4 minutes reading time (703 words)

Gymzaalvloer 2.0, Train het Brein op deze Unieke Manier.. (Grote Kans Voor Nederlandse ProfClubs!!)

82

Cognitieve Trainers zijn een belangrijk onderdeel van Sportbrein. Inmiddels heb ik al over vele trainers geblogd, momenteel werk ik ook met SMARTGOALS. Laatste kwam ik deze technologische ontwikkeling tegen.. 

De essentie van cognitief trainen is om het brein maximaal uit te dagen. Dit kan op verschillende manieren, namelijk met verschillende games op Smartphone of pc. Ook in Sport specifieke situaties is het goed mogelijk om het brein te prikkelen doormiddel van SMARTGOALS of fitlight. Er komen steeds meer ontwikkelingen die ook in de sport gebruikt kunnen worden. Deze techniek kwam ik kortgeleden tegen: 

 We kennen de huidige gymzalen met een regenboog aan lijnen op de vloer. Anno 2017 is het straks mogelijk om een LED vloer te laten installeren. Op deze manier zijn er ontelbaar mogelijkheden om de vloer te voorzien van lijnen. Je staat letterlijk op een groot TV scherm te sporten. Voor een coach betekent het dan ook dat dit functioneel gebruikt kan worden om sporters nog beter te trainen. Doormiddel van wisselende lijnen kan er veel dynamiek toegevoegd worden in de training.

Dat dynamiek in de training steeds belangrijker wordt blijkt wel uit het interview (NRC, 2016) met Alfred Schreuder, assistent van Julian Nagelsmann hoofdcoach van Hoffenheim: „Net als de spelers de oefening doorhebben, doen we weer wat anders", legt Schreuder uit. „We proberen de spelers in stress-situaties te brengen. Voorbeeld: we doen een positiespel met een verdedigende partij in het midden, met daaromheen vier doelen waarop de verdedigers kunnen scoren als ze de bal hebben. Alle doelen hebben een verschillende kleur. Hebben ze de bal veroverd, dan roepen wij bij welke kleur ze kunnen scoren. Door die veranderende omstandigheden moeten ze continu nadenken, wat vermoeiend is. Nieuwe spelers moeten ook erg wennen aan deze manier van trainen."

Arcade Dance Machines.

Deze ontwikkeling doet mij erg denken aan de Arcade Dance Machines. Misschien ken je deze machines wel uit een Arcade hal. Het is een TV scherm met daarvoor een dansplaat met verschillende pijlen. Op het scherm komt een volgorde met pijlen in combinatie met muziek, het is de bedoeling om zo snel mogelijk de combinaties te maken. Op deze manier staat een deelnemer te dansen voor de TV. In Nederland zien we deze machines niet heel veel maar in het verre oosten zijn ze hier dol op. Hier worden dan ook wedstrijden georganiseerd wie het lichtvoetigst is. Kijk maar eens naar het volgende filmpje (MUST SEE..)

 Ik heb met grote ogen zitten kijken naar dit talent. Hoe makkelijke hij over dat vloertje beweegt is natuurlijk ook een kwestie van trainen. Het brein wordt maximaal uitgedaagd om te reageren en anticiperen op de situatie.

Het mooie is dat deze theorie ook direct vertaald is naar de Sport, zo heeft het Duitse bedrijf GlobalSpeed de Dance Machines vertaald naar Sport. Sporters kijken naar een scherm waar de instructies te zien zijn welke panelen er aangetikt moeten worden. Zie hierbij spelers van Bayer München bezig met deze techniek:

Spelers staan op een grote 'dansplaat' voor een TV scherm. Op het scherm worden verschillende instructies getoond op welke plaat een speler moet aantikken met de voeten. Vervolgens proberen de spelers zo snel mogelijk alle instructies op te volgen. Het brein is druk bezig om alle visuele inputten te verwerken en hierop te reageren. Hierdoor wordt de samenwerking tussen de oogspieren, hersenen en spieren gestimuleerd. Je kan heel veel verschillende soorten oefeningen verzinnen om sporters cognitief sterker te maken. Dan gaat het dus om snelle informatieverwerking. Hiernaast worden Motorische vaardigheden van spelers ook direct getraind.

Persoonlijk ken ik het product niet maar ik denk dat het een fantastische tool is om spelers verder te ontwikkelen. Zo kun je vele games bedenken die op het scherm getoond worden. Ook kunnen er oefeningen met bal gedaan worden om het zo voetbal specifiek mogelijk te maken. Op deze manier kunnen de gegevens ook allemaal opgeslagen worden waardoor er een onderlinge competitie gemaakt kan worden. Grote voetbalclubs uit Duitsland zoals Bayern München, Bayern Leverkusen en Schalke 04 werken al met deze gymvloer 2.0. Momenteel werkt nog geen Nederlandse club met deze vloer. Het zal nog wel even duren voordat alle gymzalen in Nederland een digitale vloer hebben. Nu is het alleen nog wachten op het eerste LED voetbal/hockeyveld… Later meer over deze LED en de Touch ontwikkeling.. 

Dit is het Unieke Brein van Michael van Gerwen..
Hoe goed is het Brein van een Trainer/Coach?

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/