4 minutes reading time (752 words)

Het Geheim Achter De Omhaal van Ronaldo…

97

Cristiano Ronaldo is een van de beste spelers in het hedendaagse profvoetbal. Gisteren schopte hij vanaf elf meter Real Madrid naar de halve finale. Vorige week scoorde hij met een geweldige omhaal. Maar hoe is hij in staat om zo geniaal te zijn?  

 Samen met Messi is Ronaldo de beste voetballer die momenteel op de velden rondloopt. Met de spectaculaire omhaal wist hij zelfs het Juventus publiek te laten applaudiseren. Voor diegene dit geniale doelpunt gemist hebben: (Klik hier als er geen video verschijnt)

In mijn ogen is dit niet de mooiste omhaal uit de geschiedenis, die komt op naam van Zlatan Ibrahimovic in de wedstrijd tegen Engeland. Ik moet er wel bij zeggen dat de bovenstaande omhaal in de top 3 staat. Maar hoe kan het dat Ronaldo zo geniaal kan zijn? Het geheim schuilt waarschijnlijk in zijn Sportbrein. Ronaldo wordt vooral geroemd om zijn doorzettingsvermogen en mindset om de beste voetballer aller tijden te worden. Hij staat dan ook vele uren op het trainingsveld om zichzelf elke week verder te ontwikkelen. In de TEDx talk van Jo Boalder wordt er over deze mindset gesproken. Uit onderzoek blijkt dat als je gelooft in je 'unlimited potential' je een hoger niveau kunt halen. Dit is ook aangetoond met een MRI scan, bekijk het onderstaande plaatje maar eens:  

In het bovenstaande plaatje zie je een hersenscan van iemand meteen Growth Mindset en een Fixed Mindset. Mensen met een Growth mindset hebben de overtuiging dat je capaciteiten kunt ontwikkelen (Murphy, 2008). Hoewel iedereen zich op een eigen tempo ontwikkelt, is iedereen met de juiste begeleiding en overtuiging in staat zijn of haar capaciteiten te vergroten. Hiertegenover staat de Fixed Mindset, waarin mensen de overtuiging hebben dat capaciteiten vast staan (Murphy, 2008). Op het moment dat je ergens succes in hebt, dan heb je daar talent voor. Dingen waar je minder goed in bent probeer je te vermijden (Walters, 2015). De bovenstaande MRI laat zien dat mensen met een Growth Mind-Set meer hersenactiviteit laten zien bij het maken van fouten. Dit betekent dat het brein 'leert' en zich aanpast. Terwijl de Fixed Mind-Set juist weinig activiteiten laten zien op de Scan. Dit onderzoek laat zien dat het lerend vermogen gekoppeld kan worden aan onze mindset. Waarschijnlijk heeft Ronaldo een Extreme Growth Mindset ('ik wil de beste voetballer aller tijden worden'). En op het moment dat hij een fout maakt is zijn brein erg actief en leert hij van de fout. Waarschijnlijk heeft hij deze omhaal vaak genoeg geoefend tijdens de training. Ook zal Ronaldo ongetwijfeld vaak gefaald hebben bij het oefenen. Na tig keer geoefend te hebben weet hij de omhaal ook uit te voeren op het trainingsveld die ook te zien is in de wedstrijd tegen Juventus: (Klik hier als er geen video verschijnt)

De BBC heeft een documentaire gemaakt over Cristiano Ronaldo, in dit programma wordt bij Ronaldo onderzoek gedaan naar zijn buitengewone voetbalkwaliteiten. Zo wordt zijn schotkracht, snelheid, wendbaarheid en techniek gemeten. De onderzoekers zijn ook benieuwd of Ronaldo de bal kan inschatten op het moment dat hij een voorzet krijgt in het donker, wat betekent dat Ronaldo moet gaan voorspellen waar de bal gaat komen. Iets wat extreem belangrijk is bij een omhaal. Om een vergelijking ge maken laten de onderzoekers oom een 'amateur' voetballer de test uitvoeren: (Klik hier als er geen video verschijnt)

Maar wat gebeurt er nu? Hoe weet Ronaldo nou precies de plek waar de bal gaat komen? Het antwoord ligt in het Executieve Systeem. Op het moment dat de voorzet gegeven wordt krijgt Ronaldo informatie door via z'n ogen. Hij ziet in een fractie van een seconden de snelheid en richting van de bal. Deze informatie wordt in zijn hersenen in het visueel-ruimtelijk werkgeheugen vastgehouden en be-verwerkt in een inschatting waar de bal gaat komen. Via zenuwbanen raast de informatie naar het Cerebellum, dit is het coördinatiecentrum van de hersenen. Hier worden de bewegingen van de spieren 'geprogrammeerd'. Het laatste station is de motorische cortex die de spieren aanstuurt. Doordat Ronaldo extreem veel ervaring heeft kan hij nauwkeuriger de berekening maken dan de amateurvoetballer.

Maar wat is nu het geheim van de omhaal? Als je het mij vraagt is het de mindset die Ronaldo heeft. Voormalige spits van Arsenal Thierry Henry geeft ook aan: 'Ronaldo is more about working harder than anybody else to reach his level.' Door zijn Growth Mindset weet hij bij fouten zijn brein direct te activeren. Hierdoor is hij in staat snel te leren en kan hij deze kennis toepassen in de wedstrijden… 

Hersenschudding door het voetballen? Ga naar de KN...
Een Combinatie tussen de Footbonaut en Smartgoals:...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/