeft onderzoek gedaan naar het effect van FIFA spelen op de hersenen.

32 mannelijke studenten (gemiddeld 20 jaar), die studeren aan de universiteit, hebben zich vrijwillig aangemeld als proefpersoon. Deze proefpersonen werden opgedeeld in tweetallen om vervolgens een knock out toernooi te spelen. Om de effecten goed zichtbaar te maken werden de FIFA spelers voorafgaand, tijdens en na het toernooi getest op verschillende onderdelen. Als eerste werd er doormiddel van de PASAT test het cognitieve vermogen in beeld gebracht. Vervolgens hebben de onderzoekers speeksel afgenomen en vragenlijsten laten invullen. Tijdens het spelen van FIFA werden de studenten gefilmd en de hersenactiviteit gemeten (EEG).

De resultaten zijn wisselend, zo blijkt het stresshormoon cortisol significant verminderd in het speeksel. De PASAT test laat zien dat proefpersonen niet 'slimmer' zijn geworden maar wel significant sneller reageren na een potje FIFA. Ook kan de aandacht langer vastgehouden worden, alleen is dit niet significant aangetoond. Verder is op de EEG te zien dat hersengolven actiever worden tijdens het spelen van FIFA.

Onderzoek heeft al uitgewezen dat je doormiddel van games de hersenen kunt beïnvloeden en trainen. Een goed voorbeeld is Cogmed, dit online trainingstool is speciaal ontwikkeld om het werkgeheugen te verbeteren. Uit het onderzoek van de Universiteit van Iran kan geconcludeerd worden dat FIFA ook een positieve uitwerking kan hebben op cognitie en gedrag. Zo werkt FIFA stress verlagend en verbetert de reactiesnelheid. Nu hoor ik sommigen denken; stress verlagend? De meeste FIFA spelers kunnen de controller wel kapot gooien als het even niet lukt. Dit gebeurde dan ook bij een speler in Duitsland:

Zoals je ziet worden sommigen eerder agressiever in plaats van rustiger. Waarschijnlijk werkt dit ook wel stress verlagend alleen om dit bij elk potje te doen? Het onderzoek heeft aangetoond dat FIFA een positieve invloed heeft op de cognitie. Maar ga je door FIFA ook beter voetballen? Dus word je tactisch sterker? Hier later meer over.

Ben je nieuwsgierig over naar het onderzoek? Klik op de onderstaande link.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4656993/pdf/BCN-6-193.pdf

(Fotobron:E-Divisie) 

Doe eens gek, train zonder hesjes!
‘Goed gedaan’ zijn de lelijkste woorden die een co...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/