2 minutes reading time (497 words)

Frank de Boer en ruimtelijk inzicht

31

 Als je veel interviews ziet van voetbaltrainers dan gaat het vaak over het voetbal in het algemeen. Dus tactieken, spelers individueel of transfers maar nooit echt over cognitie van voetballers. Nu is er een interview gedaan met Frank de Boer en Hans van Breukelen over het belang van cognitie en profvoetballers.

 Laat ik eerst beginnen met een kleine terugblik in de geschiedenis. De fantastische goal van Dennis Berkamp tegen Argentinië in 1998. Kijk even het onderstaande fragment om je geheugen weer even op te frissen.

 Het is echt een kippenvelmomentje als je het commentaar hoort van Jack van Gelder. Dennis Bergkamp doet alles goed, de aanname vervolgens de bal afkappen en dan de afronding. Je kunt dit fragment gerust nog tien keer bekijken zonder dat het gaat vervelen. Maar wat heeft dit nu met cognitie te maken? Het gaat mij in dit fragement over Frank de Boer, in het begin zie je hem met de bal dribbelen. Hij heeft de tijd en ruimte om een beslissing te nemen aan de bal. Frank de Boer gebruikt zijn visuele informatie om zich ruimtelijk te oriënteren. Vervolgens maakt Dennis Bergkamp een loopactie in de diepte. Deze informatie wordt in het executieve systeem van Frank de Boer verwerkt tot een beslissing om de diepe bal te geven. Het cerebellum, oftewel het coördinatiecentrum van de hersenen programmeert deze beslissing. Tot slot stuurt het cerebelllum de instructies door naar de motorische cortex, die de spieren in dit geval opdraagt om de diepe bal te geven. Het begint allemaal bij de ruimtelijke oriëntatie van Frank de Boer, en hij zegt het volgende erover;

In het interview vertelt Frank de Boer onder andere over 'ruimtelijke inzicht' op orde te krijgen. Het ruimtelijk inzicht die hij zelf als speler ook gebruikte in de wedstrijd tegen Argentinië. Hij geeft aan dat dit heel goed te trainen is, hij gebruikt als trainer hiervoor de SMARTGOALS. Dit zijn mini 'doeltjes' met daarop LED lichtjes. Speel je door een 'doeltje' dan gaat op een ander doeltje een lichtje branden. "En waar is dat? Je moet dus automatisch om je heen kijken waar je heen moet passen" Aldus Frank de Boer. Hij heeft deze SMARTGOALS daarom ook ingezet in de tijd dat hij hoofdtrainer bij Ajax was. Zo heeft Ajax speler Bazoer hier veelvuldig mee getraind, benieuwd? Klik hier voor meer informatie over SMARTGOALS.

Het volgend interview is met de huidige technisch directeur van de KNVB, Hans van Breukelen. 

In dit interview geeft hij aan dat er drie belangrijke factoren zijn voor een topvoetballer namelijk; Snelle informatieverwerking, ruimtelijk inzicht en het lerend vermogen. Deze factoren zijn te koppelen aan executieve functies die zich in de prefrontale cortex in de hersenen bevinden. Snelle informatieverwerking en ruimtelijk inzicht zijn volgens hem uitstekend trainbaar. Dit kan onder andere met SMARTGOALS.

In toekomst zal ik ook ervaringen delen van coaches of ander experts op het gebied van cognitie en sporten. Schrijf je in op de homepagina om direct een melding te krijgen als er een nieuw artikel verschijnt! 

MVV deel 3
Intelligym

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/