3 minutes reading time (626 words)

Leer alles over hoe Charisma werkt in het Brein

203

Topcoaches zoals Ronald Koeman hebben een bepaalde uitstraling, Charisma ook wel genoemd. Hoe komt dit over in het brein?

Als ik naar de meeste topcoaches kijk zie je een bepaalde uitstraling van kalmte (Diego Simeone uitgezonderd) en zelfverzekerdheid. Deze uitstraling wordt veelvuldig gelinkt aan Charisma. Volgens het Van Dale betekend het woord charisma ook persoonlijkheid. John Antonakis is een wetenschapper die onderzoek heeft gedaan naar Charisma. Charisma is volgens Antonakis een symbolische invloed die geworteld is in waarden en emoties. Met symbolisch bedoelt hij, vertegenwoordigt iets. Staat voor een zichtbaar doel dat aangeraakt en geroken kan worden. In een uitgebreide en verhelderende TED Talk gaat hij ook dieper in de technieken van Charisma. Volgens Antonakis zijn er drie eenvoudige stappen voor meer persoonlijkheid. Ten eerste, frame een duidelijke visie. Gebruik hiervoor metaforen of vergelijkbare verhalen. Ten tweede, weet waar over je praat en geef uitdrukking aan gevoelens en geef vertrouw in je doelen. Ten derde, vertel op een geanimeerde en gepassioneerde manier, met behulp van stem en gebaren. Vele bekende personen bezitten deze eigenschappen. Maar hoe komt dit nu over bij ons in het Brein?  

Hiervoor gaan we terug naar een wetenschappelijke publicatie uit 2010. Uffe Schjoedt en zijn collega's publiceerden het volgende artikel: The power of charisma—perceived charisma inhibits the frontal executive network of believers in intercessory prayer. Deze studie gaat over welke hersenendelen betrokken zijn als wij mensen naar charismatische personen kijken en luisteren. Hiervoor zijn 37 personen bestudeerd middels de fMRI scan (De afkorting fMRI staat voor functional MRI, functional Magnetic Resconance Imaging en is een speciale MRI-techniek die wordt gebruikt in het moderne hersenonderzoek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van een computer zichtbaar wordt gemaakt in een driedimensionaal beeld). In deze scanner kregen de deelnemers filmpjes van verschillende sprekers te zien. De onderzoekers zagen dat charismatische capaciteiten van de spreker belangrijke invloed hebben in het brein van de ontvanger. Het meest opvallend was dat de deelnemers het frontale netwerk zoals de prefrontale cortex (Executieve vaardigheden) deactiveerden als reactie op sommige sprekers. Deze deactivering konden de wetenschappers koppelen aan de vragenlijst die de deelnemers naderhand invulde. Uit deze vragenlijst en de hersenscans kwam uiteindelijk naar voren dat charismatische personen ons 'nadenk' systeem doet verminderen. Dit impliceert dat communicatiestijl, prestaties en persoonlijkheid het vertrouwen van mensen kunnen vergroten, wat op zijn beurt een neerwaartse regulering van de executieve vaardigheden veroorzaakt, waardoor de vatbaarheid van charismatische visies en presentaties worden gemaximaliseerd.

Zoals je hebt kunnen lezen kun je iemand onbewust beïnvloeden als je de juiste tools hiervoor gebruikt. Ik was direct sceptisch, en had nog niet echt concreet beeld of ik mijn 'nadenk brein' makkelijk kon uitschakelen. Dit veranderde echter toen ik het volgende TED Filmpje bekeek:

Jon Ensor geeft op een indrukwekkende presentatie waarbij hij middels zijn charismatische stijl van presenteren het voor elkaar krijgt om mij als kijker behoorlijk te beïnvloeden. Ensor is natuurlijk niet de enige die deze techniek veelvuldig inzet. Met hem zijn er meer goochelaars meester in het onbewust beïnvloeden van de kijker. Als trainer en coach ben je dagelijks ook bezig met onbewuste beïnvloeding. Vaak via oefenstof maar ook tijdens de communicatie. Charismatisch zijn kan je helpen om nog beter je boodschap over te brengen naar je spelers. Hierboven heb ik enkele tips aangedragen, maar ook dit heb je niet direct onder de knie. Net als goed kunnen voetballen is charismatisch overkomen ook deels talent maar je kunt jezelf hierin ook trainen. Als afsluiter heb ik heb nog meer tips voor charisma:

Bronnen:

Schjoedt, U., Stødkilde-Jørgensen, H., Geertz, A. W., Lund, T. E., & Roepstorff, A. (2011). The power of charisma--perceived charisma inhibits the frontal executive network of believers in intercessory prayer. Social cognitive and affective neuroscience, 6(1), 119–127. https://doi.org/10.1093/scan/nsq023 

Fotobron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Ronald-Koeman-DSC_0039.jpg

Zo gebruikt Alfred Schreuder Sturend Leren.
Hoe rationeel ben je eigenlijk?

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/