3 minutes reading time (654 words)

Het effect van Smartphone gebruik op ons Sportbrein!

145

De grote ontwikkelaars achter onze mobieltjes en apps verbieden hun eigen kinderen om ze te gebruiken. Lees hier meer over het effect van Smartphone gebruik op ons Sportbrein.

In een van mijn laatste blogs heb ik het al gehad over het effect van SMARTPHONE gebruik op de beslissingsvaardigheden aan de bal. Dit heeft mij nieuwsgierig gemaakt over hoe het nu kan dat ons brein zo gevoelig is voor de Smartphone en alle apps. Tijdens het lezen van de literatuur over Smartphonegebruik en het brein heb ik verschillende malen achter mijn oren gekrabt. Zo blijkt het allemaal veel schadelijker dan ik op vooraf dacht. Het zegt al genoeg dat vele grote tech bazen van deze wereld hun eigen kinderen verbieden om hiermee om te gaan. Hoe ons Smartphonegebruik is toegenomen blijkt wel uit de volgende cijfers: In 2008 waren we gemiddeld 18 minuten per dag druk met onze telefoon, tegenwoordig is dit al meer dan 3 uur. De maker van apps krijgen dan ook de opdracht om ons zolang naar het scherm te laten staren. De reden? Hoe vaker we apps gebruiken, hoe groter de kans dat we op de advertenties klikken. Een leuk voorbeeld is bijvoorbeeld de app van Pinterest, die tijdens scrollen al een deel van de volgende foto laat zien. Hierdoor worden mensen nieuwsgierig en willen ze toch even het plaatje zien. Een plaatje dat je tegenwoordig eigenlijk op alle stations ziet, iedereen kijkt naar zijn of haar mobiel. Slechts een uitzondering kijkt toch even om zich heen ;). (Kans is groot dat je momenteel ook op je mobiel dit leest, tijdens het wachten ;)

Dopamine is een hormoon dat ons een gelukzalig gevoel geeft. Dit zorgt ervoor dat we dagelijks gemotiveerd blijven en is ook een van de belangrijkste reden waarom we overleven. Echter er zitten ook veel nadelen aan dit hormoon. Zo is dopamine erg verslavend en wordt ook vrijgegeven bij het gebruik van Drugs. Onze Smartphone is tegenwoordig onze grote dopamine verslaving geworden. Elke keer als we namelijk een bericht ontvangen komt er dopamine vrij in ons hoofd. Ook al is het bericht niet leuk. Iets nieuws binnen krijgen is al een trigger voor dopamine. Laat je mobiel een keer voor een dag thuis liggen en je zult direct onrustig voelen. Dit komt doordat ons brein verandert als we op onze mobiel zitten. Door alle prikkels komt er meer GABA (Gamma-aminoboterzuur) dan Glx (Glutamaat-glutamineneurotransmitter) in ons brein vrij. Het GABA stofje zorgt ervoor dat onze hersenen slomer worden. De GLX zorgt ervoor dat ons brein juist gestimuleerd wordt. Echter mobieltjes zorgt dat er meer GABA vrijkomt in plaats van GLX.

Velen gebruiken het mobieltje als wekker, met als gevolg dat als je wakker wordt eerst alle apps langsloopt. Ons brein begint vanaf dat moment al met een achterstand. Er wordt dopamine aangemaakt zodra je de eerste apps bekijkt, vervolgens neemt de behoefte aan nieuwe dopamine steeds verder toe. Gevolg? Je gaat steeds vaker op je mobiel kijken waardoor het moeilijker wordt om gefocust te blijven.

De belangrijkste tip is misschien wel dat je even moet realiseren hoe druk we met onze mobieltjes zijn (En dan kijk ik ook naar mezelf). Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik me wel voorgenomen om niet direct 's ochtends te kijken op mijn mobiel. Een tip voor coaches en trainers is het zoveel mogelijk beperken van mobieltjes. Maar dat geldt niet alleen voor de spelers maar ook voor de trainer / coaches zelf. Onderzoek laat zien dat apps en Smartphones dodelijk zijn voor concentratie en focus. Daarnaast blijkt dat het ook nog eens de beslissing vaardigheden aan de bal verslechtert. Uit deze literatuurstudie is me ook meer duidelijk geworden over hoe simpel dopamine eigenlijk werkt. Iets nieuws toevoegen, of een beloning krijgen (complimenten) kan al dopamine losmaken. Trainers kunnen door oefenstof al dopamine losmaken bij spelers dat een gelukzalig gevoel geeft. Denk hierbij heel simpel aan bijvoorbeeld scoren. Later meer over 'Dopamine oefenstof'… 

Spelprincipes, dit gebeurt er in het Sportbrein (F...
Hoe goed is jouw Sportbrein? Test het hier!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/