By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/

2 minutes reading time (424 words)

De Rallysport

73

Waar ik vaak met veel bewondering naar kijk zijn Rally wedstrijden. Een coureur die met hulp van navigator over kleine wegen scheurt. Kortom een overvloed aan informatie die de coureur moet verwerken, een cruciale taak voor het werkgeheugen. 

 Dit artikel wil ik beginnen met een video over wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt in een Rally auto. In het onderstaande video zie je een Poolse Rally Coureur met een navigator..

wat mij direct opvalt is de snelheid waarop alles gaat, de coureur rijdt met noodgang over de smalle wegen. Waarbij hij te maken krijgt met korte en lange bochten, heuvels, het wegdek en ga zo nog maar even door. Plus daarbij geeft zijn navigator constant informatie door over de aankomende bochten. Voor een korte periode moet hij deze informatie vastgehouden en verwerken. Daarbij komt nog eens de concentratie en focus die lang vastgehouden moet worden. En hoe sneller de auto gaat des te sneller er een juiste beslissing genomen moet worden

Het werkgeheugen is in mijn ogen een cruciale factor binnen deze sport. Dit systeem is onderdeel van onze executieve functies en is verantwoordelijk voor het kunnen vasthouden van informatie en het be- en verwerken van deze informatie gedurende een korte periode is de belangrijkste taak van het werkgeheugen. Dit hebben we nodig voor het onthouden van instructies over wat nog gedaan moet worden, rekenen, lezen en onthouden wat je net gelezen hebt, problemen oplossen, plannen, organiseren en structuur brengen in het dagelijks leven. Veel van deze factoren kunnen ook gekoppeld worden aan Rally Rijden. Visuele & auditieve informatie komen binnen via onze zintuigen. Deze informatie wordt verwerkt door ons werkgeheugen dat onderdeel is van het executieve systeem. Dit is gelegen in het cognitieve middelpunt van het brein, de prefrontale cortex. Vanuit hier gaat de informatie naar het cerebellum, het coƶrdinatiecentrum van de hersenen. Ten slot stuurt het cerebellum de instructie door naar de motorische cortex, die de spieren opdraagt om te bewegen zoals geprogrammeerd is in het executieve systeem (werkgeheugen).

Naast de coureur zit de navigator die steeds aanwijzingen geeft over de route. Hij of zij moet hierdoor steeds op het papier kijken om vervolgens de juiste inschatting maken wanneer hij of zij deze informatie doorgeeft. Snel kunnen schakelen en concentratie zijn hierin cruciaal. Het werkgeheugen is hier opnieuw een belangrijke spil in.

Naast fysieke en eventueel simulator trainingen is het ook een aanrader voor coureurs & navigators om gericht het werkgeheugen te gaan trainen. Met het resultaat dat onder andere de concentratie makkelijker vast gehouden kan worden. Dan wordt de kans een stuk kleiner op dit: 

Virtual Reality
Hersenen & Talentontwikkeling deel 1