4 minutes reading time (764 words)

Het Brein van een Creatief Genie

175

"The Creative Brain is Wired Differently." stellen onderzoekers aan de Harvard University. Ontdek hier hoe creativiteit werkt in ons brein.

Sporters met een groot creatief vermogen zijn vaak een genot om naar te kijken. Ziyech, Messi, Inesta, Michael Jordan of Kobe Braynt weten tegenstanders op een creatieve manier te verassen waardoor ze in staat zijn beslissend te zijn voor het team. Creativiteit wordt ook wel gedefinieerd als het vermogen om op nieuwe en nuttige ideeën te komen. Maar hoe werkt dit dan in het brein? Eerdere onderzoeken zijn vaak laboratoriumgebaseerde onderzoeken om creativiteit te identificeren. Echter er was nog steeds geen informatie over de neurocognitieve kenmerken die het zeer creatieve brein onderscheiden. Het onderzoek van Roger Beaty en zijn collega's aan de universiteit van Harvard probeert hier een antwoord op te geven. De onderzoekers waren nieuwgierig of er een hersennetwerk geassocieerd kan worden met hoog creatief vermogen? Het volgende filmpje geeft een voorbeeld hoe creativiteit geniale momenten kan opleveren in sport:

Om het hersennetwerk te identificeren dat betrokken is bij creativiteit, rekruteerden Beaty en zijn collega's in totaal 163 vrijwilligers. Het brein werd gescand doormiddel van een fMRI.De opdracht van de vrijwilligers was om met creatieve ideeën te komen voor alledaagse voorwerpen, zoals een steen, mes of een touw. De ideeën werden vervolgens beoordeeld door een team op creativiteit.'Wat dit laat zien, is dat het creatieve brein anders is bedraad', zegt Roger Beaty, een postdoctoraal onderzoeker psychologie en de eerste auteur van de studie. Mensen die creatiever zijn, kunnen tegelijkertijd hersennetwerken inschakelen die doorgaans niet samenwerken. Dit is ook te zien in het onderstaande plaatje:

Daarnaast zijn ook andere voorspellende modellen gebruikt uit andere studies. Beaty en collega's analyseerden hersengegevens van eerdere studies opnieuw en ontdekten dat ze, door simpelweg de sterkte van verbindingen in de hersennetwerken te meten, konden inschatten hoe origineel het creatieve idee precies was. Een interessante bevinding is dat bij creatief denken meerdere regio's in hersenen zijn betrokken. Uiteindelijk konden er drie sub netwerken worden geïdentificeerd. The default mode network, het salience-network en The executive control network.

The default mode network, is betrokken bij het geheugen en mentale simulatie. Dit kan dwalen van gedachten, verbeeldingskracht en spontaan denken zijn. Vervolgens krijg je het Salience-netwerk dat belangrijke informatie filtert. Als het op creativiteit aankomt, denken onderzoekers dat het The Salience-netwerk verantwoordelijk kan zijn voor het doorzoeken van de ideeën die voortkomen uit het geheugen. Ten slotte het executive control network die mensen helpt te concentreren op nuttige ideeën, terwijl ze ideeën die niet werken weggooien. 'Het is de synchronisiteit tussen deze systemen die belangrijk lijkt te zijn voor creativiteit', zei Beaty. "Mensen die flexibeler denken en creatievere ideeën bedenken, zijn beter in staat om deze netwerken, die normaal niet samenwerken, aan te spreken en deze systemen online te brengen."

Beaty en zijn een collega's ontwikkelden aan de hand van de resultaten een voorspellend model. Op basis van hoe sterk de verbindingen in de netwerken zijn, kunnen de onderzoekers vrij nauwkeurig raden hoe creatief de proefpersonen zijn.

Uiteindelijk hoopt Beaty dat deze studie een aantal mythes over creativiteit en waar het vandaan komt, wegneemt. 'Een ding dat ik hoop dat deze studie doet, is de mythe van het linker- en het rechterbrein in creatief denken wegnemen', zei Beaty. 'Dit is een inspanning van het hele brein.

Over deze theorie heb ik aan een poosje geleden een blog geschreven. De meest simplistische manier die omschreven wordt is dat onze linkerhelft voornamelijk gericht is op analytische processen (Verbale, Analytische) en ons rechterhelft juist meer creatief is. Andere bronnen zeggen dat de linkerhersenhelft juist gespecialiseerd is in fijnmazige verwerking van informatie. De rechterhersenhelft is gespecialiseerd in de verwerking van grootschalige, algemene of ruwe aspecten van objecten of concepten. In het boek 'Dyslexie als kans' wordt dit op een leuke manier omschreven: "De verschillen tussen de linker- en de rechterhersenhelft kan samengevat worden door te stellen dat ze gespecialiseerd zijn in respectievelijk de bomen (Linkerhersenhelft) en het bos (Rechterhersenhelft). Deze theorie blijkt aldus de onderzoekers van Harvard een mythe. 

De onderzoekers geven geen specifieke tips die gebruikt kunnen worden in training. Dit onderzoek geeft slechts een verklaring hoe creativiteit werkt in het brein. "Creativiteit is complex en we krabben hier alleen maar aan de oppervlakte, dus er is veel meer werk nodig", aldus de onderzoekers.

Bron:

Roger E. Beaty, Yoed N. Kenett, Alexander P. Christensen, Monica D. Rosenberg, Mathias Benedek, Qunlin Chen, Andreas Fink, Jiang Qiu, Thomas R. Kwapil, Michael J. Kane, Paul J. Silvia

Proceedings of the National Academy of Sciences Jan 2018, 115 (5) 1087-1092; DOI: 10.1073/pnas.1713532115

Monsterblog over ‘VerliesAversie’ met daarbij Prak...
Gloednieuwe studie over de “Klaar om te leren modu...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/