3 minutes reading time (663 words)

Het Geheim hoe onze hersenen echt Leren.

188

Leren en aanleren daar zijn wij trainers / coaches dagelijks mee bezig. Daniel Coyle, beschrijft in zijn boek The Talent Code een unieke visie hoe ons Sportbrein leert

"Dekens stapelen, waarbij je elke subbeweging als een deken op de andere dekens legt" is mooie de metafoor die past bij het onderstaande filmpje over leren en doorzettingsvermogen:

Elke val is weer een leermoment met als resultaat dat de skater op een gegeven moment zegt: "I Found It". Maar hoe werkt dit nu precies in het brein? Om dit fenomeen beter uit te leggen heb ik het boek The Talent Code gebruikt van Daniel Coyle. Coyle probeert het mysterie te ontrafelen hoe talent uitmondt in genialiteit. Om dit te snappen begint de auteur met verschillende principes hoe ons brein leert. Ten eerste zijn alle acties het resultaat van elektrische impulsen die door onze zenuwvezels razen. In feite zijn onze hersenen bundels draden. 100 miljard draden, neuronen genaamd, met elkaar verbonden door synapsen. Elke keer dat je iets doet, sturen je hersenen een signaal door die zenuwvezelkettingen naar je spieren. Bij elke beweging, licht een ander, zeer specifiek circuit op in je brein, een soort van kerstverlichting. De meest eenvoudige vaardigheid (een tennisbackhand) bestaat uit honderdduizenden vezels en synapsen. Hoe meer we een vaardigheidscircuit ontwikkelen, hoe minder we ons ervan bewust zijn dat we het gebruiken. We maken vaardigheden automatisch aan om ze in ons onderbewustzijn op te bergen.

Het geheim volgens Coyle zit hem in Myelin, of Myeline in het Nederlands (Witte stof). Elke menselijke beweging, gedachte of gevoel is een nauwkeurig getimed elektrisch signaal dat door een ketting van neuronen gaat in een circuit van zenuwvezels. Myeline is de isolatie die deze zenuwvezels omhult en de signaalsterkte, snelheid en nauwkeurigheid verhoogt. Hoe meer signalen er afgevuurd worden, hoe meer myeline dat circuit optimaliseert, en hoe sterker, sneller en vloeiender onze bewegingen en gedachten worden. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs over de belangrijke functie van de witte stof in onze hersenen. In de enorme metropool van de hersenen verandert myeline stilletjes smalle steegjes in brede, bliksemsnelle supersnelwegen. Neuraal verkeer gaat gemiddeld 3 km per uur maar met de hulp van myelin, kan dit versnellen tot 300 km per uur. De refractaire tijd (de wachttijd die nodig is tussen het ene signaal en het volgende) neemt af met een factor 30. de verhoogde snelheid en de verminderde refractaire tijd zorgen samen voor een grotere algehele informatieverwerking met 3000 keer. Dit is te vergelijken met het brein van Messi en een amateurvoetballer die in 7e klasse speelt. Bekijk hieronder een verkorte visuele uitleg over deze isolatie: 

Training versterkt Myeline. Coyle omschrijft enkele principes voor Myeline:

1. Het ontsteken van het neurale circuit staat voorop. Het myeline mechanisme is gebouwd om te reageren op acties: de letterlijke elektrische impulsen die door zenuwvezels gaan. Het reageert op herhaling.

2. Myeline is universeel. Myeline groeit volgens dezelfde regels. Myeline maakt het niet uit wie je bent - het maakt uit wat je doet.

3. Myeline is dynamisch - Als een vaardigheidscircuit eenmaal is geïsoleerd blijft het geïsoleerd. (uitzondering voor ouderdom en ziekte). Nieuw onderzoek toont echter aan dat het meer dynamischer is dan dat het was.

4. Leeftijd is belangrijk. Bij kinderen komt myeline terecht in een reeks golven, waarvan sommige bepaald worden door genen, andere afhankelijk van activiteit. De genen veranderen niet naarmate ze ouder worden, maar hun vermogen om Meyelin te bouwen wel.

Dit is in een notendop hoe Daniel Coyle het leerproces omschrijft. In het boek The Talent Code gaat hij dieper in hoe ons brein specifieke informatie oppikt en opslaan. Daarnaast beschrijft hij zijn bezoeken aan Talent Hotbeds. Dit zijn plekken op de wereld waarin talenten ontwikkelen en later ook excelleren. Een zeer interessant boek dat ik zeker aanraad. Wil je alvast een glimp van wat hij allemaal zegt? Bekijk de onderstaande boek samenvatting:

Coyle, D. (2010). The Talent Code: Greatness isn't born. It's grown. London, England: Arrow Books.

Leer alles over: Locus of Control en Magical Feedb...
Het ‘Sturen’ van Energie en het effect op het Brei...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/