4 minutes reading time (725 words)

De reden waarom Richie Porte ten val kwam gisteren in de koninginnenrit!

7

Na enkele saaie wegritten kwam dan eindelijk etappe 9, de koninginnerit van de Tour De France dit jaar! Vanaf het eerste moment was er al spektakel, zo viel Robert Gessink al vroeg uit. Deze valpartij was slechts het begin van een roerige dag. Zo kwam Richie Porte ook lelijk ten val in de laatste afdaling en vanuit het Sportbrein gezien, zou dit een verklaring kunnen zijn.... 

Etappe 9 de rit van Nantua naar Chaméry werd volgens vele al voorspeld als een van de zwaarste races van de ronde van dit jaar. Renners moesten maar liefst 4600 hoogtemeters overbruggen met als kers op de taart de Mont du Chat. Deze derde een laatste beklimming is goed voor 8.7 kilometer dat gemiddeld met 10.3% naar boven gaat. Vervolgens was het dertien kilometer dalen om de laatste dertien kilometer nog vlak te rijden. In de laatste afdaling gaat het mis voor de BMC Renner Richie Porte.

Gele trui drager Chris Froome rijdt samen met een kleine groep waaronder Porte de Mont Du chat op om koploper Warren Barguil bij te houden. Met al twee zware beklimmingen in de benen weten ze de top te bereiken om vervolgens te gaan afdalen. De voorsprong van Barguil is slechts een halve minuut. Heerlijk moet voor de renners zijn, eindelijk de zware klim achter de rug. Nu nog 'even' afdalen en we zijn bijna bij de finish. Even iets meer risico nemen in de afdaling en we hebben de koploper zo ingerekend. Deze gedachtegang is begrijpelijk, echter concentratie is van cruciaal belang. Want afdalen met gemiddeld 70 kilometer per uur, op dunne banden, zonder enige bescherming, een smalle weg die soms ook nog eens nat was, maakt het levensgevaarlijk. Vermoeidheid is misschien wel het meest onderschatte gevaar voor de renners. Uit onderzoek blijkt namelijk, dat als je uitgeput bent, je werkgeheugen aanzienlijk minder goed werkt. Dit werd ontdekt door Terry McMorris en zijn collega's van University College Chichester in het Verenigd Koninkrijk. Om dit te testen werden sporters twee uur lang blootgesteld aan hoge temperaturen en luchtvochtigheid. Direct daarna moesten zij een serie fysieke en cognitieve tests doen. De onderzoekers zagen, dat, als de sporters uitgeput waren, de prestaties van hun werkgeheugen kelderden. Het werkgeheugen is onder andere verantwoordelijk voor concentratie en focus. Door vermoeidheid kan dit minder gaan werken waardoor de kans op fouten maken groter wordt.

Laten we even teruggaan naar Richie Porte. Hij begint de afdaling samen met de groep achtervolgers. De afdaling verloopt in het begin prima, de motorrijder lijkt zelfs moeite te hebben met de hoge snelheid van de renners. Vervolgens gebeurt er dit: 

 Zoals je kunt zien kan Porte de bocht niet kan halen, moet uitwijken en komt in de berm terecht. Vervolgens raakt hij uit balans, stuitert op het asfalt en komt met een klap tegen de berg en blijft gewond op de weg liggen. Waarschijnlijk heeft vermoeidheid ervoor gezorgd dat zijn werkgeheugen minder is gaan werken. Hierdoor kan zijn 'dirigent' moeilijk zijn gedachten onder controle houden. Met als gevolg dat een gedachte als: 'hoe hoog is mijn hartslag?' ervoor kan zorgen dat hij toch even op de teller kijkt. Een fitte dirigent zal het niet toelaten om op zulke momenten even naar beneden te kijken. Het blijft natuurlijk gissen wat nu de werkelijke oorzaak is.

De tourorganisatie neemt met dit parcours behoorlijk wat risico's. De Nederlandse renner Bauke Mollema zegt hierover aan de finish in Chambéry tegen de NOS: "Sommige afdalingen sloegen echt nergens op". "Drie of vier waren zo link, erg hobbelig, veel linke bochten. Als je zo'n parcours neerlegt, verbaast het me niets dat er een paar mannen naar huis moeten", aldus Mollema. "Ik vond dit té. Zeker met dit weer, het was halfdroog, halfnat. Daardoor was het nog gevaarlijker. Maar zelfs als het droog zou zijn geweest, was dit vragen om valpartijen." Vanuit wetenschappelijk oogpunt sluit ik mij aan bij Mollema. Door de verschillende klimmen zijn renners vaak extreem vermoeid. Door deze vermoeidheid kan het werkgeheugen minder gaan werken waardoor de kans op ongelukken groter wordt. Het is dan ook onverantwoord om onder extreme vermoeidheid te gaan afdalen met ook nog eens slechte wegen! Gelukkig voor Porte viel de schade erg mee. Met een gebroken sleutelbeen en breuk in de bekken verwachten ze dat hij over 6 weken wel weer op de fiets kan zitten. Het had in ieder geval een stuk vervelender kunnen aflopen….

Dit is waarom Bottas zo Snel reageerde bij de star...
De SMARTFIT

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/