3 minutes reading time (661 words)

Het Brein van een Coureur

240

Max Verstappen is natuurlijk de man van 2021. Hij heeft mij erg nieuwsgierig gemaakt naar het brein van een coureur. Lees hier het wetenschappelijk antwoord! 

De euforie rond onze nieuwe nationale held is natuurlijk helemaal terecht. Op heel veel plekken ging het maar over één persoon, namelijk Max Verstappen. Ook ik heb met veel plezier naar zijn prestaties zitten kijken. Nu kunnen er vele blogs geschreven worden over zijn Growth-Mindset, het vertrouwen in het proces of zijn 'geluk'. Maar er viel mij nog iets leuks op tijdens de race, namelijk het beeld uit de cockpit. Dit is namelijk wat we zagen tijdens de race:  

Deze beelden geven een kleine inkijk in wat de coureurs allemaal zien vanuit de cockpit. We zien een stuurwiel vol knopjes, de auto accelereren naar 250km per uur, overal racewagens, bochten, een halo voor zijn neus en dan nog eens de vibratie die duidelijk te zien is. Daarnaast vergeten we de communicatie met het team en de strategische keuzes die er gemaakt moeten worden. Max vertelt hier het volgende over bij Ziggo:

Wat Max hier eigenlijk zegt is dat hij zelf veelvuldig bezig is met de strategie tijdens het racen. Kortom genoeg prikkels waar zijn brein mee moet 'dealen'. De hersenen van deze coureurs worden uiteraard adaptief getraind, beginnend in een kart vaak rond de 4e / 5e levensjaar tot formule 3, 2 en 1. Onderzoekers Ines Rito Shlomi en zijn collega's hebben in een case studie gekeken wat er nu gebeurt in het brein van een coureur. De wetenschappers lieten een Formule E kampioen rijden over het Top Gear circuit. Tegelijkertijd werd zijn hersenactiviteit gemeteten met een EEG headset. Daarnaast werden zijn oogbewegingen, hand en voetbewegingen geregistreerd onder extreme omstandigheden (hoge snelheid, slecht zicht en natte baan). Waarbij onderzoekers vooral keken wat er gebeurde op rechte stukken en in scherpe bochten.

Tijdens de bochten vertoonde de bestuurder een toename van het vermogen in de alfa (geassocieerd met ontspanning)- en bèta-banden (Geven de kwaliteiten van logisch denken, het oplossen van concrete problemen en actief naar buiten gerichte aandacht.) en een afname in de delta-band (worden in verband gebracht met het herstelstadium van de slaap). De toename van het alfa- en bètavermogen die ze hebben waargenomen, komt ook overeen met eerder werk dat een toename van het alfa- en bètavermogen in de linkerhersenhelft van deskundige geweerschutters liet zien tijdens de voorbereidende pre-shot-periode.

De blik van de bestuurder tijdens bochten volgde het raakpunt van de bocht, zoals gesuggereerd in het klassieke artikel van Land en Lee. Tijdens de rechte segmenten was zijn blik volledig gericht op het midden van de weg, wat leidde tot meer stabiliteit in rechte segmenten ten opzichte van bochten, hoewel tijdens beide segmenten de blik van de bestuurder uitzonderlijk stabiel is, zoals geïllustreerd in de onderstaande afbeelding: 

Deze studie geeft misschien een kleine inkijk in wat er allemaal gebeurt in het brein van een coureur. Het leuke van deze casestudie is dat er letterlijk gekeken is in de praktijk. In de toekomst komt er hopelijk nog een studie waarbij een F1 coureur een EEG helm draagt, of dat Max Verstappen in een fMRI wil liggen om ons een beeld te geven hoe goed zijn brein functioneert. Hier later hopelijk meer over!! 

Literatuur

Rito Lima, I., Haar, S., Di Grassi, L. et al. Neurobehavioural signatures in race car driving: a case study. Sci Rep10, 11537 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-68423-2 

Photo by Hanson Lu on Unsplash

De Wetenschap van Verdedigen
Een tip voor coaches: Gebruik Premortem!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/