3 minutes reading time (666 words)

Kritische blik naar Neurobeelden en onderzoek.

257

Leerstrategieën, de executieve functies en de werking van het geheugen zijn allemaal blog onderwerpen van Sportbrein, maar klopt alles wel?  

Met Sportbrein heb ik al ruim 200 blogs geschreven over veel verschillende onderwerpen. Veel van deze blogs zijn gebaseerd op wetenschappelijke literatuur. Onderzoeken die ik vervolgens probeer te koppelen aan de dagelijkse praktijk. Grotendeels zijn deze koppelingen gebaseerd op verschillende aannames. De blogs die ik schrijf zijn zo beschouwend mogelijk beschreven en probeer ik de wetenschap te ontleden van het jargon. In mijn zoektocht naar nieuwe wetenschappelijke inzichten kwam ik het artikel van De Vries et al., 2017 tegen. Bekijk het onderstaande plaatje maar eens:

De bovenstaande balken zijn verschillende wetenschappelijke publicaties. Bij elke nieuwe publicatie wordt er weer een bepaald aspect uitgelicht. Zoals je in het plaatje kunt zien is het in origineel gepubliceerde onderzoek bijna de helft negatief. Er kan dan geconcludeerd worden dat een interventie niet werkt. Maar door alle publicaties en citaten kan het zo zijn dat ik in mijn Sportbrein blog alleen het positieve (figuur E) eruit pak. Net zoals de stippen het even iets aandikken en het op Twitter vermelden. Maar hoe komt het dat we soms onze objectiviteit verliezen als het wetenschappelijke studies gaat? Weisberg en zijn collega's concludeerden in 2015 dat wij sneller iets geneigd zijn te geloven als er 'neuropsychologische onderzoek' staat. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat dit zowel het geval is bij het gebruik van jargon als bij enkel het verwijzen naar het brein. Daarnaast heeft sociale bewijskracht een grote invloed op ons gedrag. Neem bijvoorbeeld de zeer bekende theorie van Growth en Fixed mindset. Mensen die meer een fixed mindset hebben geloven dat onze capaciteiten vast staan. Andere mensen hebben meer een groeimindset. Zij zijn er van overtuigd dat je je capaciteiten kunt ontwikkelen en in principe dus wel degelijk grip hebt op je eigen ontwikkeling. Yue Li en Timothy Bates hebben het onderzoek van Dweck proberen te repliceren, maar kregen niet dezelfde resultaten. Dit in 3 onderzoeken met in totaal 624 individuele deelnemers in de leeftijd van 10 tot 12 jaar.

Vele van jullie die bekend zijn het werk van Carol zijn bekend met de volgende afbeelding: 

Ook in dit soort afbeeldingen zit een belangrijke nuance. Szucs & Loannidis hebben een onderzoek gedaan naar dit soort vergelijkbare illustraties. Na 1161 papers (Op basis van 103 onderzoeken), komt naar voren dat meer dan 90% van de onderzoeken waarbij gebruikt is gemaakt van neurobeelden, slechts 6 participanten het gewenste effect lieten zien. Voor de publicatie pakt men uiteraard de juiste beelden eruit om het gewenste effect aan te tonen.

Kortom blijf vooral kritisch op wat je allemaal leest. Niet alleen de blogs van Sportbrein maar ook alle andere artikelen waar 'neuropsychologische onderzoek' staat. Sta dan ook kritisch stil bij de illustraties die er getoond worden. Persoonlijk denk ik dat de Growth Mindset een geweldige theorie is die ongetwijfeld mooi verpakt wordt. Met de juiste nuances en benadering denk ik dat dit een absolute meerwaarde is. Bekijk alsnog hier de TED Talk over de Growth Mindset: 

Literatuur 

de Vries, Ymkje & Roest, Annelieke & Jonge, Peter & Cuijpers, Pim & Munafò, M. & Bastiaansen, Jojanneke. (2018). The cumulative effect of reporting and citation biases on the apparent efficacy of treatments: The case of depression. Psychological Medicine. 48. 1-3. 10.1017/S0033291718001873.

Weisberg, Deena & Keil, Frank & Goodstein, Joshua & Rawson, Elizabeth & Gray, Jeremy. (2008). The Seductive Allure of Neuroscience Explanations. Journal of cognitive neuroscience. 20. 470-7. 10.1162/jocn.2008.20040.

Li, Yue & Bates, Timothy. (2019). You can't change your basic ability, but you work at things, and that's how we get hard things done: Testing the role of growth mindset on response to setbacks, educational attainment, and cognitive ability. Journal of experimental psychology. General. 148. 1640-1655. 10.1037/xge0000669.

Szűcs, Dénes & Ioannidis, JPA. (2017). Empirical assessment of published effect sizes and power in the recent cognitive neuroscience and psychology literature. 10.17863/CAM.9013.

De Welbekende Survivorship bias!
Interleaving-effect

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/