3 minutes reading time (565 words)

Doe eens gek, train zonder hesjes!

19

 Hesjes, gekleurde shirtjes die altijd te groot of te klein zijn; welke teamsporter kent dit niet? Toch hebben deze soms wat onhandige shirtjes een duidelijke waarde in onze sportcultuur. In een team dat vol zit met Real Madrid of Barcelona tenues zijn hesjes dan ook een uitkomst om een onderscheid te maken in teams. Maar wat als we nu eens gaan trainen zonder hesjes?

Laat ik eerst beginnen met een leuk voorbeeld hoe erg een teamsporter gefocust is op een bepaalde kleur shirt.  

Je ziet in het filmpje Thiago van Bayern München in een wedstrijd tegen Leipzig. Hij wordt aangespeeld en in zijn ooghoeken ziet hij iets roods langs de zijlijn bewegen. Zijn brein ziet deze visuele informatie als een linksback die vrij probeert te lopen in de vrije ruimte. Vervolgens past Thiago de bal precies in looplijn van deze voorspelde linksback. Zodra de bal van zijn voet is ziet hij tot zijn schrik dat het helemaal geen linksback is maar een kerstman op een slee die afgebeeld wordt op de reclame boarding. Gelukkig voor hem staat er een medespeler in de buurt die alsnog de bal kan onderscheppen voordat de bal uitgaat. Dit voorbeeld weerspiegelt het feit dat (prof)voetballers op basis van een kleur genoeg hebben om een beslissing te nemen om de bal wel of niet te passen.

Loop nu eens langs de velden tijdens op een gemiddelde trainingsavond en je ziet dat alle teams een partijspelletjes spelen met 1 of 2 kleuren hesjes. Door te trainen zonder hesjes bouw je als trainer een bepaalde moeilijkheidsgraad in. Spelers moeten zich echt gaan concentreren op degenen die bij hem in het team zitten. Hierbij gaat het dus om focussen op visuele informatie van het gezicht tot de lichaamshouding. Daarbij kun je spelers impliciet aanleren om oogcontact te maken. Er worden namelijk veel fouten gemaakt omdat niet of nauwelijks afstemming is tussen onderlinge spelers. Met even korte oogcontact weet je of een bal gespeeld kan worden. Doordat het brein zich continu bezig houdt dwing je het visueel motorische systeem om een handelingstaak (basistechnieken) op de automatische piloot te doen. Hierdoor ontwikkel je ongemerkt ook je technische vaardigheden.

Maar is het nu zo gek om zonder hesjes te gaan trainen? Als je kinderen en trainers tijdens een training vraagt wel. Maar is dit ook zo? De meeste topvoetballers zijn allemaal begonnen op straat. Dus uren maar dan ook uren op straat met vriendjes voetballen. Wat je daar ziet is dat een groep kinderen bij elkaar komen, teams maken en voetballen maar. Het enige wat er nodig is zijn jassen voor de doeltjes en een bal om mee te voetballen. Ieder kind speelt dan ook vaak met trots in het shirtje van zijn of haar favoriete voetballer. Ongemerkt trainen deze kinderen hun hersenen zonder dat ze het in de gaten hebben.

Moeten we nu direct stoppen met het gebruik van hesjes? Nee zeker niet, maar als het lukt om zonder hesjes goed te kunnen samenspelen zal het natuurlijk wel helpen. In de wedstrijd heb je immers maar met twee soorten kleuren tenues te maken. Julian Nagelsmann, trainer van Hoffenheim (Bundesliga), gaf aan dat hij op training veel gebruik maakt van dit soort cognitieve oefeningen. Met als resultaat dat spelers sneller en beter kunnen reageren in het veld, en dat door de hersenen te trainen. Misschien is het een aanrader voor Thiago om deze zomer een transfer te maken naar Hoffenheim. 

Senseball
De positieve effecten van FIFA op je cognitie.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/