3 minutes reading time (506 words)

High worden van Rennen en Winnen!

265

  Na een flinke intensieve work-out krijg je een heerlijk gevoel, ook wel Runners High genoemd. Lees hier wat er in het brein allemaal gebeurt.

Vele sporters onder ons herkennen het geluk bedwelming na een beste inspanning. Vaak herkennen we het na een behoorlijke lange hardloopsessie. Echter deze gelukgevoelens kunnen volgens wetenschappers ook gevonden worden in elk aanhouden fysieke activiteit, of dat nu wandelen, zwemmen, fietsen of dansen. Trailrunner en triatleet Scott Dunlap vat zijn running high als volgt samen: "Ik zou het gelijkstellen aan twee Red Bulls en wodka, drie ibuprofen, plus een winnend Lotto-ticket van $ 50 op zak.". Wetenschappers hebben gespeculeerd dat endorfines de oorzaak zijn van de runner's high.

Dit gelukshormoon komt vrij na een sportieve activiteit, maar wat gebeurt er nu met het brein bij winst of verlies? Vele trainers zullen zich kunnen vinden in het feit dat winnen een geweldig gevoel met zich meebrengt. Zeker in finales of andere belangrijke wedstrijden waar de belangen enorm zijn. Dit geldt niet alleen voor trainers maar ook voor supporters en de spelers zelf. Ook hier is veel onderzoek naar gedaan, zeker in de wereld van het gokken. Een van de kenmerken van gokken is de onzekerheid - of het nu gaat om de grootte van een jackpot of de kans om te winnen. Onderzoek toont aan dat belonings onzekerheid een cruciale rol speelt in de aantrekkingskracht van gokken. Juist in wedstrijden is deze onzekerheid herkenbaar, zeker als je bijvoorbeeld tegen een betere ploeg speelt. Deze onzekerheid leeft bij fans, spelers en uiteraard ook trainers. Dopamine is een belangrijke neurotransmitter die de hersenen afgeven wordt bij activiteiten als lekker eten, drugs en seks. Dit hormoon wordt ook aangemaakt als de situatie waarin de beloning onzeker is. Wetenschappers hebben aangetoond dat de afgifte van dopamine tijdens het gokken plaatsvindt in hersengebieden die vergelijkbaar zijn met die welke worden geactiveerd door het gebruik van drugs. Bij dieren zijn zelfs hersenveranderingen geconstateerd als gevolg van onzekerheid.

Sommige trainers vinden de spanning heerlijk om mee te werken. In de volkskrant zegt Dick Advocaat het volgende over: "Hij mist de wedstrijdspanning, geeft hij toe. Maar toen hij de dag ervoor hoorde van de hartproblemen van de vijftien jaar jongere bondscoach Ronald Koeman, die hij direct een bericht stuurde, schrok hij wel even. 'Dan zie je hoe het allemaal kan lopen. Er zit wel wat stress bij ons bij. Maar ik zeg eerlijk: ik vind de spanning het leukst. Daar kijk ik wel naar uit. Maar dat doet toch iedereen?'"

Kortom een goeie workout of een spannende wedstrijd beide gaan gepaard met verschillende hormonen die je als persoon beïnvloeden. Hardlopers of andere sporters die intensief bezig zijn zullen de 'Runners High' herkennen en vinden dit vaak ook prettig. Echter bij wedstrijd spanning die komt kijken bij onzekerheid is iets wat per persoon vaak verschillend is. Sommige kicken op deze spanning, zoals Dick Advocaat terwijl andere dit als onprettig ervaren. Gelukkig is het voor de meeste teams zomerstop dus kunnen trainers, spelers en supporters even rustig afkicken van de hormonen…

Bronnen:

https://theconversation.com/designed-to-deceive-how-gambling-distorts-reality-and-hooks-your-brain-91052

https://ideas.ted.com/why-does-running-give-you-a-high-heres-the-science/

https://www.volkskrant.nl/sport/dick-advocaat-blijft-de-wedstrijdspanning-toch-het-leukst-vinden~bc9ac281/

Ultiem bewegen op een Voormalig Voetbalveld
De Angst voor Fouten

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/