5 minutes reading time (928 words)

Dit is de Impact van muziek op het SportBrein!

139

Wat hebben Discotheken en Sportclubs met elkaar gemeen? Loop maar langs verschillende kleedkamers en de stevige muziek uit een JBL speaker komt je snel tegemoet. Muziek heeft vele positieve kansen die van onschatbare waarde kunnen zijn voor sporters

Muziek is tegenwoordig niet meer weg te denken in de huidige Sportcultuur. Voetballers lopen allemaal met draadloze oordopjes het stadion binnen, muziek bij de warming up of in de kleedkamer. Supporters zingen en feesten wat af, en sommige (Zuid) Afrikaanse teams zingen en dansen in de kleedkamer. Emotie is hierin een sleutelrol, maar wat doet muziek in het brein en is dit ook in te zetten tijdens trainingen?

Er zijn vele onderzoeken geweest hoe muziek werkt in ons brein. Wetenschappers hebben aangetoond dat muziek binnenkomt via onze oren rechtstreeks naar het Limbische systeem gaat. Dit gebied in ons brein is verantwoordelijk voor onze emoties. Dit, honderden miljoenen jaren oude, systeem laat muziek ingrijpen in ons sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Dit deels in de hersenen, maar vooral in ons ruggenmerg actieve systeem zorgt voor een onbewuste aansturing van onze motoriek, waarvan we ons overigens wel weer bewust kunnen worden. Zo kan het gebeuren dat je, op een muziekstuk dat je onbewust goedkeurt, gaat meetikken en meeschudden met je hoofd, of zelfs dansbewegingen maakt. Neurowetenschapper en musicus Alan Harley geeft in zijn Ted Talk over onze hersenen en muziek toffe inzichten over ons brein en muziek. Zo heeft muziek, die je mooi vindt, positieve invloed op je neurotransmitters in het brein, hormonen en zelfs het immuunsysteem. In sommige liedjes wordt er toegewerkt naar een piek die je verwacht, en zelfs opwacht, om helemaal los op te gaan. Onderzoekers hebben gevonden dat tijdens deze piek een prikkelende neurotransmitter, dopamine, loskomt in gedeeltes van het brein dat ook verantwoordelijk is voor 'beloningen'. Dopamine wordt ook gebruikt gedurende andere breinfuncties als motivatie, aandacht, beweging en verslaving.Zie hieronder de afbeelding..

Maar wat wordt er nu bedoeld met een piek in een liedje? Even een voorbeeld van de Entrada die de supporters van Ajax vaak houden voor een belangrijke wedstrijd. Er wordt steeds gewerkt naar een piek waarop iedereen helemaal losgaat. Deze piek zorgt ervoor dat de dopamine loskomt, dat ook loskomt bij sporten, eten, seks en verliefd zijn. De afgifte van dopamine brengt een golf van genot teweeg.

Daarnaast is er onderzocht dat het hormoon oxytocine vrijkomt als mensen samen zingen. En zeker als mensen improviseren tijdens het zingen. Het hormoon oxytocine wordt ook vaak geassocieerd met sociale contacten en gevoelens van plezier. Het speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties, evenals bij seksualiteit. Daarnaast vermindert onze sensitiviteit voor pijn en vermindert het zingen in een groep het stresshormoon cortisol. Bij vele Afrikaanse en Zuid Amerikaanse sportteams is het vaak een gewoonte dat teams al zingend de kleedkamer inkomen. Onderzoek toont aan dat dit een erg positief effect kan hebben op het groepsverband en sociale interactie, neem bijvoorbeeld dit team:

Zingen in voetbalstadions is eigenlijk niet meer weg te denken en werkt zeker sfeerverhogend. Als we naar ons brein kijken is het niks meer dan logisch dat dit gebeurt, het hormoon oxycotinic die vrijkomt zorgt voor het sociale gevoel bij de mens. Daarnaast zorgt dopamine bij voor het genot oftewel het kippenvel moment, zoals hier bij Liverpool!

Ik begon deze blog ermee dat vele sportclubs op discotheken beginnen te lijken vanwege de JBL speakers die bijna in elke kleedkamer aanwezig zijn. Echter dit brengt ook een groot gevaar met zich mee. Volgens de NOS heeft een kwart van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 25 jaar waarschijnlijk gehoorschade. Dat concluderen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) op basis van de resultaten van de online zelftesten. "We maken ons zorgen over de lange termijn", zegt Wouter Dreschler, hoogleraar audiologie bij het AMC. "Gehoorverlies heeft juist consequenties op de momenten dat het gezellig is."

Maar wat is de praktische toepasbaarheid van dit verhaal? Zoals je nu weet heeft muziek een belangrijk effect op het brein en je gemoedstoestand. Als je een speelse trainer bent is het een aanrader om met de jongste jeugd te gaan zingen voor de wedstrijd? Op een leuke en spontane manier kan de druk verlaagd worden. Onderzoek laat dan ook zien dat muziek positieve gevoelens kan oproepen. Dus heb je gewonnen of een goede wedstrijd gespeeld? Speel een liedje af in de kleedkamer waardoor spelers deze muziek gaan koppelen aan het gevoel van de overwinning of de manier van spelen. Net voor de start van een nieuwe wedstrijd kan het liedje opnieuw afgespeeld worden, met de opdracht om even terug te denken aan de vorige wedstrijd. Op deze wijze worden de herinneringen en het gevoel (Mindset) van de vorige overwinning opgehaald.

Onderzoek laat ook zien dat muziek een positief effect heeft op het motorische gedeelte van de hersenen. Dansen is hier een mooi voorbeeld van. Waarom gebruiken we dit concept dan niet in trainingen? Neem bijvoorbeeld het aanleren van motorische vaardigheden? Dus in techniektraining waar coƶrdinatie een belangrijke factor is? Een JBL speaker is makkelijk mee te nemen naar het veld. Een leuk onderzoek zal dan ook zijn welke muziek effect kan hebben op het verbeteren van technische vaardigheden? Daarnaast verhoog je ook nog eens de plezierfactor van de spelers. Een fantastisch voorbeeld is misschien Maradonno op het liedje van Opus, Life is Life! Welke voetballer kent dit niet? 

Kortom muziek heeft vele positieve effecten op het brein. Door de technologische ontwikkeling is het goed mogelijk om dit ook concreet in te zetten in de praktijk. Echter harde bewijzen heb ik niet om mijn hypothese te onderbouwen. Later meer!

Unieke kans om het SportBrein beter te begrijpen..
Balverlies, actie ondernemen of balen? Dit alles i...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/