4 minutes reading time (884 words)

Het Dunning-Kruger Effect: Hoe goed ben je daadwerkelijk?

208

Ben je wel zo goed in voetballen als je denkt dat je bent? Of hoe goed ben jij als coach vergeleken met anderen? Lees hier alles over het overschattingsgevaar, oftewel: ''Het Dunning-Kruger Effect''.

Enkele weken geleden heb ik een blog geschreven over de TACTICS Questionaire. Deze tactische vragenlijst dienen teamsporters zelf in te vullen met als resultaat een analyse van de tactische vaardigheden. De vraag die in mijn hoofd blijft spoken is of spelers die dit soort schriftelijke vragen aan tafel in de kantine het beste beantwoorden, ook op het veld de juiste keuzes maken. In reactie op de blog kreeg ik veel e-mails met ervaringen van trainers die deze vragenlijst hebben uitgezet in het team. Een van de herkenbare situaties was bijvoorbeeld dat sommige jongens die tactische vaardigheden redelijk tot goed beheersen, bescheiden antwoordden. Daarentegen reageerden sommige spelers die nog veel te verbeteren hebben, dat ze iets goed tot zeer goed kunnen. Deze overschatting wordt ook wel het Dunning-Kruger effect genoemd.

In 1999 werd dit effect opnieuw beschreven door psychologen Dunning en Kruger. In meer dan 100 onderzoeken is men erachter gekomen dat wij mensen onszelf beter dan anderen schatten in een mate waarin dit statistisch voor onmogelijk wordt gezien. Toen programmeurs in twee bedrijven werd gevraagd hoe goed ze waren, plaatsten 32% van de programmeurs van het ene bedrijf en 42% van het andere zichzelf in de top 5%. In een ander onderzoek beschreef 88% van de Amerikaanse bestuurders zichzelf als iemand met bovengemiddelde bestuurderskwaliteiten. Volgens de onderzoekers zijn dit geen uitzonderingen. Meestal schatten mensen zichzelf hoger in op het gebied die variëren van gezondheid, leiderschapsvaardigheden en meer.

Volgens de twee onderzoekers zijn wij mensen allemaal gevoelig voor deze bias. Er zijn verschillende verklaringen. Allereerst is metacognitie een belangrijk aspect in dit verhaal. Deze executieve vaardigheid is verantwoordelijk voor het vermogen van zelfmonitoring en zelfevaluatie. Mensen die in een bepaald gebied tekortkomen, maken twee fouten. Allereerst is er een te hoog vertrouwen en denkt de persoon alles te weten. De kans voor een slechte beslissing is groot. Vervolgens is het een probleem dat een persoon de juiste expertise mist om te kunnen zien dat hij of zij fout zit. www.vernieuwenderwijs.nl laat het Dunning en Kruger effect mooi zien in de onderstaande grafiek:

Het Dunning-Kruger-effect is geen kwestie van ons ego dat onze zwakte niet wil zien. Mensen geven hun zwakte vaak wel toe zodra ze dit krijgen middels feedback. Studenten die in een onderzoek eerst slecht hadden gescoord in een logicaquiz en daarna een korte logicacursus deden, waren best bereid in te zien hoe slecht hun eerste antwoorden waren. Daarom hebben misschien mensen met een beperkte ervaring of expertise vaak minder vertrouwen in hun vaardigheden. Ze weten genoeg om te weten hoeveel ze nog niet weten. Daarentegen beseffen experts meestal wel hoeveel verstand ze ergens van hebben. Maar die maken vaak een andere fout: die denken dat alle anderen net zoveel weten als zij. Het resultaat is dat mensen, of ze iets nu niet of juist heel goed kunnen, vaak een foutief zelfbeeld hebben. Concluderend zeggen de wetenschappers dan ook gekscherend hierover: Kunnen ze iets niet, dan zien ze hun eigen gebreken niet. Als ze ergens heel erg goed in zijn, zien ze niet hoe zeldzaam hun kwaliteiten zijn. Ook sportcoaches blijken gevoelig te zijn voor het Dunning-Kruger effect, aldus Philip J. Sullivan en zijn collega's. In zijn studie vergeleek hij vragenlijsten van 94 volleybalcoaches. En ook hier blijkt dat sommige coaches zich beter achten dan dat ze daadwerkelijk zijn. Maar hoe kom je er dan achter hoe goed je ergens in bent? En hoe weet je op welk punt je precies in de bovenstaande grafiek zit? Er worden verschillende tips meegegeven in de literatuur. De eerste tip is om open te staan voor feedback van anderen, zelfs als het niet leuk is om te horen. De tweede tip is om altijd open te blijven staan om te blijven leren. Hoe meer kennis je vergaart, hoe kleiner de kans op foutjes.

Zoals je hebt kunnen lezen is het Dunning-Kruger effect een veel voorkomend verschijnsel bij ons mensen. En ik geef als eerste toe dat dit bij mij ook het geval is geweest. Zeker in de beginjaren van Sportbrein was ik behoorlijk overtuigd van mijn kennis in kunde, wat ik nu achteraf en met het Dunning-Kruger effect in mijn achterhoofd echt beschouw als overschatting. In de afgelopen jaren ben ik vele professionals tegengekomen die mijn stellingen, video's en blogs kritisch bevraagd hebben. Deze feedback heeft mij dan ook echt aan het denken gezet met als resultaat dat ik ook iets terughoudender ben gaan worden in koppelingen en stellingen. Mijn blogs probeer ik dan ook beschouwend te blijven schrijven zodat iedereen er zelf een mening over kan vormen. Het tegenovergestelde van overschatting is bescheidenheid, hierover meer in de blog over het Imposter Syndrom…

Bronnen:

https://www.vernieuwenderwijs.nl/het-dunning-kruger-effect-blind-zijn-voor-je-eigen-fouten/

Philip J. Sullivan, Matthew Ragogna & Lori Dithurbide (2019) An investigation into the Dunning–Kruger effect in sport coaching, International Journal of Sport and Exercise Psychology, 17:6, 591-599, DOI: 10.1080/1612197X.2018.1444079 

Why incompetent people think they're amazing - David Dunning: YouTube

Kruger, J., & Dunning, D. (1999). Unskilled and unaware of it: How difficulties in recognizing one's own incompetence lead to inflated self-assessments. Journal of Personality and Social Psychology, 77(6), 1121–1134. https://doi.org/10.1037/0022-3514.77.6.1121

https://pixabay.com/nl/photos/mentaliteit-brainstorming-tablet-3455748/

Impliciet Leren: Contextuele Interferentie
Performance Field voor Longa’30

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/