3 minutes reading time (520 words)

Het Werkgeheugen door de blender

39

Hoofdletsel is helaas een veelvoorkomende blessure in sport. Met name tijdens contactsporten is er een kans aanwezig om hoofdletsel op te lopen. Dit kan dan ook grote gevolgen hebben voor het werkgeheugen. 

Er is 2012 onderzoek gedaan door Veiligheid NL naar hoofdblessures in sport. Dit waren er 76.000 waarvan 40 procent medisch behandeld moest worden. Van deze 40 procent werden er 3.200 sporters behandeld voor hersen/schedelletsel. Contactsporten is een breed begrip en de kans op een hersenschudding is een stuk groter bij UFC vechten of boksen dan zwemmen. Een ongelukje zit in een klein hoekje en vaak zit er geen opzet bij om elkaar op het hoofd te raken.. Maar toch gebeurt het vaak genoeg, even een korte impressie; 

Sommige hoofdletsels zien er behoorlijk heftig uit. De eerste symptomen van een hersenschudding zijn duizeligheid, verwardheid, desoriëntatie en hoofdpijn. Je kunt het vergelijken met een blender. De hersencellen worden eens goed door elkaar geschut. In een poging het evenwicht te herstellen gaan de cellen harder werken, maar dit kost de nodige energie in de vorm van glucose. Het gevolg daarvan is dat het brein een suikercrash beleeft. Mocht het voorkomen dat er een tweede hersenschudding optreedt voordat de vorige volledig is hersteld, kan de schade nog groter worden, aangezien het brein nu simpelweg de energie niet heeft om de chemische balans te herstellen.

De voetballers in het filmpje weten wel dat ze een hersenschudding hebben opgelopen gezien de ernst van de botsing. Maar er zijn ook veel gevallen dat sporters niet door hebben dat ze een hersenschudding hebben. Thomas Talavage van Purdue University heeft hier onderzoek naar gedaan. Hij concludeert dat iemand een hersenschudding kan oplopen zonder één enkel duidelijk symptoom te ervaren, dus geen hoofdpijn, duizeligheid of desoriëntatie. Hij heeft dit onderzocht door sensoren te plaatsen in de helmen van American Football spelers. De klappen die de spelers te voorduren krijgen zijn vaak zo hard dat ze een hersenschudding oplopen, alleen dit merken ze zelf vaak niet. Toen de spelers een FmRI scan kregen, was het trauma echter direct zichtbaar.

Maar wat is nu precies de schade voor het werkgeheugen? De onderzoekers testten hun werkgeheugen voor het begin van het seizoen en herhaalden dit na afloop ervan. Ze concludeerden dat het werkgeheugen van alle spelers zwakker was geworden en dat zij zich meer moesten inspannen om taken te verrichten die ze aan het begin van het seizoen met minder moeite hadden afgerond. Dit kan op termijn leiden tot impulsief gedrag, depressie en heel in de verte zelfs dementie. Iets wat natuurlijk niet met twee keer koppen gebeurt.

Toch heeft de Amerikaanse voetbalbond koppen onder de 10 jaar verboden. De aanleiding is een aantal rechtszaken die in de Verenigde Staten lopen van slachtoffers met hoofdletsel door het koppen van de bal. Het is juist belangrijk om goed te leren koppen, plus daar komt bij dat het meeste hoofdletsel niet komt door het koppen zelf, maar door duels, botsingen en valpartijen aldus de KNVB.

Kortom een hersenschudding kan ernstige gevolgen hebben voor het werkgeheugen. Dus misschien is het verstandig om soms een duel te vermijden. Wil je meer weten over schade hoofdletsel tijdens voetbal? Klik hier 

Smartgoals
De Footbonaut

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/