3 minutes reading time (524 words)

Dynavision D2

13

Reactietijd, hand-oog of voet-oog, aandacht en cognitieve snelheid zijn allemaal factoren die belangrijk zijn voor een (top)sporter. Het is dan een uitdaging om dit specifiek en adaptief te gaan trainen. In Amerika is de Dynavision D2 ontwikkeld, deze tool is een real life cognitieve trainer… 

 In de afgelopen maanden heb ik meerdere malen geblogd over online cogntieve trainers. Dit zijn trainers als Intelligym, Cogmed, My Brain Solutions of Neurotracker. De meeste van deze trainers zijn adaptieve 'spelletjes' die thuis achter de PC gespeeld worden. Hiernaast bestaan er ook fysieke producten om de cognitie te trainen tijdens sport specifieke situaties. Een goed voorbeeld is SMARTGOALS of de FITLIGHT trainer. De Dynavision D2 is eigenlijk een mix tussen een 'computer' en 'fysiek' trainen. Maar wat is dit dan? Bekijk het onderstaande filmpje maar eens:

De Dynavision D2 is een groot bord met daarop verschillende knopjes die licht kunnen geven. Nu is het 'spelletje' vrij eenvoudig: probeer zo snel mogelijk het knopje in te drukken waarachter het lichtje begint te branden. Met het bewegingsbord wordt de samenwerking tussen de oogspieren de hersenen gestimuleerd. In de video zie je dat de sporter gebruik maakt van Dual Task, namelijk zo snel mogelijk alle knopjes indrukken én tegelijkertijd de bal laten stuiteren. Bij Dual Task gaat het erom dat deze taken tegelijk uitgevoerd worden. Dus in dit voorbeeld: de bal stuiteren (=motorische taak) en zo snel mogelijk de knopjes indrukken (=cognitieve taak). Je gebruikt dus de motorische taak en de cognitieve taak tegelijkertijd. Gaat dit goed? Dan heb je de cognitieve taak niet nodig voor de motorische taak. Makkelijker gezegd: je hoeft niet na te denken over de beweging. Met als resultaat dat motorische bewegingen sneller geautomatiseerd worden.

Trainingen met de D2 bestaan meestal uit verschillende sessies. De sessies duren meestal maar een minuut, in deze minuut wordt de sporter ook maximaal uitgedaagd. Nu zijn er verschillende trainingsprogramma's voor de D2. De meest simpele trainingsvorm is zoveel mogelijk lichtjes aan te raken in de minuut. Vervolgens worden deze scores bijgehouden in de computer. Zo kunnen sporters zien hoeveel knopjes ze hebben ingeklikt en de gemiddelde reactietijd tussen elke klik. Om het brede gezichtsveld te trainen moet een sporter zich focussen op het midden. Vervolgens verschijnen de lampjes in de buitenrand. Hierdoor moeten sporters reageren op wat er in de ooghoeken gebeurt. Neem bijvoorbeeld een middenvelder in het voetbal, hij moet soms afgaan op een flits in zijn ooghoeken. Daarbij is de D2 een meetinstrument om te kijken hoe snel de reactiesnelheid is. Zo moet een sporter één hand op het knopje houden, vervolgens verspringt het lichtje en dan gaat het erom hoe snel die ene hand bij het volgende lampje is. Dit moet afgewisseld worden met de andere hand.

Kortom de D2 is een cognitieve trainer die vooral geschikt is voor verbetering van reactiesnelheid. Hiernaast traint het ook het concentratievermogen, oog-hand coördinatie en de cognitieve snelheid. Zelf heb ik nog nooit met de D2 gewerkt. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van de D2 en die zijn veelal positief. Daarbij zet Dynavision ook in op revalidatie bij een hersenschudding. Later meer over de wetenschappelijke onderzoeken naar de D2 van Dynavision… 

Hoe goed is het Brein van een Toptalent?
Kan ‘brein training’ dé succesformule worden voor ...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/