3 minutes reading time (563 words)

Intelligym

32

Cogmed is een algemene Cognitieve Werkgeheugen Training vooral gericht op het verbeteren van de concentratie en overzicht. Axon Sports is een online cognitief trainingsprogramma welke specifiek voor sporters is ontwikkeld. Het volgende cognitieve trainingsprogramma wat ik aan de orde stel is 'Intelligym'. Dit trainingsprogramma is van oorsprong ontwikkeld voor gevechtsvliegtuigpiloten die hiermee kunnen trainen. Het mooie is, ze hebben nu ook een versie specifiek voor sporters ontwikkeld. 

Intelligym is een sport specifieke trainer voor ijshockey, basketbal en nu ook voetbal. Het trainingsprogramma heeft heel veel weg van een Arcade spelletje uit de jaren 90. Het is een 2D spel waarbij je een driehoekje aan het besturen bent. En dit voor een specifieke sport met een realistische veld en speleigenschappen. De ontwikkelaars zeggen het volgende over Intelligym: 'Er gebeurt veel in het spel, net als in een echte wedstrijd. Je moet daarom ook snel reageren en anticiperen. Daarbij traint een speler ook ruimtelijke ori├źntatie.' Ook heeft het spel verschillende extra weerstanden, zodat iemand maximaal uitgedaagd kan worden. Alles wordt natuurlijk gescoord en bijgehouden voor de speler en de coach.

Om je een idee te geven van Intelligym (Hockey versie) bekijk even de onderstaande video; 

r is onderzoek gedaan naar Intelligym en daarin blijkt dat piloten die 10 uur met Intelligym getraind hebben 30% beter scoren op de vluchtprestaties. Ook NASA heeft ook onderzoek gedaan naar het effect van cognitieve training bij de piloten. De groep die cognitieve training achter de rug hadden slaagden allemaa (100%). Terwijl de controle groep niet verder kwam dan 18% geslaagden. Deze cognitieve training was speciaal bedoeld voor piloten, de ontwikkelaars hebben ervoor gekozen om een sport specifieke training te ontwikkelen. Als eerste is er gekozen om basketballers te gaan trainen met specifieke cognitieve oefeningen. Er is onderzoek gedaan op de Wingate Sport Institute en daar hebben ze duizend spelers getraind met, volgens Intelligym: "Remarcable results". De spelers verbeterden met 'tens of percents' als het gaat om assists, goal percentage en rebounds.

De protocol van Intelligym is als volgt:

* Twee keer per week 30 minuten
* Langer dan 5 weken
* Adaptief programma
* Spelers krijgen een persoonlijk rapport
* Coaches kunnen deze rapporten ook inzien.

In mijn optiek is een adaptief programma cruciaal voor sporters, op deze manier is een speler echt aan het trainen en blijft het uitdagend voor spelers. Intelligym voor hockey en basketbal is al een aantal jaren oud. Nu zijn de makers ook bezig geweest met een versie speciaal voor voetballers. Volgens de website zijn ze deze nu aan het onderzoeken in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Het spel is niet veel veranderd ten opzichte van de ijshockey en basketball versie. Het enige verschil is dat je nu 2D het voetbalspel speelt. Ook is er een app versie beschikbaar waarbij je in kleinere vormen kunt trainen. De scores van een trainingssessie worden direct weergegeven voor de speler en coach. Ook worden de scores vergeleken met teamgenoten zodat je hier ook een competitie in kunt krijgen. Benieuwd naar de nieuwe voetbalversie? 

Ik heb het nooit zelf kunnen testen dus kan niet zeggen of dit spel nu daadwerkelijk werkt ja of nee, als ik de Amerikaanse onderzoeken moet geloven werkt het programma. Het programma is adaptief dat wil zeggen dat spelers steeds tegen hun maximale kunnen aantrainen, dit is goed als je echt wat wilt verbeteren. Het blijft altijd lastig om te meten of spelers zich verbeteren in het spel specifieke situaties.

(Bron foto + citaat; NyTimes) 

Frank de Boer en ruimtelijk inzicht
Cristiano Ronaldo

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/