3 minutes reading time (642 words)

Hoe goed is jouw Sportbrein? Test het hier!

144

In mijn blogs heb ik het over verschillende hersenfuncties die je gedrag sturen. Er zijn verschillende professionele tools om dit te onderzoeken. In deze blog enkele simpele testjes om eens te ervaren hoe dit is..  

Hoe goed is het brein van een topsporter? En hoe goed is nu eigenlijk mijn brein? Deze vragen houden mij dagelijks bezig. In de afgelopen jaren zijn er vele nieuwe onderzoeken bij gekomen die deze vragen proberen te beantwoorden. Verschillende bedrijven zijn vervolgens ook testen gaan ontwikkelen om het brein in kaart te brengen van sporters, maar ook van kinderen en volwassenen. Neem bijvoorbeeld Neurolympics, waar o.a de jeugdafdeling van AZ mee werkt. Daarnaast zijn er ook producten beschikbaar die de hersengebieden kunnen trainen, neem bijvoorbeeld Cogmed of Intelligym. Om eens te testen hoe goed het Sportbrein is heb ik hier een aantal 'spelletjes' om het brein even te testen.

Inhibitie, Aandacht en het visuele werkgeheugen zullen hieronder bij je getest worden. Deze functies zijn belangrijk voor teamsporters en met name voetballers. Dit komt uit de promotiestudie van Lot Verburgh naar hersenfuncties bij jeugdvoetballers. Bij sporten als voetbal, hockey of basketbal gebeurt er veel in een korte periode. Zo is het spel dynamisch en vinden er veel veranderingen plaats waar een speler mee moet omgaan. Hierdoor moeten sporters dan ook snelle keuzes maken. Maar soms moet de gemaakte keuze ook weer geremd worden doordat de situatie alweer veranderd is. Het tegenhouden-uitstellen van impulsen of keuzes wordt ook wel Inhibitie genoemd. Hiernaast moet een teamsporter continue de Aandacht vasthouden bij het samenwerken met teamgenoten, maar ook bij het anticiperen op zowel teamgenoten, de tegenstander als de bal. Als laatste focust Verburgh zich op het Visuele Werkgeheugen. Het werkgeheugen wordt veelvuldig in het dagelijks leven ingezet. Dank maar aan het onthouden van je afspraak, boodschappenlijstje in je hoofd, maar ook meerdere opdrachten onthouden en uitvoeren. Dit systeem heeft een beperkte capaciteit, dat informatie tijdelijk opslaat en verwerkt.

Uit het onderzoek van Verburgh blijkt dat getalenteerde voetballers met name uitblinken in de breintaak inhibitie. Hoe goed kun jij impulsen remmen? Hieronder staan de verschillende testjes per brein functie. Dit zijn simpele testjes om eens te ervaren hoe is om getest te worden. Helaas zijn deze testjes alleen mogelijk op de PC. Dus zit je op je mobiel? Dan gaat het helaas niet lukken. Je wordt automatisch doorgestuurd naar de spelletjes zodra je erop klikt. Klaar voor? Succes!

Inhibitie

Bij de Eriksen Flanker test, zijn er centrale stimuli gelijktijdig te zien (Pijlen) met twee afleidende stimuli (flankers). Jouw taak is om de juiste pijl op je toetsenbord te drukken die steeds in het midden komt te staan (Tussen de haakjes).

Vervolgens krijg je de stroop test. Instructie: Toets de begin letter van de kleur van het woord! Dus niet het woord. Tip, het is wel in het Engels. Bovenin het spel staan de toetsen die je moet indrukken.

Aandacht

Deze test is geschikt voor je aandacht / reactiesnelheid en inhibitie. Zie je een groene bol? Druk dan zo snel mogelijk op de spatiebalk. Zie je een bol met verschillende groene kleuren? Doe dan niks, deze verdwijnt vanzelf. 

Visueel Werkgeheugen.

Corsi block task meet het visueel werkgeheugen. Onthoud het patroon, en klik hem volgens in dezelfde volgorde. Bij 2 goeie kun je het niveau aanpassen naar boven.

Precies hetzelfde spelletje, echter nu moet je het patroon in de omgekeerde volgorde aanklikken..

En hoe is het gegaan? In de bovenstaande taken blinken getalenteerde voetballers uit. Nu zijn dit natuurlijk simpele testjes en de werkelijke testen duren langer en worden afgenomen door een professional. De bovenstaande testjes zijn ook prima te vertalen naar de praktijk in een sport specifieke situatie. Hiervoor gebruiken we o.a de SMARTGOALS. Natuurlijk mag en kun je geen conclusies koppelen aan deze data. Doormiddel van data verzameling hopen we wel een vertaalslag te maken van de bovenstaande theoretische testen naar de praktijk. Hier later meer over..

Het effect van Smartphone gebruik op ons Sportbrei...
‘Doodles’ op het trainingsveld, een toevoeging voo...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/