3 minutes reading time (540 words)

Dommer worden tijdens een zonvakantie….

10

30 graden, zon en een verfrissend zwembad is momenteel mijn uitzicht bij het schrijven van deze blog.. Dit heeft mijn dan ook nieuwsgierig gemaakt naar de effecten van vakantie op ons sportbrein. De wetenschap komt met verrassende inzichten.. 

Vakantie, bijna iedereen is er wel aan toe zo aan het einde van het sportseizoen. Even twee weken lekker bijkomen. Zo heeft iedereen wel een eigen voorkeur voor een vakantie. De één gaat lekker actief bezig terwijl de ander rustig aan zee of zwembad blijft liggen. Professor Siegfried Lehr heef onderzoek gedaan naar een zon, zee en strandvakantie en de invloed daarvan op het menselijk brein. Voor een aangename vakantiebestemming met warm weer en goede stranden moet je vaak minimaal 1200km reizen. Dit kan natuurlijk per vliegtuig of met de auto, wat vaak gepaard gaat met vertragingen of files. Deze urenvreters zorgen dan vaak ook voor (ongemerkte) stress, met als gevolg dat het stresshormoon cortisol vrijkomt. Dit kan de hersenscellen in de hippocampus beschadigen, waar je kortetermijngeheugen en concentratie verborgen liggen.

Na een goeie dag reizen zijn we dan ook eindelijk op de plek van bestemming. Snel alles uitpakken en op naar het zwembad of zee met onze handdoek. Als we dan eenmaal liggen, onder de warme zon, dwalen onze gedachten al snel af naar dromenland. Hierdoor zijn we niet actief bezig met onze hersenen met als gevolg dat deze in de voorste delen krimpt. Tevens gaat er minder zuurstof naar het brein, hierdoor gaan belangrijke delen van de zenuwcellen achteruit. In combinatie met vochtverlies en alcohol kan het volume van de hersencellen met 15 procent afnemen.

Tijdens het schrijven van dit artikel neem ik een paar slokken van mijn heerlijke koele cocktail. Nog niet wetende dat koude drankjes de hersenkracht 10 punten verlaagt. Het lichaam heeft namelijk bloed nodig de maag weer op temperatuur te krijgen. Dit bloed komt vanuit ons hele lichaam én dus ook uit onze hersenen. Nu is mijn blik vooral gefocust op het beeldscherm maar als er plots een mooie vrouw in bikini voorbij komt lopen kan ik het niet laten om toch even op te kijken. Ook dit is niet bevorderlijk voor het sportbrein. In 2008 is er namelijk een studie gedaan naar het effect van staren naar bikini's. Zo blijkt dat mannen minder goed kunnen oordelen en dat dit hen minder kritisch maakt.

Na deze research kom ik tot de conclusie dat mijn sportbrein er niet op is vooruit gegaan de afgelopen dagen.. (Reizen, drankjes, zonnen, zwembad en bikini's) Professor Lehr stelt dat veertien dagen van complete rust genoeg is om het IQ met 20 punten te verlagen. Vergelijking; dit is meer dan het verschil tussen een slimme en gemiddelde student. Maar gelukkig is dit te voorkomen! 10 minuten per dag even je hersenen gebruiken bij bijvoorbeeld schaken of scrabble is genoeg om de schade te beperken. Even sporten en veel water drinken is ook een goeie stimulering voor het brein. Gelukkig hoef ik me geen zorgen te maken want ons brein is adaptief en na vier dagen ben je weer even slim als voordien. Nu daag ik je uit voor een challenge, speel het onderstaande spelletje op vakantie en kijk of je sportbrein inderdaad achteruit gaat na een dag zon, zee en strand (werkt alleen op de PC):

10 tips voor het Brein & Talentontwikkeling…
Kijk door de ogen van een profvoetballer….

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/