3 minutes reading time (644 words)

Dit is wat er gebeurt in het Brein bij Extreme Sporters..

70

YouTube staat er vol met voorbeelden van extreme sporten. Deze waaghalzen durven door te gaan waar de meeste mensen al lang zullen afhaken. Maar wat gebeurt er in het brein van deze voor sommige 'idioten' en hoe zijn ze instaat zonder kleerscheuren er van af te brengen? Lees het hier.. 

Ik kijk met veel bewondering naar filmpjes van extreme sporters, want het ziet er echt heel gaaf uit. Om je even mee een idee te geven:


Bij het kijken van deze fragmenten krijg ik toch een raar onderbuikgevoel wat ik ook ervaar als ik in een achtbaan zit. Dit rare 'onderbuikgevoel' zullen deze waaghalzen ook ervaren alleen dan in extreme mate. Dit is te verklaren door het hormoon adrenaline die vrijkomt in gevaarlijke situaties. Dit hormoon zorgt ervoor dat het brein dopamine afgeeft, dat een gevoel van euforie en genot oproept. Een adrenaline shot geeft een kick net zoals cocaïne. Net zoals drugs kunnen mensen ook verslaafd raken aan adrenaline. Bij adrenalinejunks die verslaafd zijn, treedt vaak gewenning op. Het resultaat is dat het steeds gevaarlijker en extremer moet zijn om hetzelfde stimulerende effect te kunnen ervaren. Dit hormoon in combinatie met cortisol verandert je lichaam als ware in dat van superman of superwoman. Cortisol zorgt voor de energie terwijl Adrenaline het lichaam sterker maakt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat adrenaline ervoor zorgt dat je brein minder functioneert. Dit is eigenlijk wel logisch te verklaren, neem bijvoorbeeld een gevaarlijke leeuw. Op het moment dat die leeuw op je af komt rennen is je eerste instinct 'rennen' en dan ga je niet eerst een minuut nadenken over je opties.

De angst dat de leeuw je iets zal aandoen zorgt ervoor dat de adrenaline vrijkomt en dat je brein minder gaat functioneren. Nu lijkt het me dat extreme sporters ook spanningen wel regelrechte doodsangst voelen over de stunt die ze gaan uithalen? Een gemiddelde mens zal helemaal verlammen van de angst en niet meer kunnen nadenken. In een experiment uit 2008 stelde Sarita Robinson en haar collega's van de University of Central Lancashire tien mannen bloot aan een evacuatieoefening in een helikopter onder water, een zeer stressvolle ervaring waarin wordt gesimuleerd dat je ondersteboven in een zinkende helikopter zit en een uitweg uit het vaartuig moet zien te vinden om vervolgens naar de oppervlakte te zwemmen. In dit experiment vonden de onderzoekers dat de cortisolspiegels van de mannen voorafgaand aan de stressvolle gebeurtenis niet significant stegen, maar dat dit alleen na afloop ervan gebeurde. Deze conclusie geeft aan dat het brein tijdens het anticiperen op een gevaarlijke ervaring op volle sterkte werkt.

Maar wat als het dreigt mis te gaan? Het lichaam zit vaak vol met Adrenaline waardoor het executieve systeem vaak op de reservebank wordt gezet. Dit belemmert het denk- en beslissingsproces. Hiernaast moeten deze sporters vaak in een split second een beslissing maken. Ook hier is onderzoek naar gedaan. Mustafa al'Absi en zijn collega's van de University of Minnesotahebben voor een experiment een groep gezonde volwassenen in een stressvolle situatie gebracht. Zo moesten de proefpersoenen een serie van toespraken voor publiek voorbereiden en daadwerkelijk houden. Alles met als doel om hun cortisolspiegels te laten stijgen. Terwijl de deelnemers in die stressvolle toestand verkeerden, werd het executieve systeem gemeten. Hiernaast werden ook bloedmonsters afgenomen bij de deelnemers. Zo ontdekte het team van al'Absi dat sommige deelnemers onder stress niet zoveel cortisol produceerden als andere deelnemers. Zo presteerden mensen met lagere cortisolspiegels beter op de executieve testen dan hun heviger gestreste lotgenoten. Dit duit erop. dat mensen die minder cortisol produceren in angstige situaties, gemakkelijker toegang hebben tot het executieve systeem om problemen op te lossen.

Het is dus goed mogelijk dat de waaghalzen minder cortisol aanmaken, dit stelt hun in staat om steeds te kunnen blijven 'denken' en strategieën te bedenken in lastige situaties. Deze theorie kun je ook koppelen aan andere sporten. Hier later meer over…

Ontdek hier hoe je een Voetbaltalent kunt testen
Het Brein verbeteren met Life Kinetik..

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/