In mijn vorige blog heb ik het gehad over de 5 seconden regel. Deze regel is een hulpmiddel bij Ambivalentie.
De zomerperiode komt er weer aan en trainers hopen dan ook maar dat spelers zichzelf fit houden in de vakantie. Vele hebben geen moeite om even een stukje te gaan hardlopen maar sommige hebben hier iets meer problemen mee. We willen vaak toch even chill op de bank Netflixen, maar ook hardlopen. Dit zijn tegenstrijdigheden in ons hoofd die we waarschijnlijk allemaal herkennen. Maar ook in het veld zijn er soms tegenstrijdige gedachten neem bijvoorbeeld: 'Moet ik nu doordekken, of blijven staan?' Misschien herken je als trainer ook wel ambivalentie, denk bijvoorbeeld aan een wedstrijd waarin je 1-0 voorstaat met nog 15 min op de klok. Je kunt dan denken, laten we druk op de tegenstander houden, maar je wilt ook de ruimte klein maken om de 1-0 te verdedigen. De andere trainer twijfelt ook weer van: Gaan we extra risico nemen om een verdediger door te schuiven, of gooien we dan de boel helemaal los? Deze interne twijfel wordt in de wetenschap ook wel ambivalentie genoemd. Volgens de wetenschap is het een toestand waarin positieve en negatieve associaties gelijktijdig toegankelijk zijn. Deze inconsistentie vraagt om cognitieve controle om de ene reactie te remmen (Inhibitie) en door te gaan met de andere. Vaak resulteert dit in een strijd tussen ons onbewuste (Systeem 2 / Zoogdierenbrein) en het bewuste(Systeem 1 / mensenbrein). Een fantastische voorbeeld waar deze twee zeer goed te zien is:
De Zweedse filmmakers Maximilien Van Aertryck en Axel Danielson fileren met hun korte documentaire 'Ten Meter Tower' de menselijke natuur op heerlijk simpele wijze. De makers vonden zevenenzestig mensen die bereid waren om voor het Zweedse equivalent van ongeveer vijfentwintig euro een tien meter hoge zwemtoren te beklimmen. Het enige directief dat ze meekregen was om naar de rand van het platform te gaan en al dan niet de sprong te wagen. Geen enkele deelnemer had ooit eerder vanaf zo'n hoogte een plons gemaakt. Waarschijnlijk herkent iedereen zich in het bovenstaande voorbeeld van de springplank. Dit is direct een leuke oefening om Ambivalentie zelf te ervaren, oftewel de strijd van het onbewuste tegen het bewuste brein. Uiteraard geldt dit natuurlijk niet voor iedereen en zullen sommige mensen geen moeite hebben met een hoge springplank, maar hebben dit weer bij het zien van spinnen. Een ambivalente houding kan voorgesteld worden als een weegschaal, waarop een persoon de voor- en nadelen van het veranderen afweegt tegen de status quo. Aarzelingen komen niet alleen binnen de lijnen voor maar ook er buiten. Zo zijn er bijvoorbeeld spelers die twijfelen of ze nog wel door moeten gaan met prestatievoetbal. Veel gehoord argument is hedendaags de verplichting van trainen en wedstrijden, tegenover vrijheid voor familie / gezin of de gezelligheid met vrienden. De wetenschap adviseert vooral om het gesprek aan te gaan en begrip te tonen voor de twijfelende houding. Uitspraken waaruit blijkt dat spelers gemotiveerd zijn voorspellen of een persoon daadwerkelijk er iets mee gaat doen. Het is dus de kunst om spelers zulke gemotiveerde uitspraken te laten doen (Miller & Rollnick, 2002).
Twijfels en tegenstrijdigheden zijn niet alleen in de sportwereld te vinden maar ervaren we allemaal dagelijks. Deze blog is slechts ook bedoelt een mini introductie van het begrip ambivalentie. Wil je meer weten over deze term dan raad ik je wetenschap / vakliteratuur aan vanuit de verslaving / jeugdzorg. Afsluitend wil ik even terugkomen op de mijn vorige blog over de 5 seconden regel. Door hardop af te tellen van 5 naar 0 en in actie te komen, leid je jezelf af van potentieel ondermijnende gedachten en gevoelens. Zo voorkom je dat je motivatie alweer verdwenen is voor je bent begonnen…
Literatuur
Hannah U. Nohlen,1,2 Frenk van Harreveld,1 Mark Rotteveel,1 Gert-Jan Lelieveld,2,3 and Eveline A. Crone1,2,3 1 Department of Psychology, University of Amsterdam, The Netherlands, 2 Leiden Institute for Brain and Cognition, Leiden University, The Netherlands, and 3 Department of Psychology, Leiden University, The Netherlands.
Baer, J.S. & Peterson, P.L. (2002). Motivational interviewing with adolescents and young adults. In W.R. Miller & S. Rollnick (Eds.). Motivational interviewing: Preparing people for change. New York: Guilford Press (pp. 320-332).
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/