3 minutes reading time (503 words)

EyeGym

15

In mijn vorige blog heb ik de vraag gesteld of breintraining dé succesformule is voor een atleet? Deze week bespreek ik de breintrainer Eyegym die ook wordt gebruikt bij het Nederlands dames hockeyteam. 

Relatief ver weg van de grote sportlanden ligt de thuisbasis van Eyegym namelijk in Kaapstad Zuid- Afrika. Het programma is ontwikkeld door Dr. Sherylle Calder die haar roots heeft in het hockey. De jonge Calder besloot om in 1987 Zuid- Afrika te verlaten om in Europa te gaan hockeyen. Zo speelde ze voor enkele clubs in Engeland, Duitsland en Nederland. Door haar fanatisme was ze continu bezig om zichzelf te verbeteren. Dit deed ze voornamelijk door zichzelf te vergelijken met de wereldtop. Zelfs na haar actief hockey carrière bleef ze met deze vraag bezig. Uiteindelijk vond ze haar antwoord tijdens haar doctoraalstudie aan de universiteit van Kaapstad in 1999. Calder concludeerde dat het succes schuilt in drie stappen: 'zien met je ogen', 'verwerken van de informatie in de hersenen' om zo ' snel en accuraat' een beslissing te maken. Dit is uiteindelijk de basis geweest voor EyeGym.

EyeGym maakt, net als veel andere cognitieve trainers, gebruik van online spelletjes. Deze adaptieve spelletjes zijn te spelen op tablet of PC. Het programma is gericht op het trainen van de executieve functies. Door elke dag 10 minuten te trainen verbeter je de concentratie, aandacht voor detail, het geheugen, reactietijd, coördinatie en ruimtelijk inzicht. Daarbij is Eyegym is ook in staat om de ogen te trainen. Calder zegt hierover in een interview: "als de ogen van een sporter langzamer gaan dan zal het lichaam ook langzamer worden, want uiteindelijke zijn het de ogen die het lichaam aansturen".

In 1996 is Dr Sherylle Calder gestart met de cognitieve trainer EyeGym en in de ruim 20 jaar hebben behoorlijk wat topsporters met deze methode gewerkt. Neem nu bijvoorbeeld het nationale Rugby team van Engeland en Zuid-Afrika. Beide ploegen hebben met EyeGym getraind en zijn ook allebei wereldkampioen geworden: Engeland in 2003 en Zuid-Afrika in 2007. Dit is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om sporters die met deze methode werken. Ook het Nederlands hockey damesteam gebruikt EyeGym om de prestaties te verbeteren. Hierover vertelt Kim Lammers bij RTL Late Night haar ervaringen met deze cognitieve trainer: 

Misschien wel de meeste bekende sporter is Valtteri Bottas, de Fin die afgelopen zomer de transfer maakte naar het team van Mercedes, als vervanger van de gestopte Nico Rosberg. Sinds 2012 traint hij ook met EyeGym. Tijdens sessie van 10 minuten krijgt de F1 coureur te dealen met 500 tot 800 unieke beslismomenten. Hierdoor raken zijn hersenen getraind in het omgaan met extreem veel informatie in een korte periode. In een Grand Prix heeft hij ook te maken met veel informatie die verwerkt moet worden.

EyeGym heeft in de 20 jaar dat het bestaat al een behoorlijke CV opgebouwd. Iets waar andere cognitieve trainers alleen van kunnen dromen. Daarbij is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van EyeGym, iets waar ik later nog op terug kom.

Fotobron: EyeGym 

Wat je waarschijnlijk NIET hebt gezien tijdens het...
Nike SPARQ Vapor Strobe Eyewear

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/