3 minutes reading time (649 words)

Het Gevaar van Groepsdenken

236

Een team behoort zoveel mogelijk eensgezind te zijn, echter dit streven kan ook een valkuil zijn…

Teambulding is een term waarover ik een tijdje geleden een uitgebreide blog over heb geschreven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat teambuldingsactiviteiten zinvol kunnen zijn. Echter er zit een valkuil dat iedereen gaat 'groepsdenken'. In de vroege jaren 70 maakte Irving Janis de term Groepsdenken populair. Dit is wanneer iedereen in een groep hetzelfde begint te denken. Niemand is het oneens, niemand neemt een kritische houding aan. Het kan leiden tot catastrofale beslissingen.

Groepsdenken kan optreden wanneer mensen onbeperkt vertrouwen stellen in een getalenteerde leider, een genie. Dit leidde tot de rampzalige 'Bay of Pigs' invasie, het geheime plan van Amerika om Cuba binnen te vallen en Castro omver te werpen. Toenmalig president Kennedy's, doorgaans scherpzinnige, adviseurs schortten hun oordeel op. Waarom? Omdat ze dachten dat Kennedy goud waard was en dat alles wat hij deed zou slagen. Volgens Arther Schlesinger, een insider, hadden de mannen rond Kennedy een grenzeloos vertrouwen in zijn kunnen en geluk. Kennedy had de nominatie en de verkiezing gewonnen tegen alle verwachtingen in. Iedereen om hem heen dacht dat hij de midas-aanraking had en niet kon verliezen. Niemand sprak hem tegen. Winston Churchill heeft een speciale afdeling opgezet om te voorkomen dat hij werdt beïnvloed door groepsdenken. Anderen hebben misschien ontzag voor zijn titanische persoonlijkheid, maar de taak van zijn departement, zo meldt Jim Collins, was om Churchill al het slechtste nieuws te brengen. Op deze manier liep Churchill niet rond met een vals gevoel van veiligheid.

Alfred P. Sloan, de voormalige CEO van General Moters, geeft in de literatuur een ander mooi voorbeeld. Hij leidde een groep beleidsmakers op hoog niveau die een akkoord leken te hebben bereikt: "Heren, ik neem aan dat we het hier allemaal volledig mee eens zijn? Dan stel ik voor dat we de verdere bespreking van deze kwestie gaan uitstellen tot onze volgende vergadering om onszelf de tijd te geven om onenigheid te ontwikkelen en misschien enig begrip te krijgen van wat consequenties van deze beslissing zijn". Ook de oude Perzen gebruiken verschillende methodes om groepsdenken te voorkomen. Telkens als een groep nuchter en eensgezind was over een beslissing, heroverwogen ze het later dronken. David Packard gaf sommige werknemers een medaille omdat ze hem kritisch benaderden. De mede-oprichter van Hewlett-Packard vertelde ook een ander verhaal: Jaren geleden zeiden ze bij Hewlett-Packard tegen een jonge ingenieur dat hij moest stoppen met werken aan een beeldscherm. Echter de ingenieur merkte op dat de klanten dol waren op zijn idee. Hierdoor bleef hij eraan werken en op de een of andere manier haalde hij zijn manager over om het in productie te nemen. Het bedrijf verkocht meer dan de zeventienduizend van zijn monitoren en haalde een omzet van vijfendertig miljoen dollar op. Later, tijdens een bijeenkomst van Hewlett-Packard-monteurs, reikte Packard de jongeman een medaille uit voor buitengewone minachting en verzet die verder ging dan de normale plicht van de ingenieursdienst.

Uiteindelijk is eensgezindheid natuurlijk van cruciaal belang om een gezamenlijk doel te bereiken. Echter de theorie van Groepsdenken zoals Irving Janis omschrijft is iets wat je als trainer / coach in je achterhoofd kunt houden. De groep betrekken in het proces en kritisch laten meedenken kan rendabel zijn. Je zult jezelf als coach dan ook kwetsbaar moeten openstellen aangezien het vaak jouw plan is dat onder vuur komt te liggen. Als we de ouden Perzen moeten geloven kan bij eensgezindheid in de voorbespreking beter de eerste twee helften overgeslagen worden en direct doorgaan naar de kantine om de boel eens op scherp te zetten…. ;)

Literatuur 

Dweck, C. (2017). Mindset - updated edition: Changing the way you think to fulfil your potential. Robinson.

Klein, Cameron & DiazGranados, Deborah & Salas, Eduardo & Le, Huy & Burke, Shawn & Lyons, Rebecca & Goodwin, Gerald. (2009). Does Team Building Work?. Small Group Research. 40. 181 - 222. 10.1177/1046496408328821.

Zijn Voetbalbeslissingen nu Onbewust of Bewust?
De Neuropsychologie van een ‘Connectie met iemand’...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/