3 minutes reading time (518 words)

Kijk door de ogen van een profvoetballer….

11

Wat ziet een profvoetballer eigenlijk in de wedstrijd of training? En wat doen vervolgens de hersenen met deze visuele informatie? In deze blog focus ik me op wat er gebeurt in het brein van de Manchester City spelers.

Teamsporten zoals voetbal, basketbal, volleybal of hockey zijn erg dynamisch wat wil zeggen dat er veel gebeurt in een korte periode. De ruimte en tijd die teamsporters hebben om een keuze te maken neemt vaak af bij het toenemen van het spelniveau. Hierdoor moeten spelers op een hoger niveau sneller beslissingen nemen in een kortere tijd. Dit betekent dat alle informatie die binnenkomt door de zintuigen zo efficiënt mogelijk gebruikt moet worden. Een van de beste competities ter wereld is wel de Premier League. Profvoetballers die op dit niveau spelen hebben te maken geduchte weerstand waardoor elke beslissing cruciaal kan zijn. Go Pro heeft tijdens een training van Manchester City een camera geplaatst op het hoofd van de spelers. Dit geeft een unieke kijk op hoe spelers zich oriënteren en kijken.  

Helaas is het beeld opgeknipt en worden niet alle acties getoond. Toch zijn er leuke beelden te zien hoe bijvoorbeeld de topvoetballers moeten omgaan met het verwerken van de binnenkomende informatie. Visuele informatie die binnenkomt door de ogen gaan via zenuwbanen naar de hersenen. Deze informatie wordt in het executieve systeem verwerkt tot een beslissing. Het cerebellum, oftewel het coördinatiecentrum van de hersenen programmeert de beslissing. Tot slot stuurt het cerebelllum de instructies door naar de motorische cortex, die de spieren een opdracht mee geven.

In mijn vorige blog heb ik onderzoek van Lot Verburg beschreven. In dit onderzoek worden ook een aantal andere onderdelen van het executieve systeem beschreven. Een goed voorbeeld is inhibitie (Het tegenhouden-uitstellen van impulsen of keuzes). Verburg zegt hierover tegen Sportknowhowxl: "Toptalenten zijn met name beter in staat om hun motoriek snel aan te passen. Dat kan van cruciale betekenis zijn. Als er plotseling toch een speler van de tegenpartij opduikt, moet je anders bewegen en denken dan eerder gedacht. Die aanpassing van gedrag op het allerlaatste moment kan van voetballers echte toppers maken.". Een leuk voorbeeld is 4:00 in de video, de speler wordt aangespeeld en wil indraaien. Vervolgens komen er drie verdedigers op hem afgerend die de bal proberen te onderscheppen. De speler moet dus zijn eerste keuze remmen (Inhibitie) en een nieuwe keuze maken. Uiteindelijk weet hij de bal met succes naar een medespeler te krijgen. Waarschijnlijk was een 'amateur´ voetballer de bal al kwijt geraakt omdat hij niet het vermogen heeft om zijn eerste keuze te remmen.

GoPro heeft nog meer van dit soort video's gemaakt. Dit geeft een leuk inzicht hoe een (top)sporter kijkt. Zeker bij extreme sporten is het leuk om mee te kijken, hier later meer over! In het volgende filmpje worden voetballers behoorlijk op de proef gesteld. De spelers krijgen een bril op met een schermpje. Op dit scherm wordt het zicht van boven getoond. Het is dus eigenlijk of ze een spelletje 'fifa' spelen waarin ze zelf de voetballer zijn. Het brein staat in hoogste versnelling om de bal te scoren en dit gaat niet even eenvoudig…. 

Dommer worden tijdens een zonvakantie….
Hoe goed is het Brein van een Toptalent?

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/