3 minutes reading time (592 words)

Een simpele oplossing voor ‘Choking’ onder druk!

253

Druk om te presteren is een bekend fenomeen in sport. Echter een team van de Technische Universiteit van München heeft misschien de oplossing gevonden..

Dé beslissende penalty nemen in de WK finale, een golfbal moeten putten waarbij het om millimeters gaat of een spreker die voor een grote groep moet spreken. Dit zijn allemaal voorbeelden waarbij de zenuwen nog wel eens de overhand kunnen nemen. Maar hoe ga je hier al sporter mee om? Of hoe kun je ervoor zorgen dat je spelers zich beter onder controle kunnen houden? Elke situatie is weer anders en elk persoon reageert weer anders op druk. De werkgroep Sportpsychologie onder leiding van prof.dr. Jürgen Beckmann (Universiteit van München) doet al jaren onderzoek naar dit fenomeen en is constant op zoek naar oplossingen. Er is onderzoek gedaan binnen verschillende sporten, waaronder badminton, beachvolleybal, voetbal, golf, taekwondo en gymnastiek. Uit de studies kwam naar voren dat het dynamisch knijpen van een balletje met de linkerhand effectief is voor rechtshandigen om 'choking' te voorkomen.

Het onderzoek verdeelde de deelnemers in twee groepen. De ene groep voerde de dynamische knijpbeweging uit met de linkerhand met behulp van een tennisbal gedurende tien tot vijftien seconden voor het serveren, terwijl de tweede groep de racketgreep actief gedurende dezelfde tijd met de rechterhand kneep. Daarna maakten de twee groepen elk acht opslagen met een bepaald doel in een eerste ronde zonder druk, gevolgd door nog eens acht opslagen onder druk. In de groep die met de linkerhand een bal had uitgeknepen, bleven de slagen stabiel voor beide opslagreeksen. Daarentegen nam de afstand van de service tot het doel toe voor de tweede groep onder druk, wat wijst op een verminderde prestatie.

De verklaring voor deze verschijning is behoorlijk complex. Volgens prof. Beckmann speelt de rechterhersenhelft een belangrijke rol in de motorische vaardigheid. Terwijl juist de linkerhersenhelft dit kan verhinderen (Angsten, spanningen enz). Voor rechtshandigen zorgt het knijpen met de linkerhand voor een sterkere activering van de rechterhersenhelft. De EEG-bevindingen wijzen erop dat niet de activering van de rechterhersenhelft wordt verhoogd, maar eerder de angstgerelateerde, storende linguïstische representaties in de linkerhersenhelft die worden geremd, zodat er weer een automatische vloeiende beweging kan worden uitgevoerd. Ook blijkt dat het linkshandige dynamische handknijpen een meer ontspannend effect veroorzaakt, wat onderzoekers 'resetmechanisme' noemen.

"Het voordeel bij tennis is natuurlijk dat de spelers al een bal in hun hand hebben", zegt Dr. Wergin mede auteur van dit onderzoek "Ook de stijfheid van de tennisbal is uitstekend geschikt voor het dynamisch knijpen. Er is meer weerstand nodig om het ultieme effect te verkrijgen

"De bevindingen zijn in de praktijk van groot belang", zegt prof. Beckmann. "Het knijpen kan onderdeel worden van een serveerroutine die spelers normaal gesproken uitvoeren voordat ze gaan serveren. Maar de toepasbaarheid van de dynamische handknijp met de linkerhand gaat veel verder dan tennistoernooien." Na een artikel over de techniek in Scientific American, rapporteerden uitvoerende artiesten dat ze met succes handknijpen in hun uitvoeringen gebruikten. De werkgroep heeft ook eerste onderzoeken gedaan bij patiënten met niet-organische duizeligheid, met veelbelovende resultaten. En als er geen bal bij de hand is, kan het helpen om de linkerhand tot een vuist te ballen en gedurende 15 seconden te knijpen. Of linkshandigen ook de rechterhand kunnen gebruiken, is nog niet vastgesteld. Vooralsnog heeft het onderzoeksteam alleen rechtshandigen onderzocht, aangezien de interacties van de verschillende hersengebieden over het algemeen duidelijker gelokaliseerd zijn voor rechtshandigen dan voor linkshandigen.

Literatuur

Beckmann J, Fimpel L, Wergin VV (2021) Preventing a loss of accuracy of the tennis serve under pressure. PLoS ONE 16(7): e0255060. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0255060

Dit is de The Cognitive Load Theory
Onderzoek naar Cognitieve – perceptuele vaardighed...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/