3 minutes reading time (661 words)

Hierdoor is Informatie zonder Context Lastig te begrijpen..

222

Steeds meer trainers kiezen ervoor om beelden te gebruiken tijdens trainingen. Lees hier waarom dit een effectief middel kan zijn..  

Julian Nagelsmann was een van de eerste bekende trainers die we zagen met een levensgroot TV scherm naast het trainingsveld. In de afgelopen jaren is deze technologie steeds meer geïntegreerd in het betaalde voetbal. Zo zagen we bij Ajax een golfkarretje met achterop een TV scherm en kortgeleden verscheen ook dit:

Deze beelden zijn gemaakt bij AS Roma, de nieuwe club van José Mourinho. Hij staat hier met zijn selectie te kijken naar fragmenten uit een wedstrijd. Maar wat is nu het effect van een TV scherm naast het veld? Het antwoord op deze vraag is natuurlijk makkelijk te bedenken. Coaches kunnen doormiddel van visuele feedback duidelijk aangeven wat ze graag verbeterd willen zien. Echter in het boek van Mark Tichelaar, ´Lezen weten en niet vergeten´ kwam ik ook een andere leuke verklaring tegen die ik graag hier met je wil delen. Tichelaar stelt namelijk dat onze hersenen continue bezig zijn om informatie aan elkaar te verbinden en te relateren aan informatie die ze eerder hebben opgeslagen. Lukt dit niet, dan wordt begrijpen en onthouden een stuk lastiger.

In de basis zijn onze hersenen een verzameling van hersencellen die met elkaar verbonden zijn. Hierdoor is het makkelijker om informatie te relateren aan andere kennis. Neem bijvoorbeeld dat je een trainerswissel krijgt. De nieuwe trainer wil toch enkele tactische wijzigingen doorvoeren. De voorkennis van de ´oude´ trainer kan helpen bij het beter begrijpen van de nieuwe ideëen. Wat er dan gebeurt is dat hersencellen die gerelteerde informatie bevatten, geactiveerd worden. Hierdoor kan de nieuwe informatie daar makkelijker aan gekoppeld worden, waardoor spelers informatie sneller begrijpen en langer onthouden.

Een andere techniek die Tichelaar in zijn boek aanhaalt is het Groter Plaatje. Hiermee bedoelt hij het opnemen van informatie sneller gaat als onze hersenen weten wat het totaalplaatje is. Dit is ook onderzocht in een wetenschappelijk studie door Bouwer en zijn collega's. Twee groepen studenten moesten een boek lezen met het genre 'Detective'. De ene groep kreeg de roman bladzijde voor bladzijde uitgedeeld, waardoor het onmogelijk was om vooruit te bladeren.De andere groep moest verplicht beginnen met het einde. Deze groep wist dus van het begin af aan wie de moord had gepleegd en wat daarvoor het motief was. Vervolgens mochten ze ook de rest van het boek lezen. In de resultaten kwam naar voren dat de groep die het boek bladzijde voor bladzijde had gelezen, daar 30% meer tijd voor nodig had gehad. Ook deze groep scoorde lager op: 'Begrip van de tekst'. De groep die eerst het totaalplaatje had gezien, had 38% beter begrip van de tekst en kon beter onderscheid maken tussen de belangrijke en minder belangrijke feiten. Tichelaar zegt hiermee dan ook dat informatie nooit op zichzelf staat, maar dat het altijd onderdeel is van het groter geheel. Zodra je dit grotere geheel ziet, gaat het leren van losse elementen sneller en beter (top-down).

Door videobeelden van de wedstrijd te gebruiken tijdens de training wordt de context van sommige oefeningen duidelijk. Tichelaar geeft dan ook aan dat, als je hier bewust gebruik van maakt door bijvoorbeeld eerst naar het totaalplaatje te kijken voordat je je richt op het onthouden van de losse aanwijzingen, dat dan de informatieoverdracht sneller, beter en vooral veel makkelijker gaat. Nu snap ik maar al te goed dat het gebruik van schermen en live beelden niet voor iedereen is weggelegd. Echter het gebruik maken van een tactiekbord kan ook zeer zinvol zijn om bijvoorbeeld het grote plaatje te laten zien. Ook hier maakt Julian Nagelsmann veel gebruik van tijdens zijn eerste trainingen bij Bayern Munchen:

Bronnen:

Omslagfoto: YoutTube

Bouwer, G.H., Clark, M.C., Lesgold, A.M., Lesgold, A.m. & Winzez, D. (1969)'Hierachical retrieval schemes in recall of categorical word list', journal of verbal learning and verbal behaviour, 8 (pp. 323-343).

Tigchelaar, M. & Spijkers, V. (2017). Lezen, weten en niet vergeten. Houten: Spectrum.

 

Voorspelbaarheid, dit maakt het zo lastig..
Ontdek de 'Working Memory Field Test'

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/