4 minutes reading time (751 words)

‘Doodles’ op het trainingsveld, een toevoeging voor focus!

143

Als trainer is het soms bloedirritant als spelers met de bal 'spelen' tijdens de uitleg van een trainingsvorm, echter voor sommigen is dit juist een teken van meer concentratie!  

Meestal zit ik tijdens een bijeenkomst altijd met een pen te spelen, of ik ga mini tekeningen maken als ik even moet opletten. Deze bezigheid zie ik soms ook terug bij mijn spelers als ik iets aan het uitleggen ben. Dan zitten ze met de bal te pielen terwijl ik een gedegen uitleg probeer te geven. Dit kan ook nog eens ten koste van je eigen focus als je tijd neemt om het je spelers te verbieden. Het steeds bezig zijn met een tweede taak blijkt juist erg productief te zijn om focus te bewaken.

Mark Tichelaar legt in zijn boek 'Focus' verschillende methodes uit om je focus te verbeteren. Ook haalt hij verschillende wetenschappelijke onderzoeken aan als het gaat om het brein en focus. Een belangrijk onderdeel is de Yerkes-Dodson law, dat inhoudt, dat, als wij mensen te weinig geprikkeld worden snel verveeld raken. Maar krijgen we teveel prikkels? Dan kan het zomaar zijn dat er stress ontstaat omdat het brein dit niet aankan. 

Bij de juiste hoeveelheid prikkels ontstaat focus en flow, dit is altijd waar een trainer naar streeft in training en zeker in wedstrijden. Maar hoe is dit te bereiken? Een taak of activiteit kost een deel van onze hersencapaciteit. Voor saaie dingen ben je bijvoorbeeld 20% er mee bezig, en 80% houd je dan nog over voor afleidingen. Als de taak lastiger wordt zullen deze percentages verschuiven. In sommige gevallen zijn we bezig met een eenvoudige taak waarbij we maar moeilijk de concentratie kunnen vasthouden. Een simpele taak erbij doen verhoogt de focus, dit doordat het brein de simpele taak opvult en er minder ruimte is voor afleiding. Onderzoek heeft aangetoond dat de concentratie met 29 procent kan verhogen. Deze zogenoemde Doodles kunnen op verschillende manier, van een tekening maken tijdens een presentatie, tot fidgedcube of het spelen met een bal tijdens een uitleg. Het idee is dus dat door een externe taak er minder ruimte is voor afleiding waardoor mensen zich beter kunnen concentreren. Dit wordt ook wel multitasking genoemd. Multitasking is juist erg bevorderlijk voor de concentratie tot op het punt dat het Switchtasken wordt.Bij Switchtasken wisselen we continue onze aandacht tussen twee of meer taken. Onderzoek heeft aangetoond dat dit juist erg slecht is voor de concentratie. Het zorgt voor een constante stroom van aandachtwisselingen. Hierdoor maken we in beide taken meer fouten en doen we er langer over. In de literatuur wordt een simpele regel gehanteerd: Als je doorhebt dat je twee dingen tegelijk aan het doen bent, dan ben je aan het switchtasken. Heb je niet door dat je twee dingen aan het doen bent is het multitasken.

Maar hoe kun je nu voorkomen dat je spelers blijft boeien? In uitleg of in oefenstof. Het blijft altijd lastig aangezien iedereen weer anders in elkaar zit. Daarnaast speelt leeftijd een belangrijke rol in dit verhaal. Het gaat om de invulling van je breintaak, die op verschillende manier ingevuld kan worden. Maak je de taak / oefening die je aan het doen bent uitdagender, dan is er minder ruimte in het hoofd voor afleiding. Neem bijvoorbeeld een simpel pass en trap oefening, iets wat waarschijnlijk maar 60% van je focus kost, waarbij 40% ruimte is voor afleiding (Door bijvoorbeeld te praten met een andere). Terwijl chaos / partij / positiespelletjes juist 90% focus kost, waarbij er maar 10% voor afleiding. Ook kan het zijn dat spelers afhaken in je uitleg? Even net een fractie sneller praten dan normaal, met als resultaat is dat je de spelers net iets minder de ruimte geeft om af te dwalen. Maar ook even pielen met de bal kan een methode zijn voor spelers om beter geconcentreerd te zijn. Daarnaast is muziek ook een optie die toegepast kan worden als multitasking. Uit onderzoek blijkt dat bekende muziek de 'leegte' kan opvullen in je brein. Echter wanneer je nieuwe muziek gaat luisteren kan je concentratie ook afdwalen aangezien dit nieuw is.

Al met al is multitasking (dit is dus wat anders dan Switchtasking!!) een goed middel om concentratie te verhogen, even kort spelen tijdens de uitleg is dus helemaal niet zo doelloos. Deze theorie omschrijft ook precies de kern van: 'Verveling zit leren in de weg', als we ons vervelen zijn we opzoek naar afleidingen. Is het leuk? Zijn onze hersenen 80 tot 100% bezig met de taak en heeft het geen tijd voor afleiding!!

Hoe goed is jouw Sportbrein? Test het hier!
Techniektraining 3.0 (Gebaseerd op EMDR)

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/