3 minutes reading time (680 words)

Het Mysterieuze Wielrenner Brein.

185

De Tour De France is volop bezig, een mooie gelegenheid om eens in de wetenschappelijk literatuur te duiken om de mysteries rond het wielrennerbrein te ontrafelen.

Gelukkig is de Tour ondanks alle Corona perikelen gewoon doorgegaan dit jaar. Voor elke sporter, en met name de wielrenliefhebber, blijft dit een fantastische evenement. Ook dit jaar heb ik weer enkele etappes gevolgd en de vraag die bij mij opkomt is: wat gebeurt er toch onder die helmen? Vele van de Sportbrein blogs die ik geschreven heb gaan over de complexe keuzes die teamsporters moeten maken onder druk. Dit onderwerp is dan ook een hot topic in de wetenschappelijke literatuur. Echter breinstudies van Profwielrenners zijn op één hand te tellen. Toch heb ik een wetenschappelijk artikel gevonden die gepubliceerd is in 2019: Cyclists´Brain Cycling: An fMRI Study.

Dit onderzoek is gedaan door Bodnariuc Fontes en zijn collega's aan de Universidade Federal do Rio Grande do Norte (Brazilië). In dit onderzoek stond de volgende vraag centraal: Wat is het verschil in neurale patronen tussen Profwielrenners en niet-Profwielrenners? En welke verschillen zijn er als de intensiteit wordt verhoogd? Om deze vraag te beantwoorden werden 22 proefpersonen getest. Waarvan 10 profwielrenners en de overige 12 waren gezonde volwassenen die niet aan topsport deden.De deelnemers voerden een adaptieve test uit op een aangepaste fiets-MRI-ergometer, terwijl de hersenactiviteit werd geregistreerd met functionele MRI. Uit de analyse bleek dat zowel wielrenners als beginners de hersenfuncties gebruiken voor motorische beweging. Het grote verschil is dat de profwielrenners meer hersenactiviteit hadden in de prefrontale cortex in vergelijking met de onervaren groep. Deze hersenfunctie zorgt ervoor dat we rationeel, nuchter en logisch na kunnen denken. 

Wat de onderzoekers eigenlijk zeggen is dat getrainde wielrenners meer denkvermogen over hebben op het moment dat vermoeidheid mee gaat spelen. Iets wat uiteraard cruciaal is bij bijvoorbeeld afdalingen. Een leuk bruggetje naar vermoeidheid en wielrennen is het onderzoek van Mathias Pessiglione en zijn collega's van Hôpital de la Pitié-Salpêtrière in Parijs. Zij stelden de vraag wat het effect van overtrainen is op het brein. De onderzoekers werkten met 37 competitieve mannelijke duursporters die in twee groepen waren ingedeeld. De eerst groep kreeg de opdracht om normaal te trainen en de ander om hun trainingsbelasting met 40% per sessie over een periode van drie weken te verhogen. Vervolgens volgden ze hun fysieke prestaties tijdens fietsoefeningen op de rustdagen en beoordeelden ze hun subjectieve vermoeidheidsgevoel via vragenlijsten. Ze voegden ook gedragstesten aan toe.De fMRI scan werd gebruikt om de impact van overtraining op de hersenen te evalueren. De resultaten toonden, niet verrassend, aan dat de overtrainingsgroep zich meer vermoeid voelde. Maar interessanter is dat die groep ook impulsief gedrag vertoonde in standaardtests die werden gebruikt om te evalueren hoe ze economische keuzes zouden maken. Ze kozen eerder voor kleine onmiddellijke beloningen in plaats van grotere die langer zouden duren. Op de fMRI-scan vertoonden de overbelaste atleten een verminderde activering van de laterale prefrontale cortex, een belangrijk gebied van het uitvoerende controlesysteem, terwijl ze die economische keuzes maakten.

De onderzoekers in deze studie geven het advies dat het belangrijk kan zijn om het vermoeidheidsniveau te bewaken om te voorkomen dat er slechte beslissingen worden genomen. Als je spieren pijn doen, is de kans groot dat je hersenen ook wat rust nodig hebben. En een slechte beslissing kan vooral in Wielrennen catastrofale gevolgen hebben: 

De studies die hierboven zijn omschreven gaan voornamelijk over de invloed van vermoeidheid op het brein en dit in relatie tot amateurfietsers. Helaas heb ik nog geen studie gevonden over tactische beslissingen die renners maken in spannende situaties. Bijvoorbeeld de keuzes bij het kiezen van een positie in een sprint. Later hopelijk hier meer over.

Bodnariuc Fontes, Eduardo & Grandjean da Costa, Kell & Bortolotti, Henrique & Cabral, Daniel & Vivas Diaz, Jose Andres & Hussey, Erika & Ward, Nathan & Campos, Brunno & Li, Li. (2019). Cyclists´Brain Cycling: An fMRI Study.

Bastien Blain, Cyril Schmit, Anaël Aubry, Christophe Hausswirth, Yann Le Meur, Mathias Pessiglione, Neuro-computational Impact of Physical Training Overload on Economic Decision-Making, Current Biology, Volume 29, Issue 19, 2019, Pages 3289-3297.e4, ISSN 0960-9822, https://doi.org/10.1016/j.cub.2019.08.054.

Wetenschappelijke studie naar het kijkvermogen bij...
De rol van Intelligentie en groeipotentieel

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/