3 minutes reading time (688 words)

Gloednieuwe studie over de “Klaar om te leren modus” (BreinWarmup)

174

Spieren worden tijdens de warming up voorbereid op een te verwachten situaties. Echter het brein activeren voor een leeractiviteit blijkt net zo belangrijk te zijn..

In mijn vorige blog heb ik het al kort gehad over verschillende stijlen van leren. Zo blijkt de Hippocampus hierin een belangrijke rol te vervullen. Dit zeepaardvormig gebied in de hersenen is een hoofdkwartier voor leren en geheugen. In een nieuwe studie aan de Universiteit van California hebben onderzoekers de hersenen van epilepsiepatiënten onderzocht. De opdracht was om een reeks woorden te onthouden. Tegelijkertijd werd de activiteit van de neuronen gemeten in de hippocampus. De neuronen maken middels elektrische stroompjes verbinding met elkaar. Hierbij even een kort filmpje hoe dit in ons brein werkt:

Als de snelheid van stroomstootjes tussen de neuronen al hoog zijn voordat de proefpersonen de woorden zagen, waren ze succesvoller in het coderen van dat woord en het later onthouden. De bevindingen suggereren dat de hippocampus mogelijk een "ready-to-encode" -modus heeft die het onthouden vergemakkelijkt. Onderzoeker Zhisen Urgolites, suggereert dan ook, dat, wanneer de neuronen in de hippocampus 'rustig zijn' nieuwe informatie eerder slecht gecodeerd wordt en later vergeten.

De belangrijkste vraag is vervolgens hoe we ons brein in"ready-to-encode" modus kunnen zetten wanneer we dat willen. Hierop heeft John Wixtec, hoogleraar psychologie aan de UC San Diego nog geen eenduidig antwoord. Op basis van eerdere onderzoeken blijkt dat mensen het onthoudproces actief kunnen onderdrukken. Als dit mogelijk is dan kunnen mensen ook hun hippocampus klaar maken om beter herinneringen te coderen. Al samenvattend denken de onderzoekers dat nieuwe herinneringen worden gecreëerd door een spaarzame verzameling van actieve neuronen, deze neuronen worden gebundeld tot een herinnering. Op het moment dat veel neuronen al op hoge niveaus vuren voordat het geheugenproces begint zal dit een positief effect hebben op beter kunnen herinneren.

Elke sportliefhebber heeft waarschijnlijk The Last Dance op Netflix met veel interesse gekeken. De serie over The Chicago Bulls uit de jaren 90 geeft vele inzichten over hoe het succes tot stand is gekomen. Coach Phill Jackson is een belangrijk schakel in het geheel. Door deze serie ben ik zijn boek, Eleven Rings gaan lezen. Phill Jackson legt in detail uit hoe hij omgaat met verschillende de karakters en zijn geloof in Mindfullness. Hij zegt het volgende er over tegen Oprah: 

Er zijn verschillende studies gedaan naar Mindfullness en het brein. Allereerst blijkt dat mediteerders meer grijze stof in de verschillende hersendelen hebben. Eenvoudig gezegd is deze stof o.a. verantwoordelijk voor het verwerken van informatie. Zo was er een toename in de insula, dat voor zintuiglijk waarnemen zorgt. Maar ook was een toename te zien in de prefrontale cortex, dat te maken heeft met het werkgeheugen en besluitvorming. Uit een studie van Anna Lardone blijkt dat Mindfullness een verband houdt met een langdurige veranderingen in de hippocampus tijdens rusttoestand. Ze observeerden veranderingen in het hersennetwerk bij mediteerders vergeleken met een controle groep. De mediteerders vertoonden statistisch significante hogere graad verbindingen dat op een bepaald knooppunt optreedt in de hippocampus in vergelijking met de controle groep.

Ik heb geen wetenschappelijk bewijs dat Mindfullness de neuronen sneller laat vuren in de Hippocampus waardoor herinneringen sneller gemaakt worden. Deze hypothese is gebaseerd door meerdere wetenschappelijke artikelen aan elkaar te koppelen. Phill Jackson geeft in zijn boek The eleven Rings helder aan hoe hij meditatie heeft toegepast. Jackson moedigde zijn spelers aan om meditatie te beoefenen, ook al was het maar voor 5 a 10 minuten voor of na de training. "Hoewel mindfulness-meditatie zijn wortels heeft in het boeddhisme, is het een gemakkelijk toegankelijke techniek om de rusteloze geest tot rust te brengen en de aandacht te vestigen op wat er in het huidige moment gebeurt. Dit is uitermate handig voor basketbalspelers, die vaak een fractie van een seconde beslissingen moeten nemen onder enorme druk. Ik ontdekte dat toen ik de spelers in stilte liet zitten en synchroon samen ademde, het hen hielp om ze op een non-verbaal niveau veel beter af te stemmen dan woorden. Eén adem staat gelijk aan één geest.".

Bron:

Zhisen J. Urgolites el al., "Spiking activity in the human hippocampus prior to encoding predicts subsequent memory," PNAS (2020). www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.2001338117

Het Brein van een Creatief Genie
Leer alles over 'Associative Learning'

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/