3 minutes reading time (550 words)

Het Unieke Brein van Xavi en Iniesta

157

Wat gebeurt er in het brein van absolute topspelers? Torbjörn Vestberg heeft samen met zijn collega breinonderzoek gedaan bij Xavi en Iniësta in de Barcelona tijd.

Torbjörn Vestberg is een van de pioniers op het gebied van breinonderzoek in het voetballandschap. Zijn onderzoek naar executieve functies en voetballers uit 2012 haalde zelfs het wereldnieuws. Zijn bevindingen zijn ook de basis geweest voor het onderzoek dat ik in samenwerking met de universiteit van Maastricht hebben uitgevoerd bij MVV. Executieve functies zijn een belangrijk onderdeel is zijn onderzoeken. Deze functies worden ook wel de controle functies van ons brein genoemd. Neem bijvoorbeeld het opstarten van een taak, het vasthouden van de aandacht zonder afgeleid te raken.

Vestberg concludeerde in zijn onderzoek dat voetballers (mannen en vrouwen) die op een hoger niveau voetballen (HD) scoren significant hoger op de executieve testen in vergelijking met voetballers die lager voetballen (LD). Een andere interessante bevinding is dat beide groepen (HD en LD) hoger scoren dan de standaard groep. Vestberg suggereert dat er ook een causaal verband is tussen executieve functies en de voetbalprestaties welke gemeten zijn in doelpunten en aantal assists. Al samenvattend zegt Vestberg dat toekomstig succes voorspeld kan worden aan de hand van de Executieve Functies vaardigheden. De executieve vaardigheden worden volgens Vestberg op verschillende manieren gebruikt tijdens het voetballen. Hieronder een korte opsomming van de executieve vaardigheden met daarbij de omschrijving hoe het gebruikt wordt in de wedstrijd:

  • Gerichte aandacht: Een overzicht hebben van alle details.
  • Visueel waarnemingsvermogen: Het visueel opnemen van het veld en spelers.
  • Cognitieve flexibiliteit: Het snel kunnen wisselen van focus.
  • Inhibitie: Het remmen van de ingezette handeling.
  • Creativiteit: Nieuwe oplossingen voor problemen vinden
  • Werkgeheugen: Het vasthouden en bewerken van binnen komende informatie.
Door alle media aandacht kreeg Vestberg in de herfst van 2013 een telefoontje uit Japan met een vraag. Een groot televisie station was van plan om Xavi en Iniesta te testen om het geheim van de grote successen op het veld te verklaren, met de vraag of Vestberg hier aan mee wilde helpen. Hierover hoefde Vestberg niet lang na te denken en samen met zijn collega Predag zijn ze naar Barcelona gegaan om executieve functies te onderzoeken bij deze twee wereldsterren. Een van de testen die de spelers moesten doen was de Trial Making Test, die onder andere creativiteit meet. Hierbij de uitleg van de test:

Iniësta scoorde exceptioneel goed op de test. Zijn testresultaten komen voor op 1 op de 1000 mensen die de test afleggen. Xavi scoorde hoog op het gebied van waarnemingsvermogen. Op de overige executieve functies scoorden beide spelers hoog. Vestberg concludeerde aan de hand van de resultaten dat Iniësta informatie verwerkt van binnen naar buiten. Dit betekent dat hij erg creatief is met de manier hoe hij met informatie omgaat. Xavi is volgens Vestberg het tegenovergestelde. Hij neemt extreem veel informatie op die hij daarna gebruikt voor zijn beslissing.

Iniësta en Xavi waren geweldige voetballers en dankzij het onderzoek van Vestberg hebben we een kleine inkijk gekregen in hun brein. Helaas is er niet veel bekend over het onderzoek. Het bovenstaande dat ik heb beschreven komt uit het boek van Vestberg, 'Kopkracht". Ik heb verder nog geen wetenschappelijke studie gevonden waarin alle resultaten van de testen worden getoond. Dit zal meer inzicht hebben gegeven in het brein van deze topvoetballers…

Dit is wat we van Soldaten kunnen leren!
Mindsetprincipes, een aanvulling?