3 minutes reading time (583 words)

Dit is wat we van Soldaten kunnen leren!

158

De kersperiode is voor vele een geweldige tijd om weer eens een boek te lezen. Voor mij was dit het boek 'De meeste mensen deugen ' van Rutger Bregman (De Correspondent). Hierin stond een zeer fascinerend verhaal over soldaten in de Tweede Wereldoorlog.

De meeste blogs die ik schrijf voor Sportbrein is breingericht. Dus hoe functioneert nu het brein van een mens? En hoe vertaalt dit zich tot sport. Echter in deze blog duik ik in de psychologie in plaats van de neuropsychologie. In het boek van Rutger Bregman 'De Meeste mensen Deugen' (Aanrader!!) kwam ik het verhaal tegen van Soldaten die gevochten hebben in de tweede wereldoorlog. Ik was op z'n zachts gezegd behoorlijk onder de indruk van dit verhaal en de parallel met teamsporten.

De gevechten in de Tweede Wereldoorlog speelde zich af op vele fronten. De meest voor de hand liggende was natuurlijk aan het front in de loopgraven of tanks. Echter iets meer achter de schermen waren topwetenschappers bezig met ideeën of technologieën om de oorlog in het voordeel te beslissen. Hierbij kan gedacht worden aan het ontwikkelen van een atoombom en het kraken van de Enigma code. Er was ook een afdeling psychologie waarbij wetenschappers de mindset van de Duitsers probeerden te begrijpen om deze vervolgens te breken. Dit was hard nodig aangezien de Duitse soldaten veel harder vochten dan de Britten en Amerikanen. Uit de cijfers blijkt ook dat de Wehrmacht 50 procent meer slachtoffers maakte dan de geallieerden. De onderzoekers dachten dat de liefde voor het vaderland de mindset zo sterk maakte. Echter de waarheid was compleet iets anders. Na de bevrijding van Parijs interviewden de psychologen honderden krijgsgevangenen. Er was een simpele verklaring voor de bijna bovenmenselijke prestaties van het Duitse leger, namelijk 'vriendschap'. Tactiek, training en ideologie, het is allemaal belangrijk voor een leger, concludeerden Morris en zijn collega's: "Maar uiteindelijk wordt de kracht van een leger vooral bepaald door vriendschappelijke banden tussen soldaten". Oftewel kameraadschap blijkt het wapen waarmee je oorlogen wint.

De Tweede Wereldoorlog ligt gelukkig ver achter ons, echter de conclusie over 'vriendschap' lijkt universeel en ook te gebruiken in het sportlandschap anno 2020. Een aanrader voor een coach van een teamsport is dat er naast tactiek en training een soort van vriendschap ontstaat. De Duitse generaals wisten dat kameraadschap van invloed was op de prestaties. Ze deden er ook alles aan om dit bij elkaar te houden. Zo trokken ze divisies tijdelijk terug om nieuwe rekruten de kans te geven om eerst vrienden te worden voordat ze weer ten strijde trokken.

Om het meer hedendaags te maken heb ik een stukje gevonden van Pepijn Lijnders, assistent bij Liverpool, dat momenteel domineert in Engeland en daarbuiten. Hij zegt het volgende op de clubsite van Liverpool: . "Ik wil de Champions League titel opdragen aan onze teamspirit. Daar kwam alles samen, ook als het niet gemakkelijk ging", aldus Lijnders. "Ik wil alleen maar zeggen: hou dit gevoel vast. Met deze passie en ambitie zullen we veel winnen."

Het begrip teambuilding is niet nieuw, en vele trainers /coaches realiseren zich maar al te goed dat je samen wint. Er zijn vele methodieken en spelletjes die bijdragen aan dit teamgevoel. Met deze blog heb ik willen aantonen dat naast tactiek en training en ideologie de kracht van kameraadschap de doorslag kan geven tussen winst en verlies. En zoals Louis van Gaal zo mooi zegt: "Niet de beste spelers winnen, maar het beste team wint." 

Boek: De Meeste Mensen Deugen - Rutger Bergman
Fotobron: https://en.wikipedia.org/wiki/Team_building?oldid=582435646

De Neurowetenschap van een Flowstate
Het Unieke Brein van Xavi en Iniesta

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/