3 minutes reading time (531 words)

Leer hier alles over de 'Neuromythes' in Sportcoaching

103

Trainer en coaches gebruiken verschillende technieken om sporters nog beter te maken. Richard Bailey heeft samen met zijn collega's onderzoek gedaan naar deze technieken. Veel van de sportcoaches geloven in 'Neuromythe'..

Het brein is anno 2018 een populair onderwerp in de wetenschap. Door de moderne technieken is het voor onderzoekers goed mogelijk om de hersenen in detail te besturen. De fMRI wordt hiervoor veelvuldig gebruikt. De afkorting fMRI staat voor functional MRI, functional Magnetic Resconance Imaging en is een speciale MRI-techniek die wordt gebruikt in het moderne hersenonderzoek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van een computer zichtbaar wordt gemaakt in een driedimensionaal beeld. In 2011 werden er ongeveer 750 studies gepubliceerd waarin een fMRI gebruikt is. Inmiddels is dit al opgelopen tot 32.500 in 2017.

In deze studies geven sportprofessionals verschillende inzichten over het menselijk brein. Vele van deze inzichten worden tegenwoordig ook gebruikt om sporters verder te ontwikkelen. Echter sommige inzichten en coaching methodes zijn niet altijd wetenschappelijk onderbouwd. In het onderzoek van Richard Bailey worden deze technieken ook wel 'Neuromythes' en'Pseudosciencie' genoemd. In zijn onderzoek probeert hij te achterhalen hoeveel Neuromytes er gebruikt worden tijdens het coachen. Hiervoor ondervroeg Bailey en zijn collega's 545 sportcoaches uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Via een enquête werden er verschillende vragen gesteld over verschillende coaching technieken. Deze technieken zijn ingedeeld in drie categorieën, van wetenschappelijk onderbouwd tot Neuromytes:

Wetenschappelijk onderbouwd:

Instructies geven en demonstraties, Doelen stellen, "Growth Mindset" en gestuurd leren.

Mix tussen wetenschappelijk onderbouwd en Pseudoscience:

Leerstijlen en MBTI (Persoonlijkheidstypes)

Neuromytes

ATA (Action Type Approach), Brain Gym en NLP (Neurolinguistic Programming).

Zoals je kunt zien zijn er verschillende coaching technieken die trainers kunnen gebruiken. Ken je alle bovenstaande technieken? Niet elke coach uit het onderzoek kent of gebruikt elke coaching techniek. Zoals je in de tabel kunt lezen kent bijvoorbeeld maar 35.4 % Brain Gym. En een nog kleinere groep past deze kennis ook daadwerkelijk toe. 

De resultaten laten zien dat 41.6% de coaches wel eens gebruik maakt van Neuromytes zoals bailey omschrijft. Ook moesten de coaches stellingen beantwoorden over verschillende neuromythes methodes:  

Er zijn wel verassende uitkomsten te zien in het bovenstaande figuur. Zo zegt 60 % van de coaches dat jongens een groter brein hebben dan meisjes, iets wat natuurlijk niet waar is.Daarnaast gelooft 62.3 % van de coaches 'de Neuromythe van de Voorkeurs-leerstijl' (Visueel, auditief of kinetisch).

De studie geeft een duidelijk inzicht in het gebruik van Neuromythes in de sport. Dit onderzoek kan gebruikt worden voor de inrichting van verschillende sportcoaches opleidingen. Wat ik persoonlijk erg interessant vind zijn de verschillende Neuromythes. Zo is Brain Gym een cognitieve trainer die gericht is op het verbeteren van het brein. Echter er zijn namelijk veel meer braintrainers die wel wetenschappelijk onderbouwd zijn, neem bijvoorbeeld Neurotracker of Cogmed. Daarnaast zijn er ook vele succes verhalen rondom de Action Type Methode en gebruiken veel professionals ook NLP. Voor NLP zijn er vele wisselende studies met tegenstrijdige resultaten. Ook komen de verschillende leerstijlen (Auditief, Visueel en Kinetische) terug in de NLP. Deze studie laat ook zien dat breingericht coachen steeds populairder wordt. Iets waar ik als sportbreinliefhebber alleen maar enthousiaster van wordt! Later meer over deze studie..

Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan hier…

Het “Winnen door het Sportbrein” is KLAAR! – Downl...
Is dit waarom het Nederlandse Voetbal zo moeilijk ...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/