4 minutes reading time (824 words)

Dit gebeurt er als voetballers trainen met Neurotracker..

5

Voor het cognitief trainen van sporters begint steeds meer interesse te komen. Er zijn inmiddels verschillende producten op de markt. Zo heb je Neurotracker, waarnaar al veel onderzoek naar gedaan is. Maar wat is nu de meerwaarde voor een voetballer? En werkt het wel?  

 Voetbal is een dynamische sport waar vaak veel gebeurt in een korte tijd. Een wedstrijd winnen of verliezen zit 'm vaak in details. De wetenschap probeert deze details inzichtelijk te maken. Wat mij opvalt is dat onderzoekers vaak weer terugvallen op het brein. Want uiteindelijk worden daar de beslissingen genomen die vaak cruciaal zijn in de wedstrijd. Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar het brein van voetballers. Bijvoorbeeld het onderzoek van Vestberg dat aantoont dat er een correlatie is tussen kwaliteit van het executieve systeem en het aantal doelpunten en assists. De Nederlandse wetenschapper Verburgh toont aan dat factoren als inhibitie (remmen van beslissingen) belangrijk is voor een voetballer. Dit is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om onderzoeken naar het brein van voetballers. Het blijkt dat het executieve systeem ook goed te trainen is met programma's als Cogmed, Neurotracker of EyeGym. Zelf heb ik, in samenwerking met de Universiteit van Maastricht, profvoetballers van MVV cognitief getraind met Cogmed. Maar ga je dan beter voetballen door gerichte breintraining? En vooral de vraag: wat is de transfer naar het veld? Zelf heb ik ondervonden hoe lastig het is om dit wetenschappelijk aan te tonen. Enkele wetenschappers, Thomas Romeas, Antoine Guldner en Jocelyn Fabeurt hebben geprobeerd dit inzichtelijk te maken.

Het doel van het onderzoek was om te kijken of de cognitieve trainer Neurotracker ook daadwerkelijk de veldprestaties verbeterde. Hiervoor werd er een groep van 23 spelers geselecteerd die op universitair niveau speelden. Deze groep werd opgedeeld in een experimentele groep van 9 en een controle groep van 7. De overgebleven groep van 7 kregen geen specifieke instructies of training. Spelers moesten vervolgens 5 tegen 5 spelen op een veld van 30 m x 40 m. Er werden 5 groepen gemaakt en iedereen speelde tegen elkaar, zo speelt iedereen dan 40 minuten. Deze wedstrijden werden allemaal opgenomen om vervolgens de wedstrijdjes te coderen. 

Zoals je ziet wordt er op passing, dribbelen en schieten gelet. Na de voormeting begon de experimentele groep met de Neurotrack training. Neurotracker is ontwikkeld in Canada door Professor en Neurofysioloog Jocelyn Fabert. Het systeem meet en traint de verwerkingsmogelijkheden in de hersenen. Sporters die met Neurotracker trainen ervaren dat het spel 'langzamer' wordt in het heetst van de strijd. Hierdoor zijn ze in staat betere beslissingen te nemen, aldus de Neurotracker website.

 In bovenstaande video zie je een voorbeeld hoe Neurotracker werkt. Je ziet een kandidaat achter een Tv-scherm met een bril. Omdat Neurotracker gebruik maakt van 3D moet een deelnemer een 3D-bril op hebben. Je ziet allemaal gele bolletjes op het Tv-scherm, twee van deze lichten op. Vervolgens moet de deelnemer de twee opgelichte bolletjes in de gaten gaan houden. Maar hij moet zich focussen op het groene puntje dat zich midden op het scherm begeeft. Vervolgens gaan de bolletjes door elkaar bewegen voor enkele seconden. Zodra ze gestopt zijn moet de deelnemer de twee bolletjes aanklikken die vooraf opgelicht waren. Doen ze dit goed? Dan gaat de bolletjes nog sneller door elkaar bewegen. Elke sessie duurt 6 minuten en het programma is adaptief waardoor de hersenen maximaal uitgedaagd worden. De Experimentele groep kreeg totaal 10 trainingen met Neurotracker. Hiernaast moesten voetballers ook 3D-voetbal video's bekijken en beoordelen. Dit waren wedstrijden tijdens WK van 2010 in Zuid Afrika. Er werden verschillen voorgelegd waar ze zichzelf moesten verplaatsen in de voetballer. Hier kregen ze vragen als; Wat zou jij doen in deze situatie? Passen, dribbelen of schieten?

Wat is vervolgens de transfer van deze training? Na de Neurotrack & 3D-video training werd er gekeken tijdens de nameting of er een verschil was met de controle groep. Spelers werden weer willekeurig ingedeeld in 5 teams (5 spelers per team). Vervolgens werden deze wedstrijden weer opgenomen en gecodeerd. Nu blijkt dat experimentele groep significant beter presteert als gaat om 'Dicisions-making accuracy in passing'. De spelers werden beter in de passing naar elkaar. Er werd geen significant verschil gevonden in dribbelen of schieten. Dus, zoals de onderzoekers zelf concluderen, laat deze studie zien dat cognitieve training een transfer effect heeft op het veld!

Dit onderzoek is te gepubliceerd door het wetenschappelijk blad Elsevier. Het is ook leuk om te lezen dat er wetenschappelijk bewijs is dat cognitieve training de prestaties op het veld verbetert. Toch moet je ook kritisch zijn. Zo is de onderzoekgroep niet heel groot en kan het verschil onderling erg groot zijn. Daarnaast is voetbal niet alleen passing, dribbelen en schieten. Vrijlopen en verdedigend goed opstellen zijn evengoed belangrijke factoren voor een voetballer…

Zelf denk ik dat cognitieve trainers zeker nuttig kunnen zijn als het gaat om prestatieverbetering. Het is nu alleen de uitdaging om de transfer inzichtelijk te maken. Dit onderzoek opent hopelijk de deur voor vele andere onderzoeken...

NeurOlympics, de Nieuwe Scout van AZ.
Dit is waarom baseball goed is voor de hersenen…

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/