3 minutes reading time (698 words)

Het ‘Sturen’ van Energie en het effect op het Brein.

187

Michael Jordan heeft het vele malen over Energy in The Last Dance, maar wat bedoelt hij hier nu mee? En wat kun je er als sporter / coach mee?

Net als vele andere sportliefhebbers heb ik de Last Dance, de serie over Michael Jordan en de succesjaren van de Bulls, meerdere malen gezien. In de vele mini interviews gebruikte Jordan het woord 'Energy' veelvuldig. Op YouTube kwam ik het volgende filmpje van de helaas overleden basketbal legende Kobe Bryant tegen:

"I can feel it, its like a frequency that you can tap in to. I can feel the energy of the opposing players. It is if I can feel what you are going to do". Mijn ogen werden letterlijk groter na het kijken van deze video. Het woord Energy komt hier nog concreter terug en zelfs met een 'duidelijke' uitleg. Om dit concept beter te begrijpen heb ik verschillende video's bekeken en het boek van Joe Dispenza, jij bent de Placebo gelezen.

Laat ik beginnen te stellen dat ik vooraf behoorlijk sceptisch was. Het klinkt namelijk allemaal zweverig en kon me er geen duidelijke voorstelling van maken. Dr. Joe Dispenza gaat dieper in op de kwantummechanica, het onderzoek naar de kleinste deeltje die er bestaan. Volgens Dispenza zijn kwantumfysici gaan kijken naar de steeds kleinere aspecten van een atoom, zoals de samenstelling van de kern. En hoe nauwkeuriger de onderzoekers keken, hoe minder helder en uitgesproken het atoom werd, totdat het ten slotte gewoon volledig verdween. "Atomen lijken voor 99,9% lege ruimte", aldus onderzoekers. Maar die ruimte is niet echt leeg. Ze is eigenlijk gevuld met Energie.De atoom bestaat uit dus eigenlijk uit een breed scala van energiefrequenties. Het probleem is echter dat deze materie erg chaotisch en onvoorspelbaar blijkt te zijn. Het negeert de grenzen van tijd en ruimte volkomen. Onderzoekers ontdekten, dat wanneer ze de aandacht richten op één locatie van een elektron, dat het elektron daadwerkelijk op die plek verschijnt. Maar kijk je even de andere kant op, verdwijnt de materie weer in energie. Dus volgens dit 'waarnemerseffect' kan fysieke materie niet bestaan totdat we het waarnemen. En wanneer we er geen aandacht meer aan besteden verdwijnt het terug waar het vandaan kwam. Waar jij je aandacht op richt, is waar je je energie op richt, zodra jij je aandacht of je bewustzijn of je gedachten richt op de mogelijkheden, richt je ook je energie daarop. Met als resultaat dat jij materie beïnvloedt met je aandacht of waarneming, aldus Dispenza.

Het 'ons' bewustzijn (Ons intentioneel denken) en energie (Onze verhoogde emotie) die materie kan beïnvloeden. Dispenza zegt hierover:"Alleen wanneer we bewust zijn, kunnen we ons brein, ons lichaam en ons leven veranderen en een nieuwe toekomst creëren. En omdat het bewustzijn is dat vorm geeft in alle dingen, en het brein het lichaam gebruikt om verschillende gedachteniveaus te produceren ben je vrij zodra je op de plaats arriveert waar je zuiver bewustzijn bent". Gelukkig heb je geen paddo's of andere drugs nodig om deze gedachtenniveaus te bereiken. Meditatie en mindfulness is de oplossing om dit te kunnen bereiken.

Het bovenstaande klinkt misschien vaag en abstract, en dit is het ook. Met deze blog hoop ik je een kleine glimp te hebben gegeven over het onderwerp energie en het 'sturen' ervan. De meest simplistische uitleg is dan ook: "Waar jij je aandacht op richt, is waar je je energie op richt". Dr. Joe Dispenza noemt dan Mindfulness en meditatie als de techniek om dit te bereiken. In de sport wordt Mindfulness zeker gebruikt, zo vertelt oud NBA coach Phil Jackson hierover bij Oprah Winfrey. Zo geeft hij aan dat het soms niet lekker loopt bij een speler, op deze momenten is het zaak om even te 'resetten' zoals Phil dit noemt. Even op een bankje zitten, en weer terug in het moment komen. Als afsluiter wil ik je de game Playne aanraden, dit is een meditatie game die te downloaden is op steam. Playne helpt, concretiseert en leert je mindfulness op een interessante en leuke manier. Zie hieronder even een korte video van dit spel:

 Dispenza, J. & Groen, V. (2017). Jij bent de placebo : maak je gedachten tot realiteit. Den Dolder: Succesboeken.nl.

Fotobron: YouTube. 

Het Geheim hoe onze hersenen echt Leren.
Wetenschappelijke studie naar het kijkvermogen bij...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/