3 minutes reading time (518 words)

‘Goed gedaan’ zijn de lelijkste woorden die een coach kan gebruiken

21

De titel van dit artikel weerspiegelt de visie van jazzdocent Terence Fletcher uit de film Whiplash. Jazzdocent? Wat heeft dit met sport en het brein te maken? Lees snel verder… 

Whiplash gaat over Andrew een aanstormend jazzdrummer. De 19-jarige Andrew studeert aan het Shaffer conservatorium in New York. Daar krijgt hij te maken met jazzdocent Terence Fletcher, die een ware terreur uitoefent over zijn studenten. Toch willen alle musici in zijn band spelen aangezien de meeste van zijn studenten in een toporkest belanden.

Andrew is een getalenteerde en ambitieuze Jazzdrummer die een plekje weet te bemachtigen in Fletchers ensemble. Daar komt hij erachter dat dat de gevreesde meester met harde hand regeert. Hierbij glimp hoe Fletscher zijn pupillen tot het uiterste drijft: 

Zoals je ziet laat Fletcher niks over van zijn drummers. Elke misstap wordt keihard afgestraft, en deze drill sergeant brengt behoorlijk wat angst in zijn groep. Nu kan een dirigent ook wel worden vergeleken met een sportcoach. In beide beroepen proberen ze mensen te laten presteren. Om sport specifieke bewegingen aan te leren is het soms het beste om het werkgeheugen uit te schakelen. Uit onderzoek blijkt dat angst een methode is om het werkgeheugen op de reservebank te zetten. Dit is eigenlijk wel logisch te verklaren, neem bijvoorbeeld een gevaarlijke leeuw. Op het moment dat die leeuw op je af komt rennen is je eerste instinct 'rennen' en dan ga je niet eerst een minuut nadenken over je opties. Er komen twee actie hormonen vrij in de hersenen namelijk Adrenaline en Cortisol. Deze hormonen zorgen ervoor dat je bloed sneller gaat stromen en dat het bloedsuikergehalte omhoog gaat. Cortisol zorgt voor de energie terwijl Adrenaline het lichaam sterker maakt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat hoe hoger het gehalte Adrenaline en Cortisol des te minder het werkgeheugen gaat werken. Zo zijn er experimenten gedaan waarbij ze proefpersonen aan allerlei stressvolle situaties hebben blootgesteld en vonden dat, hoe angstiger deze personen waren, des te minder goed je na kunt denken. Hierdoor kun je sport specifieke bewegingen aanleren zonder erbij na te denken.

Angst creëren is dus een methode om het werkgeheugen te omzeilen. Dit is echter niet de reden waarom Fletcher studenten de stuipen op het lijf jaagt:

(Helaas is dit fragment niet ondertiteld) 

Dit is mijn beleving een van de mooiste scenés in de film. "Mensen gaan pas echt tot het uiterste als ze hiertoe worden gedwongen", aldus Fletscher. Geniale artiesten of sporters zal je zo kunnen 'opnaaien' dat ze iedereen willen laten zien hoe goed ze zijn. Hierdoor gaan ze uren (10 000 regel) en uren trainen waardoor ze simpelweg geen kritiek meer kunnen krijgen.

Whiplash is een film dat gaat over muziek, maar in de sport zijn ook vergelijkbare Fletchers. Denk aan Rinus Michels (De generaal) of oud Feyenoord trainer Ernst Happel. Zo zijn er in andere sporten ook vergelijkbare coaches die woorden als: 'goed gedaan of klasse' niet gebruiken. Zowel neuropsychologisch als psychologisch zijn er dus een aantal voordelen om genadeloos te zijn als coach. Persoonlijk is dit niet mijn stijl van coachen en in deze tijd is het nog heel lastig om deze filosofie te kunnen uitvoeren.


De positieve effecten van FIFA op je cognitie.
Neurotracker

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/